Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/12/2020
Eat & Drink

Să curgă șampania!

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Să curgă șampania! Share Să curgă șampania!


DRINK, Text de HORIA GHIBUŢIU

Să curgă șampania!

Să curgă șampania! 

 

2020 chiar e un an de care să ne desparțim bând șampanie. Dar asigurați-vă înainte de toate că asta beți, dacă țineți cu tot dinadinsul.

Înainte de un revelion comunist, m-au trimis ai mei la Alimentara să iau o șampanie, să bem și noi, „la cumpăna dintre ani” (atunci, ca și acum, râdeam de expresia asta desprinsă dintr-un limbaj din lemn de fag). Tot ce am găsit după tradiționala coadă la pâine – în București, pe 31 decembrie se stătea câte două ore cel puțin, toată lumea lua pâine ca disperata pentru că urma să fie închis o zi – a fost o sticlă de vin spumant. Vinifruct, 21 de lei. Prost și grețos de dulce. Dar măcar avea dop legat cu sârmă și făcea poc la mizeul nopții. Oricum, au zis ai mei, șampanie n-au la Alimentara. Poate la Shop, pe valută.

Să curgă șampania!

Șampania e din Champagne! 

Azi nu mai fac confuzia între șampanie și vin spumant. Sunt multe diferențe între cele două tipuri de băutură, dar două sunt decisive: proveniența și prețul. Șampania provine doar din Franța, mai precis din zona Champagne. Și spre deosebire de suratele sale cu bule, e mai scumpă. 

Să curgă șampania!

Ca s-o luăm băbește, restul vinurilor spumante trebuie să se cheme altfel. Cava în Spania, Espumante în Portugalia, Asti sau Prosecco în Italia. Ultimul e foarte popular, l-ați consumat cu siguranță. E creat sută la sută din strugurii Glera sau Prosecco. De 11 ani, și numele său reprezintă o denumire de origine controlată pentru vinuri spumante, din zonele Conegliano și Valdobbiadene. A ajuns un spumant foarte apreciat – sub Cava catalană, totuși – deoarece e accesibil, în raport cu șampania. Și, ca majoritatea spumantelor din Italia, vinul Prosecco e creat prin metoda Charmat, care se deosebește de metoda Champenoise prin faptul că a doua fermentație are loc tot în tancuri de inox, nu în sticle. Motiv pentru care e și mai cumsecade la preț. Or, strugurii pentru șampanie (Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier) nu sunt atât de aromați ca Glera. Buchetul aparte ține însă de fermentarea îndelungată în sticle. Ca să recunoașteți șampania, uitați-vă pe etichetă. În afară de faptul că e trecut Champagne, scrie Blanc de Blancs (vinul e făcut din struguri albi, cum ar fi Chardonnay) sau Blanc de Noirs (struguri roșii – Pinot Noir sau Pinot Meunier). 

Să curgă șampania!

Dar cel mai fidel indicator pentru băutura care se consumă la caviar, iar paharul se ține doar de picior, să nu se încălzească vinul în contact cu mâna, e prețul: găsim în comerțul online și Armand de Brignac Brut Blanc de Blancs (75 cl) la numai 3.875,16 lei sticla, și Moet & Chandon N.I.R. Nectar Impérial Dry Rosé (1,5L), 874,17 lei. 

Acuma vedeți și voi cât de tare vă bucurați să vă despărțiți de 2020!

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută