Ce mai purtăm astăzi din moda anilor ‘80?

Când spunem „anii ‘80”, ne ducem cu gândul la explozia de culori, la excesul și la opulența care descriu stilul vestimentar predominant al acestei perioade, în care limitele încep să se estompeze, dând curs libertății de a aborda un stil cât mai atipic și cât mai ostentativ, care să atragă privirile.

Deoarece moda este ciclică, se remarcă astăzi o întoarcere în timp, mai exact, în această perioadă a anilor ’80, din punct de vedere al abordărilor vestimentare și al trendurilor, care, fiind actualizate și adaptate anului curent, au un succes vizibil, mai ales în rândul tinerilor, ai căror părinți rămân perplecși, văzându-și copiii purtând ceea ce purtau ei cu zeci de ani în urmă.

Așadar, pantalonii evazați, crop top-urile, culorile neon, paietele, volanele, cerceii mari, umerii supradimensionați, talia bine marcată, toate acestea sunt considerate din nou trendy și la modă, căpătând noi nuanțe, noi abordări, integrate în noi combinații, sincronizându-se la fix cu caracteristicile secolului XXI, unde creativitatea și libertatea de exprimare prin diverse mijloace (inclusiv prin vestimentație) sunt în mod vădit mult mai accentuate și acceptate.

Și totuși, de ce tocmai tendințele anilor ’80? Ce anume îi face nemuritori și îi readuce la viață, prin această preluare vestimentară de succes? Cu siguranță fashion icon-urile sale!

În 1983, când MADONNA a acaparat posturile radio cu hit-ul „Holiday”, aparițiile sale încep să inspire stilul vestimentar al oricui, aceasta devenind un trendsetter. Stilul artistei nu era unul linear, aceasta abordând o diversitate vastă de look-uri care să inspire toate gusturile. Madonna șoca și fascina, în același timp, cu fiecare apariție a sa, alegând întotdeauna articole din piele, fuste din tul, materiale decupate, transparente, piese inspirate de lenjerie intimă adaptate ținutelor de scenă, materiale în culori neon, make-up extravagant, coafuri extravagante, cu părul ușor messy și mai ales... accesorii, cât mai multe accesorii!

Aptitudinile sale cameleonice de a-și transforma mereu look-ul i-au permis să-și dezvăluie atât latura extravagantă și capacitățile sale creative, cât și latura sa feminină. Indiferent de ceea ce purta, Madonna era întotdeauna o apariție, dar mai ales, o sursă de inspirație, ceea ce a făcut ca ea să lase amprente puternice asupra trendurilor de-a lungul timpului, dar mai ales, în perioada anilor ’80, când artista a devenit faimoasă.

O altă personalitate considerată fashion icon pentru anii ’80 (și chiar până astăzi) este Prințesa Diana. Începând cu anul 1981, când aceasta se căsătorește cu Prințul Charles, ea devine un exemplu de stil și eleganță pentru toate femeile, fiind admirată și apreciată peste tot în lume. Emblematică pentru stilul Prințesei Diana este chiar coafura acesteia, care capătă popularitate în rândul femeilor, devenind unul dintre cele mai trendy hairstyle-uri ale anilor ’80 (și nu numai).

Specifică stilului Prințesei era eleganța; fie că ne referim la stilul vestimentar, la gestualitatea sau  înfățișarea Prințesei, apariția ei era întotdeauna marcată de o eleganță molipsitoare, inspirându-le pe femei și făcându-le să-și dorească o părticică din această eleganță în propriul stil de viață, lăsându-se inspirate de rafinamentul insuflat de ea. Ținutele sale erau în majoritate rochii și costume elegante, sacouri marcate de umeri supradimensionați, articole vestimentare în culori nu foarte țipătoare, alb sau negru, din catifea sau alte materiale fine, accesorizate cu diverse item-uri, precum pălării, gulere sau bijuterii discrete. Spre deosebire de Madonna, Prințesa Diana promova, prin stilul pe care-l aborda, naturalețea, simplitatea, pe care femeile din jur le apreciau și le luau drept obiective ce trebuie atinse.

Madonna și Prințesa Diana sunt doar două exemple (aflate la poli opuși) ale căror stiluri au influențat moda anilor ’80, dar care continuă să fascineze și să inspire chiar și astăzi. Un motiv pentru care am ales aceste două personalități drept exemple este reprezentat tocmai de discrepanța dintre stilurile lor vestimentare. Look-ul rafinat al Prințesei este, putem spune, nemuritor, așa cum este și eleganța, general vorbind care, o dată la ceva vreme sau chiar în mod frecvent (în funcție de modul de viață pe care îl avem), își face simțită prezența în diverse contexte, iar outfit-urile și prezența grațioasă ale Dianei sunt, fără doar și poate, un exemplu ideal, o sursă excelentă de inspirație. Mai mult, în magazinele de tip mass-market predomină acum bluzele, sacourile, rochiile sau paltoanele cu umeri supradimensionali, și se remarcă prezența și preferința pentru culorile “potolite”, clasice, precum nude sau non-culorile alb și negru, ușor de asortat și care se pretează oricărui tip de eveniment. La polul opus, pentru situațiile care presupun un context mai relaxat, cotidian, sau specifice unui stil de viață nonconformist, vestimentația Madonnei a fost și este o bună sursă de inspirație. Articolele vestimentare din piele (specifice stilului Madonnei) sunt acum prezente în mai toate magazinele, așa cum sunt și piesele inspirate de lenjeria intimă sau multitudinea de accesorii colorate, item-uri pe care și Madonna obișnuia să le poarte în mod frecvent, în perioada sa de glorie.

Moda actuală se inspiră din unele stiluri vestimentare ale anilor ’80 deoarece fashion icon-urile menționate mai sus (și multe altele, precum Michael Jackson, Cindy Lauper, Whitney Houston etc) și-au pus amprenta asupra modei acestei perioade, îmbinând originalitatea stilului lor vestimentar cu talentul pentru care s-au făcut cunoscuți. Astfel, fanii lui Michael Jackson, ca de exemplu, fiind cunoscut drept regele muzicii pop, nu pot să nu remarce și vestimentația pe care o aborda artistul pentru că ea vine “la pachet” cu performanțele sale muzicale. De asemenea, pot pune totul și pe baza faptului că această perioadă este una fructuoasă, predominant caracterizată de îndrăzneală și originalitate, atribute despre care aș putea spune că descriu, într-o oarecare măsură, secolul și cu precădere, anul în care ne aflăm actualmente, oamenii simțind nevoia de a prelua și de a se inspira din acea urmă de nonconformism specifică frumoșilor ani ’80.

Cu toate acestea, datorită (sau din cauza) social media, tendințele se consumă mult mai repede. Prin urmare, este posibil ca aceste influențe ale modei anilor ’80 care marchează o bună parte din tendințele actuale să se risipească cât de curând, lăsând loc altei decade care să contribuie la îmbinarea trecutului cu prezentul din punct de vedere vestimentar, revoluționând moda.

Text de ANAMARIA GRUMEZA

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter