De ce să petreci cât mai mult timp în aer liber: beneficii asupra corpului și minții

Natura poate avea efecte vindecătoare. Potrivit unor studii, oamenii care petrec timp în aer liber, respiră aer proaspăt și fac plimbări printre copaci ori pe malul mării vor observa o îmbunătățire a dispoziției și vor avea sistemul imunitar mai puternic.

Timpul petrecut în natură este benefic atât pentru corp, cât și pentru minte. În această perioadă, în care restricțiile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus te obligă să eviți aglomerațiile, poți profita din timp de beneficiile naturii. Păstrând distanța față de ceilalți, te poți bucura de o zi minunată într-un spațiu deschis, admirând priveliști spectaculoase.

Activități pe care le poți face în aer liber

Sunt numeroase activități pe care le poți face în aer liber, atât singur, cât și împreună cu familia ori prietenii. În primul rând, te poți bucura de beneficiile naturii inclusiv în zilele lucrătoare. Dacă alegi transportul alternativ și mergi la locul de muncă cu un hoverboard, o bicicletă ori o trotinetă, poți respira aer proaspăt și te încarci cu energie. În plus, protejezi mediul înconjurător, deoarece contribui la reducerea nivelului de poluare cauzată de trafic.

De asemenea, în zilele libere, poți face o drumeție. Mergi pe un traseu montan cu priveliști spectaculoase și nu doar că te vei revitaliza după o săptămână încărcată, însă îți vei menține condiția fizică și, dacă alegi să te alături unui grup, vei avea posibilitatea să interacționezi cu persoane cu preocupări diferite de ale tale.

Și, pentru că tot se apropie sezonul cald, ai putea să îți programezi o excursie cu cortul la mare. Un weekend pe malul mării te ajută să te relaxezi și să te încarci cu energie. Alege un loc pe o plajă mai retrasă și trăiește din plin experiența unei vacanțe la cort.

Avantajele naturii asupra sănătății

Dacă petreci timp în aer liber, îți ții sub control tensiunea arterială și nivelul de stres. O simplă plimbare prin parc sau chiar câteva momente de relaxare în mijlocul unei păduri contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a hormonilor responsabili de stres.

Cercetătorii au descoperit că natura face oamenii fericiți. Anxietatea, depresia și furia scad considerabil după ce petreci ceva timp afară.

Totodată, studiile au arătat că atât adulții, cât și copiii care au dificultăți de concentrare sau nu își pot controla impulsurile se concentrează mai bine după ce petrec timp în natură. În intervalul petrecut afară, creierul ia o pauză de la tot ceea ce îl suprasolicită mintal, iar simptomele tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate se diminuează.

În plus, timpul petrecut în aer liber are efecte vindecătoare. Bolile și intervențiile chirurgicale pot fi dureroase și înspăimântătoare, ceea ce poate face ca nivelul de stres să crească, iar vindecarea să fie mai lentă. Cercetătorii au descoperit că pacienții care petrec timp în aer liber în timpul procesului de recuperare au nevoie de mai puține calmante, dezvoltă mai puține complicații și petrec mai puțin timp la spital.

Nu în ultimul rând, timpul petrecut în aer liber este benefic pentru vârstnici. A fost dovedit  faptul că persoanele de peste 70 de ani care petrec timp afară au mai puține dureri, se deplasează mai ușor, se bucură de un somn mai bun și pot să realizeze sarcini zilnice.

Găsește o activitate care îți place și fă mișcare în fiecare zi. Petrece cât mai mult timp în aer liber și vei observa o îmbunătățire a stării tale fizice și psihice.

Sursă foto: Anna Berdnik/ Shutterstock