Vacanțe | Cum călătorim în siguranță în pandemie

foto header © Pexels | Anna Shvets

Faptul că în majoritatea țărilor se desfășoară campanii de vaccinare împotriva Sars Cov 2, dă speranțe tuturor celor care vor să călătorească și celor care lucrează în turism. Sunt deja țări care au anunțat că vor permite accesul pe teritoriul lor turiștilor care prezintă fie un certificat de vaccinare, fie un test negativ, fie dovada că au trecut prin boală și că dețin anticorpi. De exemplu, Charis Theocharis, ministrul grec al Turismului, a declarat că, dacă respectă una dintre cele 3 condiții enunțate mai sus, românii și turiștii din statele membre UE vor putea veni încă de la mijlocul lunii aprilie şi vor putea petrece Paştele în Grecia, deși sezonul turistic aici începe oficial în data de 14 mai. 

Cu toate acestea, ca o regulă sfântă înainte de a călători oriunde în această perioadă, trebuie să verifici întotdeauna pe site-ul MAE (http://www.mae.ro/travel-conditions) care sunt condițiile de călătorie pentru țara respectivă, dar și care sunt restricțiile la care trebuie să te supui odată ajuns acolo. 

foto © Pexels | Anna Shvets

Câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când călătorești în pandemie: 

  • Dacă te-ai vaccinat, așteaptă să treacă 2 săptămâni de la rapel pentru a călători. Doar așa poți să fii sigur că ai anticorpii necesari pentru a te proteja atât pe tine, cât și pe cei din jur. 
  • Verifică chiar și în ziua în care pleci dacă s-a schimbat ceva în ceea ce privește restricțiile sau accesul în țara în care urmează să călătorești. Ai văzut doar că în acest context pot exista schimbări majore chiar de la o zi la alta. 
  • Ai grijă să ai la tine măști medicinale cu 3 straturi sau KN95 (FFP2), dezinfectant de mâini cu o concentrație de cel puțin 60% alcool, șervețele dezinfectante (cu cel puțin 70% alcool, pentru a dezinfecta suprafețele din toalete) și șervețele uscate. E util să ai la tine și un termometru și un oximetru, dar și câteva teste rapide, pentru orice eventualitate. Evită pe cât posibil să-ți acoperi fața cu măști textile sau doar cu scuturi de plastic transparent, pentru că au o eficiență mai mică în a te proteja, iar unele companii aeriene ar putea să-ți interzică să urci la bord dacă nu porți o mască medicinală. 

foto © Pexels | Jack Sparrow

foto © Pexels | Tim Mossholder

  • Păstrează, pe cât posibil, o distanță de cel puțin 2 metri față de alți oameni atunci când te afli în spații închise și zone de așteptare. 
  • Încearcă să eviți banii cash și să plătești pe cât posibil cu cardul sau prin alte metode contactless - cu telefonul, de exemplu. 
  • Datorită felului în care circulă și este filtrat aerul (prin filtre HEPA), experții sunt de părere că majoritatea virusurilor nu se răspândesc așa de ușor în avioane. Cu toate acestea, este recomandat să porți tot timpul mască, să eviți să iei masa sau să bei în timpul zborului (ca să nu-ți dai masca jos) și să păstrezi o distanță cât mai mare față de ceilalți pasageri.
    • Newsletter Zile și Nopți:

    Newsletter