Povești, educație și librării: 3 romane biografice de citit în pandemie

Pe timpul pandemiei, am simțit de multe ori că lumea reală este mult prea copleșitoare. Trăind în fiecare zi înconjurată de frică și anxietate, am decis să încep călătoria în cea de-a doua lume pe care o cunosc, cea a cărților. Astfel, m-am plimbat alături de Edith Wharton în New York-ul secolului XX, am rezolvat mistere alături de Sherlock Holmes, am participat la piese de teatru alături de micuțele doamne, iar când Atticus a stins lumina și s-a întors în camera lui Jem, mi s-a făcut dor de personajele și de poveștile din lumea mea, simțind că e momentul să trec la non-ficțiune pentru a-mi aminti de frumusețea și puterea acesteia.

Am început cu Învățare, de Tara Westover, care mi-a schimbat perspectiva asupra educației. Tara s-a născut în Idaho, într-o familie de mormoni fundamentaliști. A crescut fără a avea un certificat de naștere, fără a avea acces la educație și fără acte medicale, deoarece părinții ei nu credeau în spitale. La 16 ani, Tara este admisă la Brigham Young University, iar, mai târziu, primește o Bursă Gates Cambridge. Își ia masteratul de la Trinity College, urmează un stagiu la Universitatea Harvard și, în 2014, devine doctor în istorie la Universitatea Cambridge. Este o carte pe care o recomand, de obicei, fără a da prea multe detalii, deoarece consider că e înțeleasă cel mai bine atunci când este adaptată propriilor trăiri. Tot ce pot spune este că ilustrează perfect câtă putere și libertate oferă educația.

După aceea, am ales autobiografia lui Michelle Obama, intitulată Povestea Mea. Absolventă a Universității Princeton și a Facultății de Drept de la Harvard, prin inteligența și curajul ei, Michelle reprezintă un model pentru milioane de oameni. Mi-a plăcut să-i citesc călătoria, povestită de ea, pentru că m-a făcut să înțeleg lumea în care s-a format și în care trăiește. Este o poveste sinceră, despre iubire, stereotipuri și ambiție, pe care o recomand tuturor celor care caută puțină inspirație.

În final, am citit Jurnalul unui librar de Shaun Bythell, cunoscut și ca "Jurnalul unui tip care a împușcat un Kindle și l-a bătut în cuie pe un perete al librăriei". Nu este o carte intensă, precum cele amintite mai sus, ci una amuzantă, care prezintă experiențele patronului celui mai mare anticariat din Scoția. Jurnalul său, care a fost început pe pagina de Facebook a librăriei ca o formă de ironie la adresa clienților dificili, prezintă un an din lumea librarilor, cu toate încercările sale, de la clienți dezinteresați, până la lupta micilor afaceri cu giganții precum Amazon. O recomand pentru orice iubitor de carte care s-a gândit vreodată că și-ar dori să deschidă o librărie, deoarece Shaun prezintă totul cu un umor desăvârșit, arătând că, în final, cărțile sunt mai mult decât o afacere. Sunt povești și exeperiențe care nu mor niciodată.

Chiar dacă nu voi ajunge să vizitez statul Idaho, să fiu Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii sau să-mi deschid o librărie, știu cu siguranță că poveștile și experiențele lor mă vor ajuta să-mi construiesc propria poveste, în propria lume.

PS: Dacă vrei să pornești în călătorie, pe Tara o găsești la editura Narator, pe Michelle la Litera, iar Shaun a fost publicat la Pandora M.                      

Recomandări de CLAUDIA ALDEA

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter