„Amigo”, o capodoperă a genului horror psihologic

Filmul „Amigo” a fost desemnat câștigătorul trofeului Dracula la ediția 2020 a festivalului Dracula Film Festival. Cei care l-au văzut în cadrul competiției nu au trebuit să aștepte până la gala de premiere pentru a-și da seama că filmul va pleca acasă cu trofeul. Horror-ul psihologic macabru, semnat de Óscar Martín, a fost de departe cel mai impresionant film din competiția de lungmetraje și n-avea cum să nu câștige. De fapt, toți membrii juriului (Chris Orgelt, Aurélia Mengin și Dorian Boguță) au spus că au ales câștigătorul fără să vorbească între ei înainte, iar când totuși s-au întâlnit virtual pentru a alege producția care urma să primească trofeul Dracula, „Amigo” era pe prima poziție pe listele tuturor. 

Filmul este un two men show excelent jucat și centrat pe o relaţiei de dragoste frățească, dar extrem de toxică, dintre doi foarte buni prieteni. După un grav accident de mașină, pentru care e responsabil, David hotărăște să-l ia la el pe Javi, prietenul lui cel mai bun rămas imobilizat la pat, și să aibă grijă de acesta. În scurt timp, problemele dintre ei ies la suprafață dezvăluind o relație de-a dreptul criminală, mai apropiată de nebunie decât de relația pe care aparent au avut-o înainte de accident. Este un film care-ți arată în cel mai extrem și macabru mod cum poate involua o frumoasă prietenie, atunci când la mijloc e doar dependență, obsesie și lipsește total puterea sau dorința de a ierta sau de a te ierta pe tine însuți.

În linii mari, „Amigo” n-are cum să nu aducă aminte de un alt film văzut la ediția de anul trecut a Dracula Film Festival: „The Lighthouse”, o altă capodoperă a genului horror psihologic, care a și fost nominalizată la Oscar. Și acolo este vorba tot despre doi bărbați care se înfrățesc în nebunie și se topesc într-un delir din care nu-ți mai dai seama ce e real și ce este halucinație.  

David Pareja („Killing God”) şi Javier Botet („It”, „Alien Covenant”) sunt cei doi actori care-i interpretează magistral pe cei doi prieteni din „Amigo”, reușind să dea viață unor personaje care îi vor bântui mult timp pe spectatori. Imaginea, scenariul, regia, jocul actoricesc, toate se leagă incredibil de bine în această producție care sigur va continua să mai câștige și alte premii și pe la alte festivaluri. Chiar dacă aflat la primul lungmetraj, regizorului Óscar Martín i-a ieșit o adevărată capodoperă a genului horror psihologic, dovedind că are un simț estetic aparte și că știe extrem de bine cum să dozeze și să construiască suspansul. Poate că totul funcționează atât de bine și pentru că cei doi actori și regizorul sunt prieteni buni și în viața reală, au scris scenariul împreună și au filmat totul în doar o săptămână.

„Amigo” poate fi văzut acum și pe HBO GO unde îl găsești sub titlul de „Cel mai bun prieten”.

  • Text de Gruia Dragomir.

Newsletter