Old but gold... despre adidași

Sneakers, adidași, papuci, încălțăminte sport... oricum le-ai spune toată lumea îi poartă, devenind o piesă care poate da personalitate oricărei ținute. Și da, așa cum am spus în urmă cu ceva timp că hainele fac parte din stilul nostru de viață, același lucru îl pot spune și despre adidași. Printre ‚n’ modele, sunt totuși unele care au apărut în urmă cu destul de mulți ani, dar care cumva nu și-au pierdut deloc din farmec și vor fi mereu în tendințe încă mulți ani de acum înainte. Este foarte posibil să fie mai multe perechi de acest gen, dar eu o să discut despre 5 dintre acestea.

Prima care mi-a venit în minte este Nike Air Force 1. În varianta low sau cei înalți, nu poți da greș niciodată dacă porți această pereche, fie pe alb sau pe negru. Se potrivesc la trening, blugi și chiar am văzut oameni care poartă această pereche și la ținute mai serioase, gen la costum. A apărut în anul 1982, și după calculele mele de om care a fost la ‚uman’ pot spune că au apărut acum 39 de ani. Destul de mult timp, nu? Și, sincer să fiu, n-am întâlnit pe nimeni care să spună că acest model ar fi urât. Încă nu am avut o pereche, urmează, dar prietenii mei care au avut nu s-au plâns deloc de ea, fiind foarte durabilă și destul de comodă.

A doua, și pe asta chiar am avut-o, este Adidas Superstar. Da, știu, avem tendința de a blama un lucru doar din cauza oamenilor care au lucrurile respective (mai ales când spunem că BMW-ul este mașina bombardierilor, deși săracul treiar n-are nicio vină că e condus de unul care bagă benzină de 30 de lei în el doar ca să se dea mare) dar acest lucru e destul de greșit. Cam lungă paranteza asta, trecem peste și vorbim despre adidași. Adidașii aștia au apărut acum 52 de ani, sunt foarte comozi, perechea mea a ținut undeva la vreo doi ani și jumătate. Și, ca o mică poveste, acest model a fost făcut și mai cunoscut de formația Run-DMC, când la un concert, 10.000 de fani au cântat alături de trupă în timp ce îşi ţineau adidașii în mână. O pereche comodă, cu istorie, poate purtată de o categorie de oameni care nu au chiar cel mai bun simț al modei, dar adidașii n-au nicio vină.

Converse, atât am avut de zis... am glumit, nu scăpați voi de mine. Au apărut în urmă cu... 113 ani, în 1908 mai exact. Bă, mult timp! Și chiar dacă sunt multe modele, de departe cel mai reprezentativ model când auzi Converse este modelul Chuck Taylor, low sau înalți, albi sau negri, mulți au avut, și mai mulți au știu despre această pereche. Comozi, ușor de asortat, dau bine cam la aproape orice și da, i-am avut, pe albastru închis, dar i-am avut.

Adidas Stan Smith. Rezultați în urma unei colaborări cu  un jucător de tenis care se numea... Stan Smith, cum altfel? Mamă, nu mai trebuie să încerc să fiu amuzant că nu-mi iese. Au apărut în 1965, deci și aștia sunt cam bătrâni, dar nu demodați. Se găsesc în nenumărate culori, cei albi sunt niște clasici, merg bine cu orice, ce mai vreți de la perechea asta? A, nici nu e scumpă și, ca un bonus, chiar plănuiesc să o cumpăr în viitorul apropiat.

Un an mai târziu după Adidas Stan Smith, adică în 1966, a apărut un anume brand numit Vans. O companie care se axează în principal pe încălțămintea pentru skateboarding, deci automat sunt făcuți pentru a fi forjați. Dacă mă întrebați pe mine (și dacă nu, eu tot o să zic) preferații mei sunt Vans Authentic, dar cumva mai cunoscuți sunt modele de Vans Old Skool, dar și aștia îmi plac destul de mult. Și pe ei vreau să-i cumpăr în primăvară fiindcă am auzit numai lucruri bune de la cei care au avut sau au astfel de perechi, și sincer sunt și ieftini pentru cât timp te țin.

Știu, mai sunt multe perechi cu istorie și care au rămas emblematice, dar cel puțin pentru mine, astea sunt unele pe care trebuie să le ai, chiar dacă ești pasionat de adidași sau nu. Motivele principale sunt: versatilitatea lor, rezistența în timp (gen cel puțin un an) și sinceri să fim, sunt destul de ok ca preț. Între 250 și 450 de lei, sume de bani destul de bune pentru niște perechi pe care le poți purta și în oraș, și la restaurant, dar și în cartier cu băieții la semințe, pe o perioadă de cel puțin un an dacă ai puțină grijă de ei, deci ce poți să vrei mai mult de la ele? Cam atât am avut de spus despre aceste perechi de referință și Doamne ajută să le cumpăr și eu pe toate anul ăsta. Glumesc, vă doresc să cumpărați și voi măcar una dintre acestea perechi și să le purtați sănătoși, iar dacă le aveți deja sper să vă bucurați de ele. Spor!

  • Text de Răzvan Ionuț Greu

Răzvan Ionuț Greu

  •  Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter