DE ASCULTAT | Grupuri care fac o muzică... altfel

 

DE ASCULTAT | Grupuri care fac o muzică... altfel

 

Muzica face parte însă din cotidianul fiecăruia, găsindu-și locul într-o multitudine de contexte ale vieții. Simțim nevoia de a asculta muzică atunci când suntem supărați dar şi când suntem fericiți, când suntem mai mulţi la o petrecere sau când mergem singuri pe stradă având căștile în urechi deci iată cum, fără să remarcăm neapărat acest lucru, muzica reprezintă rudimentul trăirilor intense... avem pornirea să o ascultăm când avem parte de anumite trăiri pentru a ni le intensifica şi ne alegem genul muzicii în funcție de natura situației prin care trecem.

Genurile muzicale n-ar trebui să se discute, pentru că, la urma urmei, vorbim despre ceva subiectiv, şi totuși există anumiți artiști binecunoscuți ale căror piese sunt apreciate de public la nivel de masă care, în mare măsură, produc toţi același tip de muzică. Tocmai de aceea voi propune trei grupuri muzicale ce ies din tipare, care realizează o muzică deosebită, aș putea spune chiar atipică, care îți oferă senzații aparte când o asculți.

 

SLENDERBODIES

 

Slenderbodies este un grup muzical format din doi artiști, Ben Barsochinni și Aram ‚Max’ Vehuni, genul muzical al acestui tandem fiind indie electronic/rock, indie alternativ. Piesele acestora sunt remarcabile datorită originalității lor și datorită faptului că este un tip de muzică ușor nonconformist, dar care te convinge rapid că merită ascultat. Influențat puternic de natură, duo-ul creează sunete care sună precum natura, insistând să folosească instrumente reale atunci când înregistrează și, mai apoi, prelucrându-le digital. De la înfiinţare, din 2016, Slenderbodies dețin deja în discografie 3 albume lansate. Îmi plac aproximativ toate piesele, fără să exagerez, iar favoritele sunt: „Amnesia” „Under Control”; „Opal Ocean”; „Sublime”; „Oasis”. Trebuie să mărturisesc că nu am mai întâlnit la nicio altă formație și la niciun alt artist piese precum cele pe care le cântă ei. Totul sună foarte exotic, generând astfel o stare de liniște, de relaxare, ba chiar de contemplare. Un aspect reprezentativ pentru Slenderbodies este faptul că, în majoritatea pieselor lor, cuvintele sunt pronunțate vag, ambiguu, pe un ton suav, fapt ce contribuie la atmosfera creată, descrisă mai sus. Este o muzică originală, care atrage tocmai prin natura sa atipică și prin starea de destindere pe care o induce, stare de care fiecare dintre noi are nevoie din când în când. N-aș ști să spun despre ce cântă Slenderbodies, pentru că versurile lor sunt niște cuvinte alăturate ce par a fi înșiruite la întâmplare, însă această dezordine are un sens al ei... încă un element al unicității band-ului.

 

TENDER

 

Tender este duo-ul format din britanicii James Cullen și Dan Cobb, muzica lor încadrându-se în categoria genurilor indie, electronic, electropop. Aceștia activează încă din 2015, deținând un număr de 2 albume, alte 9 single-uri și 4 colaborări. Consider muzica lor ca fiind una specială datorită faptului că abordează un stil neobișnuit, extrem de interesant și pătrunzător. Ascult piesele lor zilnic, reușind să mă transpună în alte dimensiuni, tocmai prin prisma ineditului lor. Piese preferate de la Tender? „Trouble”, „Cut”, „Erode”, „Own Up”. Multe dintre ele sunt legate de realități cotidiene, de momente dificile din viața obișnuită, în general, legate de decepții în dragoste, transmiţând o anumită energie care generează trăiri intense, indiferent de mesajul propagat. Odată ce cunoști măcar una din piesele de la Tender, vei recunoaște, fără îndoială, oricare altă piesă de-a lor, imediat ce o auzi, deoarece aceștia au un stil muzical linear, condimentat cu câteva elemente specifice, care îi face inconfundabili.

Tender

 

MAJID JORDAN

 

Majid Jordan reprezintă, la fel ca în celelalte două cazuri, un duo muzical, membrii săi fiind Majid Al Maskati şi Jordan Ullman. Numele formației este format prin alăturarea prenumelor celor doi. Genurile în care se încadrează muzica lor sunt: R&B, alternative R&B, synth-pop, synthwave. Majid Jordan s-a format în 2011, deține 2 albume, 14 single-uri și 27 de colaborări. Consider că muzica lor este, cu adevărat, una specială, sublimă. Duo-ul Majid Jordan se află, fără îndoială, printre formațiile mele preferate iar piesele lor sunt absolut deosebite. Senzațiile pe care le poți trăi ascultându-le sunt unice. Piese preferate: “Gave Your Love Away”; “You”; “O.G. Heartthrob”; “Body Talk”, “Phases”, “Superstar”. Dacă ești îndrăgostit, piesele lor îți vor intensifica trăirile, deoarece au o multitudine de melodii dedicate acestui aspect al vieții, dar au de asemenea, piese corespunzătore diferitor momente ale vieții cotidiene, precum momentele în care ai un conflict interior cu tine însuți, sau chiar momente de dezamăgire în dragoste.

Recomand aceste band-uri tuturor celor care doresc să încerce ceva nou, dar mai ales, celor care doresc să asculte ceva original, inedit sau mai puțin auzit din partea artiștilor consacrați. În cazul primelor două (Slenderbodies și Tender), este posibil ca, la o primă ascultare, să existe situații în care, în aparență, să sune echivoc... în cazul în care vi se va întâmpla, vă sugerez să le mai acordați o șansă, promit că va merita!

  • Text de ANAMARIA GRUMEZA

 

Newsletter