Streaming: Filme și seriale documentare pe care trebuie să le vezi

Pentru prima dată în istorie un film românesc a intrat în cursa pentru Oscar. Este vorba despre „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, care a candidat la două categorii: „cel mai bun lungmetraj documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internaţional”. Din păcate, nu a câștigat, dar nominalizarea tot rămâne o extraordinară realizare. De asemenea, succesul înregistrat de „colectiv” ne-a făcut să dorim să vedem mai multe documentare în această perioadă, așa că îți facem și ție câteva recomandări, mai ales că unele dintre ele i-au făcut concurență documentarului românesc.

 

FILME

 

My Octopus Teacher 

„My Octopus Teacher” a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar, dar nu doar din acest motiv este un must see. Aparent, filmul este o incursiune în viața unei caracatițe, dar, de fapt, totul este despre umanitate, despre felul în care putem să relaționăm noi, oameni, cu celelalte ființe vii din jur și, mai ales, ce putem învăța de la ele. În plus, vei descoperi lucruri fascinante despre aceste creaturi incredibil de inteligente și, foarte probabil, vei refuza să le mai mănânci în următoarea vacanță din Grecia.

Crip Camp

„Crip Camp” a fost un alt documentar care a concurat anul acesta pentru Oscar. El prezintă povestea unui loc care a însemnat enorm pentru oamenii cu dizabilități: Tabăra Jened. Mulți dintre cei care au trecut pe aici au ajuns să devină activiști pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, dar li s-au și schimbat viețile în bine și, la rândul lor, au schimbat în bine viețile altora. Documentarul este produs de Higher Ground, compania soților Obama.

David Attenborough: A Life on Our Planet 

Există un om care a văzut o mare parte din animale sălbatice de pe această planetă. Nu doar atât, dar și-a dedicat toată viața documentarii animalelor sălbatice. Este vorba, bineînțeles, despre David Attenborough. Datorită lui am ajuns să cunoaștem lucruri de extraordinare despre ființele vii de pe Pământ. „David Attenborough: A Life on Our Planet” este încercarea lui de a ne convinge că trebuie să schimbăm felul în care funcționăm, altfel riscăm să distrugem diversitatea florei și faunei, adică întreaga planetă.

The Social Dilemma

„The Social Dilemma” deschide terenul pentru discuții serioase despre impactul pe care-l au rețelele sociale asupra vieților noastre. Documentarul se bazează mai ales pe dezvăluiri făcute de oameni din interior, de către experți IT care au lucrat la dezvoltarea rețelelor sociale, dar care acum au ales să vorbească despre pericolele și capcanele din creațiile lor. E foarte posibil ca după acest documentar să vrei să-ți ștergi toate conturile de social media.

 

SERIALE

 

„Last Dance” (10 episoade)

Nu trebuie să fii pasionat de baschet ca să te prindă acest documentar serial despre povestea lui Michael Jordan și despre ultimul sezon în care a jucat la echipa Chicago Bulls (1997-1998). Dacă totuși știi cu ce se mănâncă acest sport, n-ai voie să-l ratezi. Asta chiar dacă sportul în sine cade pe plan secundar, iar documentarul se concentrează mai mult pe lupta și determinarea lui Jordan pentru a deveni o legendă, indiferent de costuri.

„Secrets of Whales” (4 episoade)

Așa cum spune și numele, acest documentar dorește să prezinte lucruri neștiute despre balene. Actrița Sigourney Weaver este cea care narează cele 4 episoade care se concentrează pe 5 specii de balene. Totul a fost filmat pe durata a 3 ani și întreaga echipă s-a deplasat în 24 de locații diferite.

„Exterminate All the Brutes” (4 episoade)

Acest documentar creat de Raoul Peck se folosește de materiale istorice, dar și de animație sau scene dramatizate pentru a prezenta forța distructivă pe care a reprezentat-o colonialismul european. De asemenea, așa cum ni se și arată, impactul colonialismului încă se face resințit peste tot în lume și este unul dintre principalele motive de discriminare și războaie.

„Demi Lovato: Dancing with the Devil” (4 episoade)

„Dancing with the Devil” este un documentar care se adresează fanilor artistei Demi Lovato, deoarece cele 4 episoade propun o incursiune în viața cântăreței, atât în cea personală, cât și în cea profesională. Ni se arată și ce a dus la supradoza care aproape că i-a fost fatală în 2018, dar și drumul spre recuperare. În același timp, este și un documentar care arată cum toată presiunea care vine la pachet cu celebritatea poate să la afecțiuni mintale sau chiar la deces.

  • Text de Gruia Dragomir.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter