MUZICĂ NOUĂ | Jazz, folk & rock… în zona de confort

Dacă recent aduceam în discuție preocuparea artiștilor cu sonoritățile vintage, aceștia intorcându-se la origini atât prin orchestrații cât și prin tematica albumelor, iată că nu toți recurg la aceste ‘’tratamente’’, ci unii preferă să rămână în universul muzical pe care îl stăpânesc cel mai bine. Astfel, jazz-ul, folk-ul și rock-ul se îmbină într-un amestesc de lansări muzicale ce se remarcă nu prin curaj, ci prin previzibilitate și echilibru.

Willie Nelson - That’s Life

Ajuns la vârsta de 87 de ani, Willie Nelson rămâne de neoprit, lansând în medie câte un album pe an din 1962 încoace, ajutat și de alegerea interpretării multor cover-uri în defavoarea pieselor originale. În cel de-al 71-lea album al carierei, acesta îi aduce un omagiu lui Frank Sinatra, prelucrând diverse hituri ale faimosului cântăreț în propriul stil inconfundabil. De altfel, până și coperta se inspiră din cea a albumului In The Wee Small Hours, influenta creație a lui Sinatra din 1955. Deși mai mereu cuminte, noul material discografic oferă o călătorie veritabilă prin eclecticul repertoriu al interpretului, renăscut prin abordarea unică a unui muzician ce se ‘’încăpățânează’’ să rămână mereu tânăr.


Passenger - Songs for the Drunk and Broken Hearted

Purtând ascultătorul prin tumultul despărțirii, Passenger oferă o nouă porție de folk melancolic, nepărăsind zona de confort ce îl caracterizează încă de la momentul debutului. Chitara acustică rămâne instrumentul principal al creației, în timp ce timbrul unic al cantautorului britanic însoțește versuri meditative. Dacă mainstream-ul pare a fi preocupat cu producții cât mai bombastice, noul album Passenger propune un moment de repaus, în care muzica ajunge să fie ascultată, nu doar auzită. Mai mult de atât, faptul că fiecare exemplar vândut ajută la plantarea copacilor în țările slab dezvoltate ne oferă un motiv în plus să achiziționăm LP-ul și să-l consumăm pe îndelete, în format fizic.


Alice Cooper - Detroit Stories

Într-o eră în care sonoritățile agresive sunt pe cale de dispariție, cel mai recent material discografic al shock rocker-ului american reprezintă un adevărat periplu prin muzica chitarelor cu distors. ‘’Moartea clinică’’ a rock-ului nu pare să îl afecteze pe Cooper, acesta lansându-se într-o călătorie tributară orașului natal, îmbrățișând totodată kitsch-ul ce îi însoțește de ani buni întreaga operă. Într-adevăr, a trecut ceva timp de când adolescenții fredonau cu patos School’s Out, iar Detroit Stories rămâne o autentică întoarcere în timp, un album ‘’înghețat’’ în zilele de glorie ale pletelor, bocancilor și pantalonilor de piele.


  • Articol realizat de Alex Mușat

Alex Musat

Newsletter