HAIHUI cu Swit Rocs – Valea Loarei de România

Dragă călătorule,

Demult tare, în vremurile îndepărtate pre-pandemice, nici nu concepeam ideea de a călători în același loc de mai multe ori, indiferent cât de mult îmi plăcuse prima experiență. Lumea asta e atât de mare, iar viza noastră expiră atât de repede, cum să pun 2 lozuri în același pot când universul îmi întinde atât de multe alte boluri pline de necunoscut și aventură? Ei, ultimul an mi-a schimbat puțin perspectiva și a înlocuit luxul selecției cu stive de dorință și dor. Dorință pentru toate locurile nevăzute care mă așteaptă și dor, neașteptat de mult dor, pentru cele văzute deja. Și uite așa zilele trecute îmi tot fugea gândul la castelele de pe Valea Loarei , cum nu m-au dat ele pe spate când le-am vizitat și cu ce jind le-aș lua la picior acum... Așa că am făcut ce m-a învățat ultimul an să fac, mi-am căutat alternativa în bucătăria de acasă și am întâmpinat primăvara la castelele de pe Valea Prahovei, o bogăție vizuală și istorică cu nimic mai prejos.

Castelele de pe Valea Prahovei

Castelul Peleș

Castelul Peleș a fost, poate, cel mai vizitat loc al copilăriei mele. Ani mulți au trecut de atunci și și mai multe castele vizitate în Europa și în afara ei. Cu toate acestea, puține, foarte puține s-au ridicat la înălțimea strălucitoare a Castelului Peleș, primul castel electrificat din Europa. Localizat pe Valea Prahovei, mai sus de mănăstirea Sinaia, el a precedat, de fapt și Sinaia și aglomerația de pe Valea Prahovei. Practic apariția Peleșului a dus la apariția orașului care îl adăpostește. Construit la porunca Regelui Carol, primul suveran al României, care tronează și astăzi falnic în fața edificiului, castelul este o mărturie vie a faptului că nu orice Turn al lui Babel este un eșec. Visat și vizualizat de un neamț, proiectat și coordonat de un vienez, zidit de italieni, terasat de români, muncit de țigani, tâmplărit de germani, unguri și turci, meșterit de polonezi și cehi, schițat de francezi și măsurat de englezi, somptuozitatea cu care românii din noi se mândresc astăzi poartă, mai degrabă, amprenta cosmopolitismului, decât cea a naționalismului. Ascuns la poalele Bucegilor, înconjurat de 8 hectare de parcuri și grădini, terase neo-renascentisete, fântâni și statui, Castelul Peleș este o bucurie în orice anotimp, iar interioarele lui fastuoase un festin pentru ochi și imaginație de orice vârstă.

Început de primăvară la Castelul Peleș

Regele Carol își așteaptă oaspeții în fața castelului

Terasele castelului sunt parțial deschise pe timp de pandemie

Privind cu drag la cel mai vizitat castel al copilăriei mele

Domeniul Castelului Peleș

Și Bucegii care îl înconjoară

Castelul Pelișor

Deși inițiată de același Carol, ca parte a vastului domeniu arhitectural din jurul Peleșului, construcția Castelului Pelișor poartă în ea lumina, tinerețea și spiritul artistic romantic al nepoatei sale, Regina Maria, cea care scria, picta, croia și construia căsuțe în copacii din spatele castelului. Cosmopolit și el mai mult în construcție, decât în mână de lucru, Castelul Pelișor este singurul castel în stil Art Nouveau din România. Luminos și luxos, cu elemente bizantine și celtice, inserții exterioare bavareze, turnulețe colorate bucovinene și elemente decorative scoțiene, nepotul Peleșului este un prim manifest al modernității, al tinereții, al unui spirit puternic și creativ. Deși ador interioarele Peleșului, de fie care dată când am intrat în Pelișor am simțit, prin comparație, că aerul este mai respirabil, covoarele mai blânde cu picioarele omului de rând, sentimentul mai de acasă, de locuibil, de familie, de seri liniștite cu cei dragi. Asta nu înseamncă că îi lipsește luxul și opulența, că încăperile sunt mai mici sau mai simplist decorate (poate doar mai puține, 99, față de 160, la Peleș), că este mai puțin întreținut ori mai lipsit de detalii, ci doar mai intim, mai cald, mai cu miros de lemne în sobă și scorțișoară.

Priveliște dinspre Castelul Peleș, în drum spre Castelul Pelișor

Castelele beneficiază de un cadru natural minunat, în orice anotimp

Pelișor, castelul Reginei Maria

În spatele Castelului Pelișor, cu dorința de a privi spre Castelul Foișor, fosta cabană de vânătoare a domeniului, însă fără succes

Castelul Pelișor poartă amprenta modernist-romantică a unei regine creative

O ultimă privire înspre Castelul Peleș, de la terasa Pelișorului

Castelul Știrbey

Castelul Știrbey (sau Vila Floreasca) este cea mai veche construcție civilă din Sinaia care, de multe ori, trece neobservată pe lângă suratele mai sus menționate. Construit și el cu rol de reședință de vară a unei familii de aristocrați – Alina Știrbey și Generalul Ioan Florescu, Castelul Știrbey este opera de artă a unui olandez cu cetățenie română, care ascunde între pereții lui, altfel mai austeri, povești de iubire, intrigi și istorie nemăsurată. Pe lângă arhitectura deosebită care lasă loc imaginației să țeasă povești de demult, sunt cel puțin 3 alte motive pentru care o vizită la Castelul Știrbey este o idee bună. Poți vizita Muzeul Orașului Sinaia, 13 săli tematice din castel fiind dedicate acestor mărturii de demult ale poate celui mai aristocratic oraș din România, poți petrece un sejur regal la castel, 6 camere funcționând în regim hotelier sau te poți delecta cu o băutură pe terasa castelului, privind minunații Bucegi. În plus, dacă nu te bucură în mod special aglomerația, este foarte posibil să preferi liniștea romantică din grădina Castelului Știrbey, opulenței uneori obositoare din grădinile de la Peleș.

Castelul Știrbey sau Vila Florescu

Castelul este astăzi reședința Muzeului Orașului Sinaia, însă primește și oaspeți care doresc să se cazeze în camerele lui

Terasa castelului

Castelul Știrbey are o arhitectură mai austeră decât celelalte, însă nu mai puțin romantică

Castelul Cantacuzino

Dacă e să mă întrebi pe mine, de niciunde nu se văd Bucegii mai spectaculos decât de pe terasele Castelului Cantacuzino din Bușteni! Parte a unui trio aristocratic construit la cererea Prințului Grigore Cantacuzino, fost primar al capitalei și fost prim-ministru al țării, precum și cel mai mare proprietar de pământuri din România la vremea respectivă, castelul este, astăzi, unul dintre cele mai vizitate domenii de pe Valea Prahovei. Fie că alegi să petreci un sejur la castel, să iei o cină romantică, să privești apusul de pe terasele domeniului, să participi la o degustare de vin pe scaune cu blănuri, să faci ochii mari la interioarele somptuoase, să te plimbi prin grădina-muzeu cu sculpturi contemporane sau doar să te relaxezi pe o bancă lângă fântână ori să te dai într-unul dintre leagănele cu priveliște, Castelul Cantacuzino le are pe toate!

Castelul Cantacuzino, unul dintre cele 3 construite de nababul Grigore Cantacuzino

Înainte de apus, deasupra Bucegilor

Terasele Castelului Cantacuzino oferă cea mai spectaculoasă priveliște asupra Bucegilor

Cadru pentru degustare de vinuri

Castelul Cantacuzino este, cu siguranță, unul dintre cele mai instagramabile locuri din România

Castelul, privit din grădinile-muzeu

Din orice unghi ai privi, Bucegiul veghează

Pe înserate

Leagănele de la castel, o bucurie pentru cei mici și cei mari, deopotrivă!

Dragă călătorule,

Am tot stat și m-am gândit cu ce e mai bună Valea Loarei decât Valea Prahovei. Pline de turiști și călători sunt amândouă, chiar și în extra-sezon, ceea ce este un lucru foarte bun, sau nu atât de bun, depinde cine citește/ privește înghesuiala. Nu ne omorâm niciunii, știu, după traficul de pe Valea Prahovei, dar avem alternativa trenului care ne lasă aproape de fiecare dintre aceste edificii, față de Valea Loarei, unde am petrecut câte 5-6 ore interminabile în diverse trenuri, ca să parcurg distanțe de sub 40-50 km între castele. Spectaculoase, opulente, instagramabile și cu o doză zdravănă de istorie și romantism pentru cine e interesat, sunt toate. Străjuite de orășele cochete pe care ți-e drag să le iei la picior, sunt, din nou, toate. Totuși, oricât aș încerca să păstrez echitatea, pentru mine panorama Bucegilor nu are seamăn, iar asta face castele de pe Valea Prahovei de neînlocuit! Cândva, curând, sper, îți voi povesti și despre frumoasa vizită la castelele de pe Valea Loarei, până atunci, însă, nu uita că ai nenumărate frumuseți aproape de casă. Bucură-te de ele. Primăvară frumoasă!

Cu drag,

Un alt călător

Însoțește-mă în călătoriile mele cu un followwww.instagram.com/haihui.cu.swit.rocs

--

Alte delicii de pe Valea Prahovei:

--

  • Text de Swit Rocs

Swit Rocs

  •  Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter