VAN GOGH: De la artist ignorat la artist furat

Meseria de artist a devenit o opțiune pentru Van Gogh abia la vârsta de 27 de ani, când a fost concediat din postul de preot laic în Borinage, Belgia. Până la moartea artistului, timp de 10 ani, acesta a realizat peste 2000 de opere de artă, care aveau să definească post-impresionismul și să influențeze puternic arta de secol XIX. Cu toate acestea, Van Gogh nu a fost tocmai celebru pe parcursul vieții sale, reușind să vândă un singur tablou. Însă astăzi, nu doar că este unul dintre cei mai importanți artiști, dar și unul dintre cei mai... furați.

Să ne amintim de cel mai mare și, totodată, cel mai scurt jaf din istoria recentă - 20 de picturi furate, 35 de minute până la recuperarea lor și un cauciuc spart pe post de sabotor! În jurul orei 03:00, dintr-o baie a muzeului, un bărbat mascat și înarmat cu un pistol își face apariția. Îi abordează pe cei doi paznici, unul dintre ei dovedindu-se mai târziu a fi un complice, și îi obligă să oprească alarma. Între timp își face apariția și partenerul tâlharului, iar cei doi încep să aleagă tablourile dorite. O jumătate de oră mai târziu, cu 20 de picturi împachetate, printre care și faimoasa Floarea-soarelui, aceștia părăsesc muzeul în mașina unuia dintre paznici, plănuind să se întâlnească cu un alt vehicul. Nu reușesc să ajungă departe căci mașina face... pană, așa că aleg să abandoneze picturile și să fugă. În jumătate de oră operele de artă sunt recuperate, iar infractorii sunt arestați trei luni după aceea. Povestea a avut loc cu 30 de ani în urmă, pe 14 aprilie 1991, în Muzeul Van Gogh din Amsterdam.


Foto: Floarea-soarelui de Vincent Van Gogh

Însă furtul unui Van Gogh a devenit o obișnuință. În 1988, Vază cu garoafe  este furat din Muzeul Stedelijk, Amsterdam, dar recuperat în câteva săptămâni. În același an, alte trei tablouri celebre dispar din Muzeul Kröller-Müller, Otterlo, dar și acestea sunt recuperate în anul următor. În 1990 se încearcă jaful a alte 3 tablouri, recuperate și acestea în 1993. În 2002, Vedere la mare în Scheveningen și Enoriaşi părăsind Biserica Reformată din Nuenen sunt furate din interiorul Muzeului Van Gogh, ambele regăsite în 2016.


Foto: Grădina Parsonage Garden din Nuenen primăvara de Vincent van Gogh

Cel mai recent eveniment a avut loc în 2020, chiar de ziua artistului. Pe 30 martie, hoții au intrat în Muzeul Singer Laren și în doar câteva minute au părăsit instituția cu tot cu Grădina Parsonage Garden din Nuenen primăvara. În general, doar 10% dintre obiectele de artă furate sunt recuperate, însă când vine vorba de creațiile lui Van Gogh acestea au un record impecabil în a fi salvate. Sperăm că vom avea parte de același deznodământ și că, în curând, tabloul va fi încă o dată expus în galeriile de artă. 

  • Text de Teodora Bratu.

Teodora Bratu

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter