HAIHUI cu Swit Rocs – Viața la castel(ul Daniel)

Dragă suflet nobil,

Mie bunica de mică mi-a zis draga bunichii, tu să îți găsești un băiat tânăr și frumos, de familie bună, să nu ne râdă lumea, gospodar și la casa lui, care să te facă să te simți ca o regină! Acum chiar tânăr nu e băiatul ăsta, dar cum celelalte calități le posedă din plin, bașca mai e și de viță nobiliară pe deasupra, mă gândesc că, de l-ar fi cunoscut și bunica, ar fi trecut peste cei +400 ani pe care îi are și s-ar fi bucurat pentru mine când i-aș și povestit despre minunatul conte Daniel și incredibilul lui castel din Tălișoara, Covasna.

În cinstea Contelui Daniel!

Un băiat de la 1680, dar foarte bine crescut și de viță nobilă

Castelul Daniel este, fără doar și poate, cea mai reușită, regală și relaxantă experiență pe care am trăit-o în ultima vreme. Din câte ne știm, ți-ai dat, probabil, seama că nu îmi place să stau degeaba. Tot de la bunica știu că de stai degeaba, îți stă norocul. Cu ani în urmă, bunica, la cei +90 de ani ai ei, abia reușea să se mai miște cu cadrul, dar găsea mereu ceva de trebăluit, că doar n-oi fi prințesă, să facă alții pentru mine! Aceeași bunică îmi spunea dar mai stai și tu locului, draga bunichii și odihnește-te puțin. Lasă, bunică, m-oi tot odihni la pensie. Dar tu nu mai ajungi la pensie, în ritmul ăsta, bunică! Și uita așa, cu dorul și gândul la bunica și la cele ce bine le zicea, mi-am spus că un week-end de relaxare nu a ucis pe nimeni și că n-oi avea ghinionul să fiu tocmai eu prima, nu de alta, dar nu am prea stat degeaba până atunci ca să îmi stea norocul!

Ar fi zis bunica, probabil, că mi-am lăsat norocul când în cadă...

... când în piscină, jacuzzi sau ciubăr...

... când prin pat...

Experiența la Castelul Daniel a fost fără cusur. Din absolut toate punctele de vedere. De la pregătirea vizitei și la comunicarea premergătoare, la primire, ospitalitate și amabilitate, la frumusețea și istoria locului, la facilitățile de relaxare (spa, încăperi cu șemineu, grădini, terase), la siguranța din punct de vedere al respectării normelor actuale (indiscutabil cel mai safe loc în care am stat vreodată, atestat Covid safe place), la mâncarea delicioasă și la starea de relaxare și bine care plutea ca un norișor deasupra mea oriunde mergeam și orice făceam. Dacă ar fi să reduc experiența la un sentiment, acela ar fi hai să mai stăm măcar puțin aici! L-am simțit în liniștea și aburul călduț de la Cellarium Slow Down Spa, în restaurantul cu muzică de epocă și preparate divine, pe canapelele și fotoliile din fața șemineului, în patul mare în care te scufundai din camera Catharina’s Boudoir, din aripa nouă a castelului și pe culoarele pline de picturi murale ce purtau sute de ani în spate, din aripa veche. Oriunde mă așezam, hop și sentimentul de hai să mai stăm măcar puțin aici! Nici bunica nu cred că i s-ar fi putut împotrivi!

Cellarium Slow Down Spa este recent deschis iar accesul se face pe bază de programare, pentru a respecta normele Covid

Delicii culinare la Castelul Daniel (recomand cea mai delicioasă pulpă de rață caramelizată!)

Colțul de relaxare din Castelul Nou

Catharina’s Boudoir, camera care m-a găzduit pe mine

Castelul Daniel nu arată precum castelele din poveștile copilăriei cu turnuri, punți batante peste șanțuri de apărare și covoare roșii pe scările interioare, și, de altfel, niciun castel din zona Covasnei nu arată astfel. Cu toate acestea, are o poveste și un trecut demn de un atare decor. La finalul sejurului, am avut plăcerea de a petrece un timp prețios în compania lui Mark, care mi-a oferit o lecție de istorie veritabilă dar, mai mult decât atât, o lecție de pasiune și mândrie față de rădăcinile lui. Începuturile poveștii conacului sunt vechi de peste 400 de ani și au aparținut unei familii de conți din Transilvania. Cum s-a întâmplat cu mai toate clădirile nobiliare, și aceasta a fost naționalizată și folosită pentru activitățile preferate ale comuniștilor, iar nu pentru cele pentru care a fost intenționată. Redus tot mai mult la un stadiu de degradare, conacul a fost salvat de 2 oameni cu o doză dragoste pentru ținutul secuiesc și pentru sentimentul de acasă pe care acestea îl oferea și cu o doză (poate chiar mai mare) de nebunie. Dar, oare, nu toate lucrurile minunate iau naștere astfel? Castelul principal a fost introdus în circuitul turistic în 2014, iar aripa nouă, Castelul mic, tot o clădire istorică din patrimoniul contelui Daniel, în 2018.

Castelul Daniel nu arată precum castelele din povești, dar te face să te simți cel puțin ca într-unul!

Terasa cu vedere la grădina interioară din Castelul Principal

Grădina interioară pe timp de iarnă

Vedere la Castelul Mic de pe terasa Castelului Principal

Istoria castelului m-a cucerit de când am descoperit prima dată website-ul hotelului, în care fiecărei camere (8 în castelul principal și 12 în castelul mic) îi este atribuit un rol deloc neglijabil în trecutul real (sau, după caz, în legenda) conacului. Dacă ești un visător, puțin probabil să mai alegi camera în care vei sta după felul în care arată, ci după ceea ce reprezintă ea. Fiecare cameră este diferită, deși toate împart același aer princiar al lucrului de calitate redus la simplitate prin autosuficiență, deci orice alegere vei face, nu vei da greș. Castelul principal este o piesă de artă în sine. Pe pereții interiori se găsesc mărturii incredibil de vii ale frescelor imaginate cu sute de ani în urmă, restaurate cu atenție și îngrijite. Comorile descoperite care au mai avut suflu să o ceară, au fost readuse la viață și natural integrate în realitatea mai modernă a conacului. Aripa cea nouă are un aer mai contemporan, poate și datorită pieselor de artă din taberele de creație organizate la castel, cu ani în urmă. Totuși camerele poartă aceeași pecete a eleganței și simplității.

Catharina’s Boudoir, transformată pentru o plăcută perioadă de timp în Swit Rocs’ Boudoir

Count Daniel’s Chamber

Prince Bethlen’s Suite

Miller’s Room

Stonecarver’s Room

Fresce descoperite pe pereții Castelului Prinicipal

M-am plimbat fascinată cu Mark pe holuri și prin grădini, am mângâiat pereții, am tras cu ochiul în camere, apoi, în răstimpuri, i-am închis și am transformat cu o ușurință nebănuită cuvintele lui în imagini și cadre de poveste. Am regăsit din plin și puțin peste, chiar, ceea ce iubesc eu atât de mult în această zonă a țării – atașamentul față de rădăcini, simplitatea ridicată la rang de bogăție, ospitalitatea și sentimentul de acasă, dorința de a da tot mai mult din ce sunt și ce au, știind că ele se vor întoarce înspre ei, înzecit. Și cum stăteam așa, pe picior de plecare și priveam la stema aproape intactă a familiei de pe fațada conacului, și îl ascultam pe Mark depănând cu zâmbetul omului bun în voce și salutam din cap doamnele care ne dădeau binețe în timp ce treceau cu lenjerii curate pe lângă noi, iar nările nu se dădeau dezlipite încă de rața crocantă de la cina din seara anterioară, iar părul îmi era ușor lipit de cap, în partea dreaptă, de la cel mai dulce somn pe cea mai regală pernă, îmi dădeam seama că nu era celulă din corp sau gând din minte care să nu mă tragă de mânecă: hai să mai stăm măcar un pic aici! Dragă Mark, îți mulțumesc din suflet, sunt convinsă că și contele Daniel o face în fiecare zi!

Blazonul aproape intact al familiei, recuperat și așezat pe fațada principală a castelului

Lebăda străpunsă de săgeată, emblema domeniului Daniel

Gânduri bune de la Castelul Daniel, locul în care orice aș fi făcut, aș mai fi stat puțin!

Dragă suflet nobil,

E plină de lumea asta de locuri și persoane, dar nu tot la fel de la îndemână sunt oamenii și experiențele, un motiv în plus să fiu recunoscătoare filei din povestea mea scrisă la Castelul Daniel. Cred că e minunat să poți merge în locuri pe care să le descoperi, cu ajutorul unor însemne, a unor picturi, legende sau chipuri surâzătoare, dar și mai minunat este să mergi în locuri în care să te descoperi pe tine. Îți doresc, cu bucurie și speranță, să oferi sufletului tău răgazul ăsta, măcar când și când. Iar dacă alegi să o faci ca și mine, la Castelul Daniel, nu pot decât să sper că nu te vei grăbi. Că îți vei lua câteva zile în care să te îmbogățești cu liniștea de acolo, cu răsfățul culinar, cu relaxarea de la Cellarium Slow Down Spa, la un masaj sau bălăceală în ciubăr ori jacuzzi, că vei avea vreme să închizi ochii când asculți muzica de bal din saloane, să deguști un pahar de vin din pivnițele regale și nu vei grăbi poveștile scrise în fresce pe culoarele castelului. Îți datorezi și tu o astfel de experiență, de asta să mă crezi pe cuvânt, rogu-te!

Cu drag,

Un suflet înnobilat la Castelul Daniel

Castelul Daniel - www.danielcastle.ro

HAIHUI cu Swit Rocs - www.instagram.com/haihui.cu.swit.rocs

Lasă-ți timp să te bucuri cu adevărat de relaxarea și liniștea de la Castelul Daniel

Lasă-ți timp să descoperi istoria și oamenii dar, mai ales, lasă-ți timp să te descoperi pe tine

--

CÂȘTIGĂ O NOAPTE DE CAZARE LA CASTEL!

Sunt convinsă că deja ai pus ochii pe una dintre camerele de poveste ale Castelului Daniel, așa că am o veste grozavă pentru tine! Intră astăzi, luni 22 Martie, după ora 19.00, pe pagina mea de Facebook (click aici) și participă la concursul pe care ți l-am pregătit, pentru a câștiga o noapte de cazare pentru 2 persoane cu mic dejun și acces gratuit la Cellarium Slow Down Spa la Castelul Daniel!

Perioada concursului: 22-31 Martie.

Postarea va fi publică, o vei putea vedea și dacă nu suntem conectați. Succes!

--

  • Text de Swit Rocs

Swit Rocs

  •  Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter