BucurEȘTI aLive | Săptămâna 1-7 martie

Recomandări din săptămâna 1-7 martie

Carmen

Opera Națională București

Joi, 4 martie, de la ora 18:30, la Opera Națională București, avem ocazia să urmărim celebrul spectacol Carmen. Bilete: https://tickets.operanb.ro/event.php?id=25789

Carmen este ultima și cea mai importantă operă a compozitorului francez Georges Bizet. A avut premiera mondială în 1875, la Opéra Comique din Paris. La acel moment din vreme, opera nu e primit laudele pe care le merita, căci realismul producției a șocat publicul, însă spectacolul s-a bucurat de o recunoaștere crescândă. Ceaikovski a prezis că în zece ani va fi cea mai populară lucrare de operă din lume, iar Friedrich Nietzsche a numit-o „una dintre cele mai originale capodopere din literatura de operă”. Genialitatea cu care Bizet a surprins evoluția dramatică, seducătoarele melodii ale faimoasei Habanera, Séguedille sau ale Cântecului toreadorului, accentul spaniol și lirismul francez al unor momente și-au primit, într-un final, aprecierea cuvenită. Subiectul operei este unul tragic. Soldatul Don José, căzut pradă farmecelor gitanei Carmen, este dispus să depășească granițele moralității pentru a câștiga atenția femeii dorite. Orbit de iubire, soldatul își sfidează familia, își compromite cariera, fapte care degenerează mai târziu, conducând la un final trist.

Vinovat. Nevinovat.

Teatrul Lucia Sturdza Bulandra

Joi, 4 martie, de la 19:00, la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra se montează Vinovat. Nevinovat. Bilete: https://www.bilet.ro/eveniment/vinovat-nevinovat-7513

Vinovat. Nevinovat., în regia lui Gelu Colceag, este un spectacol de actualitate, despre asumare sau, mai bine zis, despre puterea de asumare a deciziilor raportate la prejudecățile și evenimentele cu care societatea contemporană românească se confruntă, despre incoerența pururi prezentă în planurile politice, sociale și culturale. Este o oglindă întoarsă către fiecare dintre spectatori. În ce măsura există o distincție clară între bine și rău, când ne lăsăm conduși de prejudecăți personale și cu greu putem privi obiectiv? În ce măsură suntem vinovați sau nevinovați în raport cu celălalt? Când și unde începe această vină? 

Tudor Aaron Istodor, Toma Cuzin, Dana Dembinski Medeleanu / Mihaela Rădescu, Vlad Logigan, Alexandru Voicu, Vlad Corbeanu, Valentina Popa, Manuela Hărăbor, Vitalie Bantaș, Doru Ana / Ovidiu Niculescu, Irina Velcescu / Ilinca Manolache,  Petre Moraru / Viorel Cojanu sunt actorii care alcătuiesc distribuția spectacolului.

ActOrchestra

Teatrul Național București

Suntem așteptați la ActOrchestra, un spectacol de muzică și pantomimă, un spectacol de teatru muzical sau un concert transformat în spectacol de teatru, vineri, 5 martie, de la ora 20:00, la TNB. Bilete: https://www.mystage.ro/spectacole/actorchestra-80?af=31

ActOrchestra este un spectacol cu muzică live, în care trei actori muzicieni se întrec în interpretare, fie ajutându-se de cele 20 de instrumente, fie vocal, fie prin replici și pantomimă, disputându-și supremația și demonstrându-și talentul. O bătălie comică pe marginea căreia se țese o poveste plina de umor. Regizorul Horia Suru reușește să construiască contexte interesante care să ii pună în valoare pe ce trei performeri ce fac parte fiecare din câte o categorie (umană și muzicală): Petre Ancuța este un cuceritor, amuzant tocmai prin încrederea în sine exagerată, Florin Călbăjos este romanticul și introvertitul, cu o alură de interpret de muzică clasică, iar Emilian Mârnea este cel care menține tonul grupului, interpretează un personaj dinamic și efervescent asemenea ritmurilor rock sau disco care i se potrivesc.

Alex Ștefănescu

Teatrul Țăndărică

Alex Ștefănescu ne așteaptă să luăm la concertul live Vindecare, sâmbătă, 6 martie, de la ora 20:00, la Teatrul Țăndărică. Bilete: https://www.mystage.ro/spectacole/vindecare-unconcert-alex-stefanescu-2655/

Piesele lui Alex Ștefănescu sunt pentru oameni cu simțul umorului care privesc viața dintr-o perspectivă relaxată, au versuri inteligente încărcate cu multă auto-ironie, stilul lui interpretativ amintindu-ne de Alexandru Andries, Gyuri Pascu sau Ada Milea. Alex Ștefănescu nu este doar cântăreț, ci și actor, deși nu a știut de mic că are veleități artistice. A terminat Marketing, apoi s-a hotărât să dea la Actorie și a intrat printre primii. La chitară a învățat să cânte de unul singur. Cu piesa Nu poți să faci nimic în România Alex a cucerit publicul și juriul emisiunii Românii au talent.

„Țara are multe probleme și toată lumea se plânge. Nu e nimic nou. Eu nu am vrut să mă plâng. Am vrut să dau speranță, să inspir, să vin cu argumente pro. Am încredere în abilitatea mea de a scrie versuri bune, iar reacția publicului mi-a confirmat faptul că mesajul a ajuns acolo unde trebuie. Faptul că am făcut asta prin televizor, un mediu adeseori sufocat de mediocritate, e pentru mine o mare satisfacție.” – Alex Ștefănescu.

Era ok și la 60 | One Man Show cu Răzvan Vasilescu

Teatrul Metropolis

Sâmbătă, 6 martie, de la ora 16:00, avem ocazia să vedem un One Man Show de calitate, cu Răzvan Vasilescu, la Teatrul Metropolis. Bilete: https://www.iabilet.ro/bilete-razvan-vasilescu-era-ok-si-la-60-sala-gloria-61753/?affiliate=showpass.

Era ok și la 60 , un one man show prezentat drept un super spectacol de stand-up comedy, îți va readuce zâmbetul pe buze, te va încărca cu optimism și te va face sa spui la final „sigur va fi ok și la 60”. Pentru a crea scenariul, Răzvan Vasilescu a făcut o selecție de texte a celor mai importanți autori contemporani de comedie și le-a amestecat cu povești emoționante din viața sa. Îndrăgitul actor face “haz de necaz” și ne oferă o lecție de viață, pusă în scenă cu măiestrie, ne povestește cu umor și ironie despre cum, odată cu înaintarea în vârstă, i s-a schimbat perspectiva asupra vieții. Era ok și la 60 este despre suișuri și coborâșuri, nostalgie, viața de după cortină, dincolo de celebritate și despre provocările pe care o nouă etapă din viață le aduce. Răzvan Vasilescu (California Dreamin’, Marfa și Banii, O vară de neuitat, Prea târziu, Colonel de rezervă)  este unul dintre cei mai iubiți actori de teatru și film din România.

  • Text de Delia Mitrache.

Delia Mitrache

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter