Comunicarea în cuplu: cheia unei relații care durează pentru totdeauna

Cine nu-și dorește oare să întrețină o conexiune reală cu omul iubit? Cu toții ne dorim asta atunci când intrăm sau suntem deja într-o relație de lungă durată. De altfel, această conexiune reală o căutăm nu doar la partener, ci și la părinți, frați, prietenii din gașcă, colegii de la muncă sau partenerii de afaceri. Specia umană nu poate trăi fără comunicare, doar este apanajul ei.

Problema în multe relații nu este neapărat lipsa comunicării, ci felul greșit în care are loc. A învăța cum să comunici corect cu partenerul înseamnă să-i îndeplinești nevoile, iar pentru asta TREBUIE să le descoperi. Din păcate, mulți nu știu nici cine sunt ei și, deci, le e cu atât mai greu să-i descopere pe cei din jurul lor! Cunoașterea celui drag începe cu cunoașterea de sine. Da, este greu de înțeles acest concept, dar adevărat la nivel de practică.

Micile detalii își spun cuvântul într-o relație, ele pun bazele acesteia. Dacă ești în oraș și îi cumperi o pereche de blugi sau tricouri de barbati cu care să-l surprinzi acasă, partenerul se va bucura. Nu neapărat pentru lucrul material pe care-l oferi, ci pentru că ai fost atentă la ce-i place să poarte și la stilul vestimentar. Un pahar de portocale proaspăt stoarse pe care îl pregătești înainte de a pleca la birou este încă o atenție și un detaliu care contează, știind că-i place, unde mai pui că este plin de vitamine.

 Pentru a îmbunătăți comunicarea în relație, este esențial să descoperi cum să ascultați, mai puțin cum să vorbești. Iată câteva sugestii pentru a îmbunătăți comunicarea cu iubitul/a ta:

1. Identifică limbajele voastre de comunicare

Înainte de a învăța cum să îmbunătățești comunicarea în relație, trebuie să îți dai seama că nu toată lumea are aceleași preferințe de comunicare. Unora le place să vorbească, unii preferă atingerea, iar alții sunt mai vizuali sau răspund mai bine la oferirea de cadouri decât o discuție despre sentimente.

Probabil știi ce stil de comunicare preferi, dar ce zici de partenerul tău? Citește cartea unui psiholog renumit în Statele Unite, „Cele cinci limbaje ale iubirii”, și te vei lămuri cum să oferi și să înțelegi comunicarea în relație și sentimentul de iubire care-i unește pe doi oameni.

Comunicarea și relațiile sunt diferite. Comunicarea eficientă cu partenerul vine doar când începi să conștientizezi acest lucru. Este posibil ca iubitul tău să-ți spună exact de ce are el  nevoie, dar trebuie tu să fii conștientă atunci când acesta își transmite informația. Dacă există o comunicare greșită, vei pierde ocazia de a construi încredere și intimitate și vă veți simți amândoi frustrați.

Când dorești să înveți cum să comunici mai bine, încearcă să-l urmărești pe partener răspunzând la semnale perceptive diferite pe parcursul câtorva zile. Ți se pare că el răspunde cel mai bine la stimulii vizuali? La ce auditivi? Sau atingerea contează pentru el? De exemplu, dacă partenerul tău este mai receptiv la limbaj, ton și alte indicii auditive, este posibil ca contactul vizual și expresiile faciale pe care tu le faci să nu le înțeleagă și, prin urmare, să nu le perceapă. Degeaba trimiți tu semnale, pentru că el nu le preia din start.

Pe de altă parte, dacă descoperi că ești o persoană auditivă și partenerul este o persoană kinestezică, ține cont că a spune „te iubesc” poate să nu fie suficient. Consolidează-ți dragostea prin atingeri și fă-o cât mai des.

2. Descoperă nevoile partenerului

Există șase nevoi fundamentale pe care toți oamenii le împărtășesc, dar fiecare dintre noi plasează aceste nevoi într-o ordine diferită în conformitate cu valorile noastre de bază. Odată ce ai aflat care sunt nevoile cele mai importante pentru partener, vei înțelege cum să comunici cu iubitul într-un mod care nu doar o să-i satisfacă nevoile, dar care le va îndeplini. 

Care sunt cele șase nevoi umane?

  • varietatea – pe măsură ce înveți cum să comunici mai bine, îți dai seama că aceasta menține lucrurile distractive și interesante în relație
  • certitudinea – cea care ne conduce spre a căuta plăcere și a evita durerea, înfrângerile, nereușitele sau stresul
  • importanța – nevoia de a te simți unică și de valoare
  • conexiunea și iubirea
  • dezvoltarea – deoarece omul nu s-a născut static, având ca scop să evolueze.
  • dăruirea.

3. Sinceritatea și deschiderea sunt esențiale

Pentru ca o relație să aibă o comunicare sănătoasă, sinceritatea și deschiderea sunt importante. Învață să spui răspicat ce vrei și fă-ți clare sentimentele și nevoile. Dacă bați în retragere într-un moment de stres și de conflict, nu o să înveți niciodată să comunici. Nici tu, nici el. Retragerea dintr-o discuție sau o ceartă poate să pară soluția temporară, dar nu e așa.

Atunci când nu ești de acord cu partenerul, trebuie să ai încredere că ceea ce spui va fi auzit și respectat și vice versa. Ignorarea problemelor doar le va acutiza în timp. Stați amândoi la o masă și vorbiți deschis despre ce vă macină și vă deranjează, altfel toxicitatea mai devreme sau mai târziu se va instala în cuplu, iar fericirea va pleca de la voi.

Relațiile nu sunt ușoare, asta pentru că oamenii sunt complecsi. Dar viața fără iubire nu are sens și trebuie să învățăm că doar comunicarea îmbunătățește iubirea, respectul și încrederea dintre oameni.

  • Sursă foto: Pexels