Ce mi-aș dori să văd anul acesta - 4 posibile evenimente muzicale în România

Pare de necrezut, dar iată că am intrat în al doilea an în care a merge fizic la un concert pare a fi ceva de domeniul științifico-fantasticului. Dar, în definitiv, ce parte din viața pe care o trăim acum mai seamănă cu ceea ce am fi numit cândva realitate? Scormonind prin site-urile care au la vânzare bilete, am selectat 4 evenimente la care mi-ar plăcea să merg anul acesta. Speranța încă este vie în acest moment, dar nu putem ști dacă acestea chiar se vor desfășura până la urmă. Vă avertizez că selecția va fi una eclectică și foarte subiectivă!

Prima oprire este în lumea jazz-ului și reprezintă o datorie de anul trecut: Avishai Cohen va concerta în 10 mai la Sala Palatului, însoțit de pianistul Elchin Shirinov din Azerbaidjan și de toboșarul israelian Noam David. Evenimentul promovează discul „Arvoles” apărut în 2019 (sau anul trecut, cum ar spune mulți care văd 2020 doar ca pe o simplă greșeală) și reprezintă un melanj delicios de ritmuri africane, bebop și muzică clasică. Este fără doar și poate un concert de neratat pentru fanii lui Cohen, dar și pentru iubitorii muzicii bune în general. 

Probabilitatea ca acesta să se desfășoare și să nu fie amânat din nou: foarte scăzută. Deși mi-aș dori mult să aibă loc, adevărul este că data de 10 mai nu este foarte departe și nu prevăd o schimbare radicală a situației până atunci. În plus, ar fi un concert desfășurat în sală, de unde și alte restricții și opreliști.

Rămânând în zona jazz, dar trecând într-o notă ceva mai optimistă, „Jazz in the Park 2021 - În Tot Orașul” s-ar putea desfășura anul acesta în perioada 24-27 iunie în Parcul Central din Cluj-Napoca, dar și, după cum ne sugerează titlul, în alte zone din municipiu. Nu avem încă anunțate numele artiștilor care vor performa anul acesta, dar, dacă este să ne bazăm pe edițiile precedente, sigur vom avea surprize plăcute. 

Probabilitatea ca acesta să se desfășoare și să nu fie amânat: destul de mare. Primăria Cluj-Napoca este implicată în soluționarea problemei evenimentelor artistice cu public, mai ales că uriașul „Untold” aduce enorme beneficii financiare orașului. Mai mult, dacă lucrurile nu se reașază până în luna iunie, avem o a doua șansă cu „Jazz in the Park – În Parcul Etnografic”, care va avea loc între 3 și 5 septembrie la Cluj-Napoca.

Schimbăm foaia și vorbim despre lucruri mult mai „heavy”: în 20 iulie ar urma să concerteze la Arenele Romane legendele de la Judas Priest. Deși nu sunt pentru prima dată la noi în țară, mereu este o bucurie și un veritabil șoc electric să poți asculta în priză directă piese precum „Painkiller”, „Breaking the Law”, „Hell Bent for Leather”, „Electric Eye” și să-l vezi pe Rob Halford intrând cu motocicleta pe scenă. 

Probabilitatea ca acesta să se desfășoare și să nu fie amânat din nou: așa și așa. Concertul face parte din turneul „50 Heavy Metal Years” și desfășurarea acestuia depinde și de situația restricțiilor din celelalte țări prin care membrii Judas Priest vor concerta. Să sperăm că evenimentul va avea loc la data stabilită pentru că ar reprezenta începutul unui sezon interesant de concerte metal în România, fiind urmat la scurt timp de Slipknot, Hollywood Vampires și Apocalyptica, printre alții. 

Am păstrat cel mai mare eveniment muzical al anului pentru final: Festivalul Internațional „George Enescu”. Cu o durată record, de peste 4 săptămâni, Festivalul transformă Bucureștiul într-o veritabilă capitală a muzicii de calitate. Aștept cu mare interes să îi pot revedea pe unii dintre artiștii mei preferați: Maxim Vengerov, Patricia Kopatchinskaja, Diana Damrau, Valery Gergiev și mulți alții. 

Probabilitatea ca acesta să se desfășoare și să nu fie amânat: mare, poate cea mai mare dintre toate evenimentele menționate mai sus. Chiar dacă am avea de-a face cu un val nou de restricții, mai mult ca sigur organizatorii au pregătit mijloace de a transmite live toate evenimentele și de a păstra ceva din magia pe care luna septembrie o are, din doi în doi ani, în București.

Să sperăm că toate evenimentele menționate mai sus se vor desfășura anul acesta în condiții cât mai apropiate de ceea ce am fi numit cândva „normal” și că, pe viitor, nu vom mai întocmi liste care seamănă cu un joc de noroc.

Recomandări de RADU MIHALACHE

Radu Mihalache este muzicolog și lector la Fundația Calea Victoriei unde susține cursul online Cinci anotimpuri sonore – Istoria muzicii, de la Renaştere la Modernism.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter