TUŞNAD GASTRO BLUES FEST

Băile Tușnad | 14 – 16 mai 2021

În septembrie 2020 Organizația GeoEcologică ACCENT, în colaborare cu Primăria Băile Tușnad, a decis să împletească armonios muzica live și gastronomia într-un concept unic, generator de intense experiențe senzoriale.

Astfel, în condiții excepționale, a luat naștere Tușnad Gastro Blues Fest, festival care a pornit din dorința de a promova atât Blues-ul, un gen muzical apreciat de publicul rafinat cât și zona ca destinație de ecoturism, împreună cu gastronomia locală. Berti Barbera & Nicu Patoi, Cristi Copaciu Band, Fernet Blues Companny și AG Weinberger sunt doar câteva dintre numele celebre ce au urcat anul trecut pe scenă, iar cei prezenți au avut de ales dintre bucatele tradiționale secuiești, preparate local, nelipsite fiind papricașul, gulașul, cozonacul secuiesc și langoșii. Și cum prima ediție a fost un adevărat succes, organizatorii lansează o nouă invitație - #TusnadGastroBluesFest, ediția a 2-a, care se va desfășura tot în aer liber în perioada 14 – 16 mai 2021.

LARRY „MUD” MORGANFIELD

Vom avea parte de un line-up de excepție, format din artiști din mai multe colțuri ale lumii. Cap de afiș este nimeni altul decât LARRY „MUD” MORGANFIELD, primul născut al celebrului bluesman american, Muddy Waters aka McKinley Morganfield. Deși a trăit toată copilăria sa înconjurat de muzică, Morganfield nu a luat în considerare Blues-ul ca drum artistic de urmat decât după moartea legendarului său părinte. Cu o voce bariton izbitor de asemănătoare cu cea a lui Muddy Waters, Larry a devenit rapid un nume cunoscut pe scenele din zona orașului Chicago.

MARCUS BONFANTI

Festivalul mai are pregătite două premiere pentru melomanii din România. Vom avea ocazia să îl ascultăm live pe MARCUS BONFANTI, chitaristul faimoasei trupe britanice Ten Years After, cu o carieră solo remarcabilă (inclusiv ca membru în proiectele Jawbone, The Delta Trio si Ronnie Scott’s Blues Explosion), care i-a adus câteva British Blues Awards prin care i-a fost certificată valoarea, deopotrivă ca performer şi compozitor.

Mátyás Pribojszki aka JUMPING MATT

Un excelent vocalist și virtuoz a muzicuței, Mátyás Pribojszki aka JUMPING MATT, va urca pe scenă alături de formația sa pentru un recital de Blues tradițional și contemporan în care formația venită din Ungaria îl va avea ca invitat special pe chitaristul român de talie internațională AG Weinberger.

AG Weinberger

Tușnad Gastro Blues Fest 2021 ne oferă şi o serie de noi surprize româneşti, prima fiind aceea că Roxana Stroe, fiica regretatului toboşar constănţean, Corneliu Stroe, singura chitaristă de Blues și Jazz din ţară, va cânta alături de trupa sa, Foxy Lady Band, și de remarcabilul muzicuțist britanic GILES ROBSON. De peste 13 ani, Cătălin Tzetze Rădulescu şi Andrei Rotariu, studiază arheologia muzicală a Blues-ului acustic şi acum, sub numele de Blue Monday Ministers, duetul propune o exprimare onestă, necosmetizată, a  unor compoziții  care au consacrat nume acum legendare în Blues, precum Mississippi John Hurt, Robert Johnson, Big Bill Broonzy sau R.L. Burnside.

Quo Vadis

De la Timișoara vine atât trioul româno-sârb Axis, a cărui muzică, nu de puține ori, a fost caracterizată drept „brută, puternică și îndrăzneață”, cât și Quo Vadis, trupa de Blues-Rock consacrată în anii ’90, ce va performa la Tuşad în formula Farkas László, Kiss Attila, Teodor Pop și Borbély Szilárd. În cadrul festivalului surprinde plăcut şi prezenţa trupei sârbe The Gamblers, cu stilul său variat și unic de Soul cu Rhythm & Blues infuzat cu Swing. De pe scena bucureșteană vor veni popularele grupuri Baicea Blues Band (George Baicea, Cătălin Răsvan şi Nicu Georoiu), Oxigen (Bogy Nagy, Eugen Caminschi, Gelu Ionescu şi admirabila lor secţie ritmică, Mugurel Deaconescu şi Lucian „Clopo” Cioargă) şi Bluescore (Raul Kuşak, Hanno Höfer şi ‚americanul’ Liviu Pop).

Decorul de la poalele Pietrii Şoimilor nu ar fi complet fără partea de gastronomie. De mâncare se va ocupa Papa la Șoni, care se mută cu tot cu celebrele sale ceaune la Băile Tușnad unde, timp de 3 zile, va găti preparate spectaculoase pentru toți gurmanzii. Și cum orice masă trebuie servită cu un vin bun,  sommelierul Bentea Robert Claudiu ne va învăța cu ce soiuri de vinuri putem servi preparatele din festival, astfel încât să avem parte de o experiență culinară memorabilă. Iar pentru cei care vor să guste din bucatele tradiționale de la festival va fi vremea reîntâlnirii cu gulașul, kürtőskalács-ul ori langoșii.

  • Text de Teodora Bratu.

Teodora Bratu

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter