HAIHUI cu Swit Rocs – Comoara din Sighișoara și Mureș

Dragă căutătorule de comori,

Tare îmi era dor să îți povestesc despre un loc deosebit, produs al istoriei și tradiției, dar și al creativității, inovației și modernismului. Despre un loc de care m-am îndrăgostit chiar înainte să îl văd și asta pentru că, deși o imagine face cât o mie de cuvinte, uneori o poveste simplă și frumoasă de suflet face cât o mie de imagini. O astfel de poveste vreau să îți spun și eu azi. (Fii fără grijă, voi pune și imagini, ca să nu fii nevoit să citești sute de mii de cuvinte). Am apreciat mereu oamenii care au știut să se uite la un lucru aparent ordinar și să vadă extraordinarul din el. Oamenii care au exploatat și scos la iveală comori din locuri cărora ceilalți nu le mai găseau rostul. Un astfel de om vizionar este Noru iar proiectul lui de familie, Dominic Boutique, este comoara pe care el a descoperit-o, a scos-o din paragină și transformat-o într-un colț retras de rai de care te poți bucura și tu, astăzi.

Bun venit la Dominic Boutique!

Dominic Boutique este rodul unui român crescut în Germania, care s-a întors acasă păstrând drag și dor de meleagurile copilăriei și de gustul savorilor săsești, de care a început să fie atras și în țara lui. Așa a luat naștere proiectul Dominic Boutique, care poartă cu mândrie numele fiului său mai mare, Dominic. Totul a început cu achiziția unui mic apartament în Sighișoara, chiar în interiorul cetății medievale, pe care l-a salvat de la degradare și l-a transformat într-un loc cochet și confortabil. Aceeași soartă a avut-o și cel de-al doilea, situat la mică distanță de primul, chiar la intrare în cetate. Însă, adevărata comoară descoperită de Noru se află în Cloașterf (în traducere – Satul lui Claus), un sătuc din Mureș, la doar 20 km de Sighișoara, și care este o veche gospodărie săsească în care fiecare casă și acaret din ogradă a fost readus la viață, păstrând și folosind cât mai mult din materialul, povestea și sufletul fostei așezări. Despre fiecare dintre ele îți voi povesti în cele ce urmează.

Complexul Dominic Boutique din Cloașterf, lângă Saschiz, cuprinde o gospodărie cu 5 căsuțe

Complexul Dominic Boutique din centrul Sighișoarei (la 20 km de Cloașterf) cuprinde 2 apartamente și o cafenea

Casa Mare, Cloașterf

Casa Mare este cea mai impozantă dintre clădirile gospodăriei, după cum îi spune și numele. Și cea mai frumoasă, dacă ar fi să fiu părtinitoare, dar nu voi fi. Construită pe 2 nivele, cu peste 300 de ani în urmă, casa păstrează aroma unei case tradiționale saxone din Transilvania. Primul nivel, Saxon Romantic, are toate cele trebuincioase pentru a acomoda 4 persoane în 2 camere, lucru valabil și pentru mansardă, Dominic Attic, la care se ajunge prin urcarea unei scări interioare de lemn. Dominic Attic, dacă e să fiu, totuși, puțin părtinitoare, este superb! E ca și când urci scările într-o poveste. Întreaga casă este decorată cu antichități și obiecte restaurate, lucru valabil și pentru celelalte acareturi locuibile ale gospodăriei.

Casa Mare, îmbrăcată în straie de primăvară, cu doar 2 zile înainte de Crăciun

Dominic Attic, colțul meu favorit din Dominic Boutique

Toate casele păstrează, pe cât de mult posibil, materialul istoric al fostei gospodării

Trecerea din Dominic Attic (etaj) și Saxon Romantic (parter)

Saxon romantic și tradițional

Cea de-a doua cameră din parterul Saxon Romantic

Gardener’s Cottage, Cloașterf

Gardener’s Cottage a fost, contrar imaginației și așteptărilor mele, un grajd pentru animale mici, iar nu căsuța de vară a grădinarului. Jos, unde mâncam și ne încălzeam la soba cu lemne stăteau animalele, iar sus, unde ne-am bucurat de cel mai dulce somn în paturi saxone, stăteau furajele. Ador locurile cu mansardă, deci, inevitabil, Gardener’s Cottage a fost următorul pe lista preferințelor mele. De sus, din cameră, în funcție de fereastra pe care privești, se vede fiecare acaret, precum și satul Cloașterf în depărtare. Toate ca toate, dar la măsuța de lângă soba cu lemne am servit, probabil, cel mai delicios mic-dejun pe care mi-l amintesc, cu produse de casă gustoase și sănătoase, a căror aromă parcă o mai simt și acum, când îți scriu, deși a trecut mai bine de o lună de atunci. Mulțumiri doamnei Cosmina pentru tot răsfățul!

La intrarea în Gardener’s Cottage

Locul în care se țineau furajele și în care am prins un somn pe cinste!

Am făcut focul în locul în care, în trecut, se țineau animalele mici

Vedere de la geamul căsuței înspre Bruno’s Barn

Little Barn și Atelierul, Cloașterf

Cele 2 mici căsuțe, situate vis-a-vis de Casa Mare, pot acomoda, fiecare, câte 2 persoane. Little Barn, nu a fost hambarul gospodăriei, cum poate ai crezut și tu, ci fosta bucătărie de vară, iar camera de baie se află pe locul fostei afumători. Atelierul, fostul șopru de lemn al gospodăriei este de departe, cea mai romantică și intimă dintre cazări. Cu toate acestea, dacă preferi să ai mai mult spațiu în cameră, poate una dintre celelalte căsuțe este mai potrivită pentru tine.

Little Barn, fosta bucătărie de vară

Pe lângă bucătărie de vară, Little Barn adăpostea și afumătoarea

Atelierul, cea mai mică dintre clădiri

... și cea mai romantică

Detaliu din Atelier

Bruno’s Barn, Cloașterf

Fosta șură, care poartă numele fiului cel mic al lui Noru, Bruno, mie mi-a părut a fi acaretul cel mai plin de amintiri al întregului complex. Decorațiunile și inscripțiile de pe grinzi, mesele și scaunele de diverse forme, mărimi și culori, mansarda decorată cu costume și obiecte tradiționale, candelabrele, toate mi-au șoptit o poveste de demult, chiar dinainte să o aflu de la Noru. Cea mai de netăgăduit mărturie a prezentului a fost mieunatul și torsul pisicuțelor, obișnuite cu călătorii iubitori de natură, liniște și bucurii simple.

Bruno’s Barn, locul care poartă numele fiului cel mic al familiei

Acaretul cel mai plin de amintiri al ogradei din Cloașterf

Detaliu din Bruno’s Barn

Și lor le place în Bruno’s Barn

Stradela Cetății și Tâmplarilor, Sighișoara

La doar 20 de minute de mers cu mașina de Cloașterf se află Sighișoara, oraș drag al sufletului meu și locul în care a început, de fapt povestea Dominic Boutique, cu 8 ani în urmă. Cele 2 apartamente ale complexului nu sunt doar cele mai vechi din buticul lui Noru, dar printre cele mai vechi din Sighișoara. Fără a avea idee la momentul achiziției, se pare că apartamentul de pe Strada Tâmplarilor face parte din a doua cea mai veche construcție din cetatea medievală a Sighișoarei, mărturie stând fresca de pe exteriorul casei, cu inscripția 1576. Similar gospodăriei din Cloașterf, și cele 2 apartamente din Sighișoara păstrează pe cât de intact posibil tot ce este original și tot ce spune o poveste, în timp ce oferă toate condițiile necesare/ dorite de omul modern. Poziția lor este cel puțin ideală și, deși pandemia m-a întâmpinat cu liniștea ei apăsătoare, am închis ochii și m-am imaginat stând aici în nopțile pline de culoare și zgomot drag ale Festivalului Medieval de la Sighișoara. Cândva, sigur voi reveni într-un astfel de moment!

Imaginea care te întâmpină către oricare dintre cele 2 apartamente te îndrepți

Interior tradițional pe Stradela Cetății

Camera de baie a fost locul meu preferat din apartament

Detaliu din camera de baie de pe Stradela Cetății

Dominic Boutique pe stânga și o priveliște minunată către cetate!

Cafe Imanol și Saxon Romantic, Sighișoara

Și pentru că toate trebuiau să poarte un nume, iar despre fiul mijlociu al lui Noru, Imanol, încă nu v-am povestit nimic, ei bine el este prezent în de departe cel mai colorat și mai pe sufletul meu loc al buticului – Cafeneaua Imanol. Situată în podul mansardat al apartamentului de pe Stradela Cetății, cafeneaua/ biblioteca/ anticariatul este un melanj de culoare, texturi, mirosuri și posibilități. Poți lenevi pe păturile colorate și să răsfoiești o carte, poți sta la un pahar de râs în liniștea incredibilă a locului sau poți admira obiectele de decor – picturi, antichități, vase – întocmai ca și când ai fi la muzeu. Sunt convinsă că e un loc pe care l-ai îndrăgi și tu!

Cafe Imanol este situat deasupra apartamentului de pe Stradela Cetății

Cafenea, bibliotecă, muzeu, anticariat – tu alegi!

Multe dintre obiectele din cafenea au fost restaurate sau decoperite în anticariate

Imanol Cafe poartă numele fiului mijlociu al familiei 

Dragă căutătorule de comori,

E o vorbă care spune că ceea ce este gunoi pentru unul, poate fi o comoară pentru altul. Iar diferența nu stă în obiectul privit, ci în perspectiva celui care îl privește. De multe ori, nu dăm atenție unor lucruri și locuri, altfel minunate, dacă nu avem ocazia să le ascultăm povestea, mai întâi. Îți doresc și ție, cum de altfel îmi doresc și mie, să dai puțin mai mult răgaz locurilor să își spună povestea. Vorbește cu oamenii, mergi cu ei în trecut, privește obiectele din jur cu ochii lor, nu mai permite niciunui loc să rămână doar un loc după ce ai trecut tu pe acolo. Fă o comoară din el, dacă nu prin alta, măcar prin prezența ta acolo.

Cu drag,

Un veșnic căutător de comori

---

Ne găsești:

Dominic Boutique - www.dominicboutique.ro/accomodation

Swit Rocs - www.instagram.com/haihui.cu.swit.rocs

Fă din fiecare loc o comoară, prin simpla ta prezență!

---

Poți citi despre alte cazări recondiționate, aici:

---

  • Text de Swit Rocs

Swit Rocs

  •  Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter