Remember Camil Marinescu. Bach, Dediu și Schubert, în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu"

Joi, 28 ianuarie, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online a Filarmonicii „George Enescu", va fi difuzată o înregistrare din 2018, în care Orchestra simfonică, condusă de regretatul dirijor Camil Marinescu, a interpretat Concertul pentru vioară, flaut şi orchestră de coarde semnat de Johann Sebastian Bach și Plastic - Rock Concerto de Dan Dediu. Ambele lucrări i-au avut solişti pe flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pe violonistul Gabriel Voicu. În partea a doua a evenimentului, ansamblul a prezentat Simfonia nr. 9 de Franz Schubert.

Despre lucrarea sa, compozitorul Dan Dediu spune că e un dublu concert care pornește de la ideea de a transfera câteva dintre însușirile muzicii rock în domeniul muzicii simfonice concertante. „Plastic - Rock Concerto e o lucrare pe care am scris-o, în 2006, la rugămintea flautistului Ion-Bogdan Ștefănescu - care, iată, o reia și în această săptămână la Ateneu - nu numai pentru flaut, ci și pentru vioară. Pariul meu a fost să folosesc o orchestră de coarde, mai mult sau mai puțin extinsă, cu doi soliști - flaut și vioară - și care să reușească prin această muzică să stilizeze muzica rock, într-un fel mai special. Lucrul acesta a însemnat că a trebuit să mă gândesc foarte mult la organizarea înălțimilor, la organizarea ritmică a discursului și sper să fi reușit ceva în genul plasticului (pentru că rock înseamnă piatră). Ceea ce am făcut eu este un fel de piatră de plastic, de aceea am și numit-o Plastic-Rock Concerto. Așadar, o stilizare a muzicii rock în cadrul muzicii concertante de tradiție simfonică", a explicat Dan Dediu.

STAGIUNE ONLINE
Joi, 28 ianuarie 2021, ora 19.00, Sala mare a Ateneului român
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu"
Dirijor CAMIL MARINESCU
Solişti ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU - flaut
GABRIEL VOICU - vioară
Concertmaistru invitat RADU DUNCA

Program

Johann Sebastian Bach - Concert pentru flaut, vioară şi orchestră, după Concertul în re minor pentru două viori şi orchestră, BWV 1043
Dan Dediu - Concertul pentru flaut, vioară și orchestră de coarde „Plastic-Rock Concerto"
Franz Schubert - Simfonia nr. 9, în do major, D 944

Înregistratea concertului din 1 martie 2018 va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu": site, pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube.

Partener media al evenimentului este Radio România Muzical.

Concertul este transmis, joi seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter