3 seriale SF care te vor pune pe gânduri

De mai bine de un an de zile pare că trăim într-un scenariu de film science fiction, pe alocuri chiar absurd, undeva la intersecția dintre „Contagion” (2011) și „Idiocracy” (2006). Dacă cineva ar fi făcut în urmă cu câțiva ani un serial despre o pandemie care va pune întreaga lume pe pauză, care ne va ține captivi în propriile case, care ne va produce atacuri de anxietate atunci când vedem aglomerări de oameni, cu siguranță am fi zis că este doar un SF bun, în niciun caz un scenariu posibil pentru lumea reală.

Ei bine, poate că de acum încolo n-ar mai trebui să tratăm cu atât de multă indiferență serialele SF, până la urmă, ele asta sunt: scenarii posibile pentru lumea în care trăim. În 2 - 3 ani ele s-ar putea transforma în realitate. Iată, deci, 3 seriale SF care să te pună bine pe gânduri.     

„Devs” (FX, 2020)

Titlul acestui serial ascunde întreaga esență a acestei miniserii, dar nu o să-ți dezvăluim de pe acum surpriza. Fiecare episod așterne în fața spectatorului un nou teren de dezbatere despre realități paralele, teorii din fizica cuantică, destin și, nu în ultimul rând, puterea enormă pe care o au marile genii (sau mad scientists) din tech, iar uneori ei nu doar că ne influențează viețile, dar decid și dacă trăim sau murim. Iată, așadar, un serial superb construit de mintea genială a lui Alex Garland, atât vizual, cât și ca dozaj de tensiune sau joc actoricesc din partea unora ca: Nick Offerman, Alison Pill, Sonoya Mizuno și alții. 

„Debris” (NBC, 2021)

Metalele rare sunt în zilele noastre mai importante decât orice metale prețioase. Fără ele societatea noastră ar intra într-o mare criză. Dar cum ar fi dacă, la un moment dat, din cer ar pica o ploaie de metale cu proprietăți greu sau de-a dreptul imposibil de înțeles? Asta se întâmplă în „Debris”, serial în care doi agenți, de pe două continente și cu două mentalități diferite, încearcă să rezolve misterul acestor resturi căzute din cer și care au un efect misterios asupra omenirii. Jonathan Tucker și Riann Steele au rolurile principale, de agenți CIA și MI6. Dacă ți se pare că aduce un pic cu Dosarele X, nu te înșeli deloc, deși vibe-ul e total diferit.

„The One” (Netflix, 2021)

Ai încercat vreodată Tinder? Atunci serialul ăsta s-ar putea să te lovească bine, pentru că el îți propune să-ți imaginezi cum ar fi o lumea în care ar exista un Tinder bazat pe teste ADN și care îți oferă ca rezultat și cu o eficiență de 100% jumătatea, persoana cu care ești programat genetic să-ți împarți viața și să fii fericit. Pare ideal, nu? Ei bine, poate nu e chiar așa, poate că lumea n-ar fi chiar un loc mai bun dacă o astfel de aplicație ar schimba radical regulile jocului. Bineînțeles, totul este și o afacere de miliarde, ale cărei secrete trebuie apărate chiar cu prețul vieții sau fericirii altora.

  • Text de Gruia Dragomir.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter