Lansarea Muzeului „Identități Fragile”/ Muzeul Pandemiei și a Campaniei de colectare a obiectelor - memorie

Care este obiectul de care te-ai atașat cel mai tare  

în ultimele 12 luni? Dar cel pe care ai vrea să îl uiți?  

Ia-l, împachetează-l și donează-l!

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei își așteaptă contributorii pentru a ilustra tranzițiile emoționale  (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi. 

”Identități fragile” este un proiect muzeal fluid care pornește de la o realitate afectivă: big bang-ul epidemiologic  ne-a schimbat radical. De la rutine modificate sau anulate, distanțări fizice sau emoționale până la filtre noi de  percepție a interacțiunilor și înțelegere a emoțiilor (individuale sau colective).  

”Identități fragile” este parte din amprenta emoțională a fiecăruia dintre noi, conturată de pandemie și cuprinsă într-un  obiect-memorie. Acel obiect care vorbește despre lucrul care ne-a marcat cel mai tare din martie 2020 și până acum. 

Se spune că pe parcursul vieții putem uita chiar și evenimentele cele mai grave, dar niciodată obiectele care au  legătură cu sentimentele noastre. Este motivul pentru care, în perioada 5 martie - 15 aprilie, lansăm către public  apelul pentru contribuții. 

Oricine poate trimite un obiect care „încorporează„ un sentiment ce l-a marcat în pandemie, o stare, un eveniment  sau orice lucru cu care asociază experiența trăită în această perioadă. În esență, acest obiect-artefact va fi o  poveste a pandemiei, din perspectiva celui care îl trimite.  

Toate obiectele donate vor deveni parte din colecția Muzeului Identităților Fragile. 

“Într-o lume dominată de adevăruri personale și de puncte de vedere radicale, muzeele au  un rol vital: acela de a încuraja conversația, de a face posibile dezbaterile necontaminate  ideologic și de a ne ghida, cu prietenie, către acea empatie necesară pentru a-l înțelege  pe cel de lângă noi. 

Pornind de la această observație, ”Identități fragile” va fi un muzeu deschis – ca narativ, ca  mod de construcție și ca mesaj. Va fi o ancoră de înțelegere socială și un pretext de discuție.  Un muzeu care înțelege pandemia trăită în mod colectiv ca formă de patrimoniu imaterial - ca memorie afectivă - și ca formă de patrimoniu material - prin obiectele donate. Obiectele  sunt limbaj, memorie și metaforă, de aceea povestea fiecărei persoane poate deveni parte  din expoziția ”Identități fragile”, prin propriul obiect donat.“ 

- (Andreea Lupu, co-curator & manager de proiect)

Detalii despre expoziție pot fi solicitate la contact@identitatifragile.com 

Varianta online a expoziției “Identități fragile” este disponibilă pe www.identitatifragile.com unde vor fi expuse toate  contribuțiile primite și acceptate în colecție. 

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter