Eco Știri: Pui de urs nou-născut, salvat de Conservation Carpathia. Veterinarii l-au hrănit cu biberonul

Conservation-Carpathia_Laviniu-Terciu-hranind-ursuletul_primul-biberon-dupa-salvare2-1024x1024 (1).jpeg

Fundația Conservation Carpathia a salvat un pui de urs nou-născut. Muncitorii forestieri care exploatau masa lemnoasă într-o doborâtură de vânt pe terenul proprietate a Obștii Lerești, în județul Argeș, au observat vinerea trecută un pui de urs nou născut singur, fără ursoaică și au oprit activitățile de exploatare, pentru a nu deranja mai mult zona. Puiul de urs a fost lăsat în pădure pentru a-i oferi șansa mamei să se întoarcă la el. La reîntoarcerea muncitorilor la lucru în cursul zilei de luni, văzând că ursulețul este tot singur și că starea lui era foarte proastă, aceștia au anunțat pădurarul, piar acesta a anunțat personalul cinegetic Carpathia.

Ursoaica mamă a avut culcușul făcut între doi arbori de molid doborâți de vânt și probabil, când lucrările de exploatare forestieră au început mai aproape, s-a speriat și a fugit.

Conservation-Carpathia_Ursulet-la-locul-preluarii-din-padure_credit-Laviniu-Terciu-1024x1024 (1).jpeg

Din păcate, zonele în care arborii sunt doborâți de vânt în ochiuri relativ mari sunt o tentație majoră pentru ursoaice în prag de iarnă, care găsesc în aceste locații zone propice, ascunse și ferite de pericole imediate, pentru a naște pui. Pe de altă parte, aceste zone unde pădurea este doborâtă de vânt sunt, în mare parte, supuse activităților de exploatare forestieră, având în vedere că sunt considerate de legislația silvică ca fiind prioritar și obligatoriu de exploatat. Proprietarul pădurii, ocolul silvic și societățile care exploatează masă lemnoasă sunt chiar obligați să curețe aceste zone cât mai repede.

După anunțarea autorităților de mediu, pădurarul Ocolului Silvic Păpușa Rucăr, Laviniu Terciu, văzând starea proastă a puiului de urs care „abia mai tremura” după spusele lui, l-a transportat pe acesta la medicul veterinar Soceanu Silviu.

După anunțarea și consultarea lui Leonardo Bereczki, specialist recunoscut de la Centrul de reabilitare a urșilor orfani Bălan, județul Harghita, medicul veterinar a început alimentarea și încălzirea de urgență a puiului de urs.

După primul biberon acesta a „înviat” și a adormit ulterior în brațele rangerului FCC.

  • Cover + foto: Conservation-Carpathia / Laviniu Terciu
  • Știrea completă pe BizBrasov.
  •  Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter