FitBucurEști | ARMANDO LUNGU, antrenor fitness: „Mișcarea/sportul fără o nutriție corespunzătoare nu funcționează”

Deviza lui Armando Lungu este: „Nicio zi fără sport!” și este întruchiparea ei, având în vedere că face sport de la 10 ani. A jucat fotbal de performanță și, încă de atunci, a înțeles că mișcarea îl poate ajuta să trăiască frumos. Acum a ajuns în punctul în care vrea să împărtășească asta și cu alți oameni. Este Personal Trainer, Group Fitness Instructor și Cycling Instructor, iar lumea îl cunoaște și apreciază și datorită pasiunii cu care își face meseria și pentru spiritul său vesel. Pe Armando Lungu îl puteți găsi și pe Instagram și Facebook și pe armandolungu.ro

De ce ai ales acest domeniu și prin ce alte job-uri ai trecut până să ajungi personal trainer?

Pasiunea pentru sport o am încă de mic copil de la tatăl meu care-și dorea cel mai mult să ajung fotbalist. Am făcut 14 ani de fotbal de performanță, dar, din păcate, un accident destul de grav m-a făcut să mă retrag. După terminarea facultății am devenit profesor de educație fizică și antrenor de fotbal. Marea întâlnire cu această profesie de antrenor a fost la Arad, timp de 2 ani, iar apoi drumul meu s-a îndreptat către București, unde sunt și astăzi.

Știu că te antrenezi în mai multe feluri, spune-ne care este tipul de antrenament pe care-l preferi și de ce?

Tipul de antrenament pe care îl prefer este Functional Training. De ce? Îmi place acest antrenament deoarece folosește propria greutate a corpului și e compus din exerciții prin care corpul se mișcă liber, fără restricții.

Spune-ne un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre job-ul de personal trainer.

Nu este un job ușor, așa cum crede toată lumea. Trebuie să fii autentic în modul de a lucra cu clienții, implicat în proiectele pe care le derulezi și să nu uităm că cea mai mare bucurie este atunci când clienții tăi își îndeplinesc obiectivele sau când observi că și-au schimbat stilul de viață într-unul sănătos și echilibrat.

Care este cea mai importantă calitate pe care un personal trainer trebuie să o aibă?

Din punctul meu de vedere este o combinație între experiență și pregătire. Să nu uităm că este un domeniu unde trebuie să evoluăm constant pentru a avea cele mai bune rezultate.

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când vorbim despre sport / mișcare?

Cred că cea mai mare greșeală este că nu se concentrează pe un progres care se face în timp și nu într-un timp relativ mic, apoi renunță ușor. Aici intră atribuțiile mele pentru a-i determina și motiva, spunându-le că mișcarea/sportul susținut va avea întotdeauna rezultate. Și să nu uităm că mișcarea/sportul fără o nutriție corespunzătoare nu funcționează.

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job?

Cele mai mari satisfacții tot de la clienții mei vin. Este o mare bucurie când îi vezi mulțumiți că și-au îndeplinit obiectivele, că se simt bine în pielea lor și că și-au schimbat modul de viață. Pe toată lumea sfătuiesc să facă un minim de efort, să introducă în rutina lor zilnică 30 de minute de mișcare pe jos, pe bicicletă, o plimbare în parc, urcarea scărilor la birou sau acasă în detrimentul liftului.

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care-și dorește să se facă personal trainer?

Meseria de antrenor este unică și complexă. Să nu uite că rolul lui cel mai important este să schimbe viața unui om și să-i îmbunătățească calitatea vieții.

Te antrenezi și în aer liber (atunci când vremea permite)? Dacă da, ne poți spune, te rog, câteva locuri din București unde-ți place să faci acest lucru și pe care le recomanzi?

Mă antrenez și în aer liber atunci când vremea este favorabilă. Cel mai des aceste antrenamente se desfășoară în parcuri și stadioane: Parcul Carol, Izvor, Tineretului și Delta Văcărești; stadioane: Lia Manoliu, Iolanda Balaș.

Cum te afectat pandemia și cum te-ai adaptat în această perioadă, pentru a putea să-ți practici în continuare meseria?

Domeniul fitnessului a fost destul de afectat în timpul pandemiei și încă este. M-am adaptat ușor, pot zice. Pe lângă clasele de grup pe care le avem la diferite săli, desfășuram și programul meu „ReForm by Armando Lungu”. În prezent am rămas cu clase de cycling, antrenamente personale, iar programul „ReForm by Armando Lungu” s-a mutat online. Din aprilie 2020 până în prezent, antrenamentele programului se desfășoară pe platforma Zoom. Este un program cu 3 antrenamente/săptămână + nutriție, un program de transformare a corpului pentru toată lumea, așa că, cine dorește, poate să intre în echipa mea!

Când vine vorba de sport, ce-i caracterizează cel mai mult pe bucureșteni?

Încep din ce în ce mai mulți bucureșteni să facă mișcare ținând cont de haosul zilei, cele mai frecvente sporturi fiind alergarea și ciclismul. Majoritatea aleg să facă mișcare dimineața, înainte să meargă la job. Am rămas plăcut surprins văzând lumea participând la orele de cycling în pauzele lor de masă, deci, se vede clar un interes în creșterea participării lor la activități sportive.

  • Interviu de Gruia Dragomir.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter