Regal în “Regina Albă” | Interviu cu MAX IRONS

Cunoscut pentru rolurile din serialul Condorul şi din filmul nominalizat la Oscar The Wife, tânărul actor londonez Max Irons revine în atenţia publicului de la noi ca rege al Angliei în serialul Regina Albă/The White Queen, bazat pe bestseller-ul cu fundament istoric scris de Philippa Gregory şi difuzat în premieră pe Epic Drama în serile de miercuri. Regina Albă are acţiunea situată în Anglia secolului al XV-lea, fiind o portretizare captivantă a uneia dintre cele mai dramatice și tulburătoare perioade din istoria engleză.

Este anul 1464, înainte ca dinastia Tudor să conducă țara, iar războiul a fost devastator în toată Anglia asupra cui este regele de drept. Este o dispută amară între cele două părți ale aceleiași familii, Casa de York și Casa de Lancaster, iar scena este pregătită pentru o impresionantă luptă pentru putere. MAX IRONS, interpret al lui Edward, unul dintre cei trei fraţi York, rămas în istorie ca Regele Edward IV, ne-a oferit - în exclusivitate pentru România - mai multe detalii despre o producţie în care o are ca parteneră pe Rebecca Ferguson (Mission: Impossible, Doctor Sleep) în rolul Reginei Elizabeth/Elizabeth Woodville. Dialogul legat de serialul Regina Albă a plecat, firesc, de la personajul istoric pe care îl joacă.

Interpretezi rolul regelui Edward al IV-lea în serialul Regina Albă. Descrie-ţi pe scurt personajul.

MI: Ei bine, a fost un modernist. Părerile istoricilor sunt împărțite - dacă a fost lipsit de înțelepciune și miop sau dacă a fost într-adevăr un modernist și un rege care gândea în perspectivă. Eu cred în ultima variantă. A fost impulsiv dar cred că a avut inteligența de a accepta consecințele acelor impulsuri. Adică principala greșeală politică a sa a fost mariajul cu o femeie de rând, din tabăra inamică, întâlnită - la propriu - pe marginea străzii. Ceea ce l-a costat politic. Dar și-a asumat urmările.

Ce te-a atras în mod deosebit la rol?

MI: Mai ales în istoria engleză vedem tablouri cu monarhi în care au întotdeauna expresii severe, aproape goale. N-ai putea spune niciodată la ce se gândesc. Edward era atât de diferit în această privință. Nu era rece. Era uman iar în tinerețe - filmările încep când era tânăr, când avea 22 de ani - era asemenea oricărui tânăr: era iresponsabil, avea simțul umorului şi tot timpul gândul îi era la femei.

Și-a câștigat o reputație din cauza acestor aspecte. Dar s-a dezvoltat și a fost extrem de inteligent din punct de vedere militar. Știi, nu a pierdut niciodată o bătălie. Din punct de vedere economic, era un vizionar. A visat să unească țara printr-un singur cod de drept. Voia să pună capăt Războiului Rozelor. Deci, a fost un rege incredibil de priceput dar și o ființă profund umană... iar acel om a luat toate aceste decizii. Era fidel conștiinței sale. Pur și simplu, o ființă umană tridimensională, interesantă, inteligentă, caldă.

Cum a fost să intri în pielea unui rege?

MI: Este întotdeauna bine să fii rege, nu-i așa? Cineva a spus „greu este capul care poartă coroana”... e foarte posibil să nu fie un citat exact dar este minunat. În același timp, știi, prima întrebare pe care ți-o pui este „Cum joc rolul unui rege?”. Cum o fac eu, pentru că odată, din fericire, am fost în aceeași cameră cu prințul William. Nașa mea se întâlnea cu el și îmi amintesc că a venit spre ea, și avea această prezență. M-am gândit, Doamne, este aproape supraomenesc. Dar apoi m-am gândit, în regulă, cum obțin asta? Și nu poți face asta ca actor. Dar ceea ce poți face este să-i lași pe ceilalți să reacționeze la tine. Și, desigur, în calitate de rege, asta este parte din ceea ce faci. Adică, trebuie să știi ce face toată lumea. Mai ales în acele zile. Dar îi lași pe ceilalți să reacționeze la faptul că tu ești rege. Pur și simplu îți joci rolul.

A trebuit să înveți să călărești sau ai făcut-o și înainte?

MI: Am călărit cai toată viața, dar niciodată un cal ca acesta. Adică, acești cai sunt ca niște mașini sport şi faci totul doar din picioare. Dacă strângi acolo, ai trap. Dacă muți un picior înapoi cu câțiva centimetri și strângi, galop ușor. Un alt picior înapoi, fugă în toată regula. Miști piciorul, se rotește ori se ridică pe picioarele din spate. Poți face orice. Sunt atât de bine instruiți! A fost incredibil. A durat ceva timp să mă obișnuiesc cu asta. Dar sunt zilele în care te gândești, aș putea face asta și fără să fiu plătit. Ca și cum ai fi un copil mare. Astea sunt cele mai bune zile.

Poți vorbi despre prima dată când tu, Edward, ai văzut-o pe Elizabeth Woodville, pe care o joacă Rebecca Ferguson?

MI: Când am văzut-o pentru prima oară eram alături de oamenii mei. Îmi adunasem trupele și mă întorceam de la luptă, pentru a aduna mai mulți oameni și a pleca la o altă bătălie. Eram într-o dispoziție războinică, agresivă. Călăream cu toții, Warwick [interpretat de James Frain, Sarek din serialul Star Trek: Discovery – n.r.] și un regiment de soldați, iar ea stătea pe marginea drumului. Și era acolo pentru a-și cere pământul înapoi, pe care îl pierduse ca urmare a Războiului Rozelor. Nu vreau să spun dragoste la prima vedere, pentru că nu asta a fost, dar cu siguranță a existat un mister, o intrigă, felul în care mi-a vorbit, modul în care și-a apărat interesul, al ei și al fostului ei soț - un inamic al meu. De fapt, eram responsabil pentru moartea lui. Și totuși, a rămas fermă în fața mea. Pentru că, din păcate, femeile de la curte erau obligate față de rege. Deci, ca o femeie să nu i se ofere și să se mențină pe poziție, cred că a fost ceva hipnotic pentru el.

Nu a fost un început fără probleme, dar cred că sămânța a fost semănată la acea primă întâlnire.

Cum a evoluat relația voastră?

MI: Știi, cineva m-a întrebat astăzi, ca rege, peste câte capete pășeai și zdrobeai, câți oameni trebuia să ucizi și pe câți îi vedeai omorâți, familie, prieteni, înainte ca ceva să se rupă în tine și sensibilitatea ta să dispară? Și mă gândesc cum se schimbă Elizabeth și Edward - la început este dragostea. Este doar dragoste și pofta și magie, care ard totul. Și pe măsură ce serialul continuă, sunt răpit, prins în capcană, trebuie să plec în exil. Nu-mi văd copiii de ani de zile. În tot timpul acesta, luptă după luptă. Deci, când Edward se întoarce și o vede, există o duritate. E o răceală. Timpul și-a pus amprenta asupra lui. A văzut prea multă durere pentru a răspunde ușor din nou dragostei, este dificil. Deci, relația lor s-a schimbat. Dar neapărat în rău, ci doar se maturizează.

Edward are doi frați, George și Richard. Ce ne poți spune despre aceştia?

MI: George este ambițios și fără milă. La un moment dat, a vrut să-mi taie capul. A încercat fără succes să îmi ia tronul. Se folosește de orice ocazie și de toate mijloacele, fie că este vorba de alianțe prin căsătorie, de alierea cu dușmanul sau de uciderea mea, va face tot ce este necesar pentru a ajunge în vârf. În cele din urmă, renunță, deoarece majoritatea încercărilor sale eșuează, dar da, ar face orice pentru a fi rege. Richard, pe de altă parte, este minunat de loial de la început până la sfârșit. Sunt incredibil de apropiați, frații ăștia, au luptat împreună. Știi, trebuia să se supună oricărui ordin al meu fără ezitare. Și o face, și îmi protejează interesele la curte și în afara ei. Este total opus lui George.

Dar ce părere ai despre Lord Warwick?

MI: Cu Warwick, „făcătorul de regi”, Edward are o relație foarte interesantă, ai spune una de tată-fiu. Sau unii ar spune că sunt ca frații. În acele vremuri, aveai un tutore de la o vârstă fragedă, chiar doi sau trei, și ei te învățau totul, de la limba latină şi scrimă până la călărie... cum să fii rege, practic. Asta a făcut Warwick pentru mine. El m-a învățat să fiu rege. El m-a învățat tot ce știam. Mama nu a făcut-o, tatăl meu nu era în preajmă. El m-a învățat. Cu toate acestea, în consecință, era capabil să mă controleze ca rege și să-mi controleze deciziile și loialitatea. Și pe măsură ce Edward crește, fiind foarte inteligent, înțelept, din punct de vedere politic, economic, militar, începe să-l depășească pe Warwick. Și ce a pus capac a fost căsătoria lui cu Elizabeth Woodville. Pentru că, desigur, Warwick aranjase o căsătorie cu o prințesă franceză, care ar fi asigurat ani de pace cu Franța. Căsătorindu-mă cu Elizabeth Woodville, am stricat planurile. Deci, impulsul meu tineresc determină o schimbare politică seismică. Așa că relația lor se strică și drumurile li se despart. Warwick este, de asemenea, foarte, foarte ambițios. Iar scopul său era, dacă nu să fie el însuși rege, să controleze pe cel ce era rege. Dacă nu sunt eu, măcar altcineva. În acest caz, George, ori alții.

Crezi că asta a fost dureros pentru Edward?

MI: Cred că este mai dureros decât în orice altă relație de-a lui care s-a rupt. Erau ca frații. Au crescut împreună. Au trăit fiecare experiență împreună, iar ca acea persoană persoană care crezi că te ghidează, te susține, să se întoarcă împotriva ta și să-și arate adevăratea față și să încerce să te ucidă, îți frânge inima.

Până unde merge Edward pentru a rămâne rege?

MI: Va merge destul de departe. Dar, din nou, trebuie să vă amintiți, aceasta era o perioadă specială din istoria Plantageneților, a rămâne pe tron toată viața era un lucru nemaiauzit. Edward este unul dintre puținii care au făcut-o. Știi, cu fiecare încercare, puterea ta slăbește puțin, toată lumea te urmărește. Pentru Edward a fost mai ușor, pentru că era foarte deștept și era conștient de ce făcea toată lumea și ce intenții aveau. Dar există momente în care acțiunile vorbesc mai puternic decât cuvintele și dacă asta înseamnă zdrobirea unei armate mai slabe, atunci asta trebuia făcut. Ori executarea unui adversar înarmat pentru a trimite un mesaj. Nu cred că o face cu plăcere, dar știe că trebuie făcut. De fapt, îl consumă foarte mult, iar asta îți spune câte ceva despre el ca persoană.

În ce fel este povestea Reginei Albe unică și diferită pentru publicul de astăzi?

MI: Ei bine, pentru mine, ceea ce face ca această poveste să fie unică este faptul că este spusă în principal prin perspectiva unei femei, o abordare neobișnuită atât în istorie, cât și în televiziune înaintea noastră. Dar ceea ce mă interesează este rolul pe care femeia l-a jucat de fapt la curte. Adică, ele nu aveau putere în sine. Dar aveau puterea de a se căsători și de a seduce, și în lipsa unui termen mai bun, pe aceea de a bârfi. Cam atât. Dar ceea ce vedeți aici este o poveste despre supraviețuire. Așa era în acele zile. Elizabeth Woodville era ținta tuturor. Orice slăbiciune, orice pas greșit era o ocazie de a scăpa de ea, pentru a pune în loc pe oricare dispusă să urce la putere, în orice mod posibil. Așadar, a vedea că, într-o lume dominată de bărbați, o lume violentă, aceste femei aveau abilitatea de a supraviețui este foarte interesant.

Cum ai descrie femeile din acest serial?

MI: Un singur cuvânt îmi vine în minte, supraviețuitoare, fiecare dintre ele. Așa trebuia să fii. Dacă arătai vreo slăbiciune, imediat se găsea cineva gata să se ridice deasupra ta.

Un singur cuvânt pentru a descrie Regina Albă?

MI: Suspans.

Dacă ai vrea să îți convingi prietenii să urmărească acest serial, ce le-ai spune?

MI: Le-aș spune practic adevărul, acela că avem un pic din toate. Avem politică și curte pentru cei care sunt interesați de asta. Avem violență, trădare și înțelegere. Există, evident, latura romantică și cea istorică. Există o mulțime de schimbări politice reale. Cred că există ceva pentru toată lumea.

Următorul episod din Regina Albă, serialul multiplu premiat - trei Globuri de Aur, patru Primetime Emmy și People’s Choice – care-i are în rolurile principale pe Rebecca Ferguson și Max Irons, va fi difuzat pe Epic Drama, miercuri 17 februarie, ora 22:00.

  • A consemnat IOAN BIG
  • Interviu & Foto: courtesy of Epic Drama

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter