O călătorie în lumea animalelor…împăiate?

Dacă îți dorești să vizitezi o instituție care să îți ofere acces la o diversitate de viețuitoare, și nu numai, într-o singură clădire, îți recomand Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, din București, de pe Șoseaua Kiseleff, nr. 1. Am fost surprinsă într-un mod plăcut la vizitarea acestuia. Prețul pe care l-am plătit a fost 5 lei, acesta fiind prețul pentru elevi/studenți. Pentru pensionari prețul este de 10 lei, iar un bilet întreg costă 20 lei. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul muzeului, la secțiunea „Program și tarife”. 

Foto: George Avanu

Acest muzeu mi-a oferit acces la o multitudine de piese, grupate în diferite colecții zoologice, paleontologice, de minerale, roci și etnografice. Cel mai mult mi-au plăcut expozițiile zoologice. Atât acestea, cât și celelalte sunt prezentate sub formă de diorame, care sunt reprezentări spațiale ale unor porțiuni din ecosisteme, în care sunt expuse animale împăiate, manechine, etc, iar datorită așezării în săli obscure și jocului de lumini, mi-au dat, în calitate de spectator, iluzia realității. Permit astfel o călătorie printr-o diversitate de habitate naturale, atât din țară cât și din lume, cu fauna lor caracteristică.

Spre exemplu, există o dioramă pentru Delta Dunării, unde se pot observa păsări și alte specii de animale regăsite în această zonă: egretă, broască țestoasă, cormoran, etc. Deși niciunul dintre animalele expuse nu este viu, sunt construite cu o mare atenție la detalii astfel încât dau impresia că sunt vii, în realitate. Acest aspect împreună cu alăturarea lor în mediul din care fac parte mi-au făcut experiența de vizitare inedită. Un alt element care mi-a plăcut este faptul că sunt oferite și detalii privitoare la speciile din expoziții, modul de viață, etc. Există și o sală dedicată Mării Negre, care prezintă o dioramă de mare întindere, conținând animale acvatice specifice acesteia, cum ar fi guvidul și peștele dragon.

Am putut vizita o multitudine de astfel de diorame care reușeau să reproducă cu acuratețe viața acestor animale. Desigur că m-au impresionat și exponatele din zona paleontologiei, știința care se ocupă cu studiul complex al organismelor fosile animale și vegetale. Mi-au stârnit interesul scheletele dinozaurilor care erau la dimensiunea naturală a acestora. De asemenea, am observat și că este prezentă și o masă interactivă în care vizitatorii pot rezolva puzzle-uri cu tema scheletelor dinozaurilor. Am încercat și pot spune că este distractiv, mi-a amintit de copilărie.

Schelet de urs de peșteră (Ursus spelaeus), Austria. Foto: Felix Vâjiac.

În zona expozițiilor legate de etnografie, știința care clasifică popoarele lumii, studiază compoziția, originea și răspândirea lor, urmărește evoluția culturii lor materiale și spirituale, moravurile și particularitățile felului lor de viață și legăturile cultural-istorice, m-am oprit asupra unui trib și am putut observa, datorită dioramei complexe, atât felul în care arătau, cât și elementele vestimentare specifice, uneltele pe care le foloseau, etc. Pot spune cu certitudine că a fost o experiență interesantă și voi mai reveni când se va ivi ocazia. 

Femeie Herero (mulaj), cu podoabe tradiționale. Foto: Felix Vâjiac.

În plus, dacă îți dorești să vezi la vizitare și animale vii, probabil vei fi interesat de expoziția temporară, „Reptilia”, care se desfășoară până pe 13 iunie 2021. Aceasta este o expoziție de reptile vii, prin care poți observa comportamentul acestor viețuitoare fascinante. Este deschisă în programul normal de vizitare al muzeului, iar prețul unui bilet este de 10 lei pentru copii (exceptându-i pe cei sub 3 ani, care au gratuitate), studenți și pensionari și 15 lei pentru adulți. 

Recomandare de ANDREEA MICU

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter