Părinţii lui WONDER WOMAN

În 2021, Prinţesa Diana din Themyscira, celebră ca Wonder Woman, cea mai populară supereroină de benzi desenate din toate timpurile, împlineşte 80 de ani de existenţă în universul DC Comics, iar piraţii o celebrează cu voioşie încă din decembrie, făcând din blockbuster-ul Wonder Woman 1984 unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei... în mod ilegal.

Dar nu melodrama feministă regizată de Patty Jenkins este subiectul incursiunii noastre în biografia zeiţei Pop culture născută în timpul WWII şi nici seria aniversară Sensational Wonder Woman lansată digital de DC în ianuarie şi anunţată în print pentru martie cu un prim episod scris de Stephanie Phillips (Harley Quinn) şi desenat de Meghan Hetrick (Wonder Woman: Agent of Peace)... ci povestea reală a naşterii ei, dincolo de versiunea ilustrată în care Hipolita, mitologica regină a amazoanelor a creat-o din lut.

Fiindcă Wonder Woman, personaj tratat deseori superficial de analiştii culturii de masă, a fost creat de celebrul psiholog William Moulton Marston, inventatorul detectorului de minciuni şi al teoriei DISC bazată pe 4 trăsături fundamentale ale personalităţii (Dominance-Inducement-Submission-Compliance), tot el fiind cel care a înzestrat-o cu abilităţi metafizice (percepţia extrasenzorială, proiecţia astrală) pierdute pentru moment în negura istoriei artei comics-urilor.

Marston, absolvent de Harvard, era un om obsedat de natura secretelor şi a minciunilor şi a dus, după cum a recunoscut chiar el, “o viaţă experimentală”, în care pânza de neadevăruri pe care a ţesut-o deliberat în jurul său l-a transformat într-o legendă. A fost angajat consultant de către fondatorul lui All-American Comics (actualul DC Comics) în urma unui interviu pe care l-a dat în ‘40 jurnalistei Olive Richard care l-a vizitat acasă... doar că Olive Richard era pseudonimul lui Olive Byrne, care nu l-a vizitat vreodată pe psiholog pentru simplul motiv că ea se afla deja acasă, fiind soţia lui. Pare acum aproape ironică folosirea adevărului ca armă supremă de către Wonder Woman în filmul lui Jenkins ţinând cont de modul în care l-au distorsionat părinţii ei înainte de a-i da naştere.

Uneori, întâmplările reale, chiar vechi de 80 de ani, spun multe despre impactul basmelor moderne la publicul larg, mai ales că inspiraţia “tatălui” Marston pentru conceperea lui Wonder Woman din manifestele protofeministe se explică inclusiv prin faptul că “mama” Olive era nepoata faimoasei Margaret Sanger, autoarea cărţii Woman and the New Race, iar soacra psihologului era să moară în greva foamei după ce a fost arestată pentru distribuţie ilegală de anticoncepţionale. Nonconformistul părinte al Dianei Prince avea de altfel să îşi definească sec progenitura din această perspectivă: “Frankly, Wonder Woman is psychological propaganda for the new type of woman who, I believe, should rule the world.” Şi noi care credeam că villain-ul Lord e singurul care vrea să stăpânească omenirea în Wonder Woman 1984.

  • Text de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter