MUSICOOLT: Mierla staccato

Atelierul compozitorului Gabriel Mălăncioiu, cel de-al doilea eveniment din proiectul MUSICOOLT 2021, Zoom in Zoom out în muzica nouă, va putea fi urmărit #LIVE joi, 22 aprilie, la ora 19.00 și va avea tema „Mierla staccato”.

„Sunetele naturii au fascinat compozitorii din cele mai vechi vremuri. Regăsim urme ale acestor influenţe în mai toate perioadele istoriei muzicale, vremurile în care trăim nefiind o excepţie”, ne spune Gabriel Mălăncioiu. “Cântul păsărilor a reprezentat un simbol al frumuseţii nealterate a naturii, iar pentru mulţi compozitori zborul păsării a oglindit aspiraţia către libertate, către împlinirea spirituală. În călătoria muzicală pe care o vom întreprinde impulsionaţi de glasul mierlei vom întâlni compozitori ce ne vorbesc tare frumos: „păsările sunt opusul Timpului; ele reflectă aspiraţia noastră către lumină, către stele” sau „păsările nu întruchipează doar bucuria nesecată de a cânta, ci și libertatea zborului”.

Cine să ne fi vorbit astfel? Vă invit să descoperim împreună în data de 22 aprilie de la ora 19. Să aveţi la îndemână o traistă plină cu grăunţe, căci vom avea de hrănit păsărele din cele mai diverse, al căror cântec a fost încifrat în partituri în moduri din cele mai surprinzătoare. Vă propun așadar ca pe lângă traista cu seminţe să venim la întâlnire într-o stare receptivă, deschisă, astfel încât mesajul compozitorilor să ajungă la noi, să putem simţi frumosul pe care ei l-au simţit când au scris lucrările. Vă aștept cu drag!” 

Evenimentul poate fi urmărit pe platforma Zoom în urma unei înscrieri prealabile precum și pe pagina facebook.com/MUSICOOLT.

Între 16 și 116 ani orice curios e binevenit! Nu e necesară o pregătire muzicală prealabilă.

RSVP.

Coexistenţa aspectului intuitiv cu cel raţional în formarea compozitorului Gabriel Mălăncioiu (născut în anul 1979 la Brașov) se datorează absolvirii atât a Facultăţii de Automatică și Calculatoare cât și a Facultăţii de Muzică și Teatru din Timișoara. Pe lângă influenţa decisivă a Maestrului Remus Georgescu – cel care l-a iniţiat în studiul compoziţiei muzicale, în timpul studiilor masterale și a celor de doctorat urmate la Academia Naţională de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca a întâlnit importante personalităţi ale vieţii muzicale românești precum Cornel Ţăranu, Adrian Pop, Valentin Timaru sau Eduard Tereny.

Muzica lui Gabriel Mălăncioiu a fost prezentată publicului pe cinci continente în peste 270 de concerte, fiind interpretată de ansambluri prestigioase precum Neue Vocalsolisten Stuttgart, Corul de Cameră al Sloveniei sau ansamblul Aventure, interpreţi precum Florian Mueller, Gudrun Hinze sau Richard Craig, dirijori precum Michael Wendeberg, Huba Hollókői sau Martina Batič. Compozitorul Corneliu Dan Georgescu remarca faptul că Gabriel Mălăncioiu este “una dintre cele mai active personalităţi, o voce sigură de sine şi foarte originală în peisajul muzical contemporan”. 

Gabriel Mălăncioiu este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al Comitetului Executiv al SNR-SIMC şi al unor organizaţii muzicale internaţionale precum Vox Novus (SUA), La Villa des Compositeurs (Franţa / Italia), Temp’ora (Franţa), Access Contemporary Music (SUA), Society of Composers (SUA). În prezent, Gabriel Mălăncioiu predă Tehnici moderne de compoziţie, Orchestraţie şi Analize muzicale în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică şi Teatru.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter