Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 05/03/2021
Film / Streaming

3 seriale feministe

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii 3 seriale feministe Share 3 seriale feministe


Societatea românească este una profund misogină. Ăsta este adevărul. Nu trebuie decât să deschizi televizorul, să citești știrile sau, pur și simplu, să mergi pe stradă pentru a-ți da seama de acest lucru: să te naști femeie în România este în sine un act de curaj.

Așa că, dacă tot e luna femeii, un pic de feminism nu o să strice nimănui, dimpotrivă, mai ales când vine sub forma unor seriale pe care orice bărbat ar trebui nu doar să le vadă, dar să le și înțeleagă   

„The Handmaid’s Tale” (2017– )

Serialul „The Handmaid’s Tale” are deja 4 sezoane și un al cincilea în the making. Totul este bazat pe romanul feminist al lui Margaret Atwood, iar acțiunea are loc într-un viitor sau într-o realitate alternativă și distopică în care mare parte a femeilor sunt tratate groaznic și le se ia orice drept de a decide în legătură cu ce se întâmplă cu sau în corpurile lor. Mai simplu, sunt transformate exclusiv în servitoare ale bărbaților. Nu de puține ori totul pare extrem de familiar, mai ales având în vedere ce s-a întâmplat până acum în America lui Trump, ce se întâmplă în Polonia, unde avortul este interzis în majoritatea cazurilor și femeile au tot protestat împotriva acestor măsuri care le taie din drepturi – pentru a da doar două exemple. Practic, serialul ăsta ne arată în ce s-ar putea transforma societatea în care trăim dacă vom continua să le dăm putere (ultra)conservatorilor.

 „Mrs. America” (2020)

Cu un titlu ca „Mrs. America”, probabil că te gândești că ar fi vorba de o mini-serie despre  o femeie care luptă pentru drepturi egale între sexe în Statele Unite. Ei bine, nu-i chiar așa. Chiar dacă are un titlu foarte feminist, „Mrs. America” este despre o femeie care a luptat împotriva feminismului și pentru limitarea drepturilor egale. Sună absurd, dar e cât se poate de adevărat și parte din istorie. Cate Blanchett o interpretează pe Phyllis Schlafly, femeia care în anii ‘70 s-a opus vehement Amendamentelor Egalității de Șanse, care ar fi garantat drepturi egale tuturor americanilor, indiferent de sex. Dar în tot acest context și în toată această luptă istorică au apărut multe personaje importante care au contribuit enorm în ceea ce privește emanciparea femeilor. N-ai cum să te uiți la serialul ăsta și să nu sesizezi toate nedreptățile cu care se confruntă femeile de pretutindeni.

 „Godless” (2017)

Ce zici de un western, un gen care ne-a obișnuit să fie îmbibat până la refuz în testosteron, în care femeile sunt personajele principale, dar și cele care preiau multe dintre rolurile clasice destinate bărbaților în acest tip de filme? „Godless” e fix asta. După ce toți bărbații dintr-un orășel din Vest sunt omorâți, femeile se văd nevoite să se descurce pe cont propriu, să supraviețuiască și să meargă mai departe. Și se descurcă de minune, asta până apar din nou în peisaj bărbații, care nu pot accepta și înțelege emanciparea și „anarhia” care are loc aici.

  • Text de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută