Escapadă la munte, în Râșnov

Majoritatea dintre noi am fost obligați, în contextul pandemiei actuale, să renunțăm la obiceiurile noastre zilnice, cum ar fi mersul la facultate sau locul de muncă și să ne mutăm în mediul online, în spatele ecranelor device-urilor noastre. Pentru aceia dintre noi care doresc să evadeze din spațiul virtual și să revină în cel real, o escapadă de o zi în orașul Râșnov este o opțiune bună.

Orașul Râșnov este situat în județul Brașov și are o arhitectură nemaipomenită, potrivită pentru iubitorii de fotografii. Mai mult decât vizitarea propriu-zisă, acest oraș oferă două atracții turistice de neratat: Dino Parc și cetatea Râșnovului.

foto © facebook.com/dinoparcrasnov

În drumul spre oraș, nu am putut să nu observ reclama pentru Dino Parc Râșnov care m-a făcut suficient de curioasă încât să-l vizitez. Acesta este cel mai mare parc cu dinozauri din Sud - Estul Europei, fiind situat în apropierea Cetății Râșnov și având o suprafață imensă, de 3 hectare. Prețul pe care l-am plătit mi s-a părut rezonabil (24 lei – studenți/pensionari, adulți – 30 lei, pentru cei între 3 și 18 ani – 23 lei și pentru copii mai mici de 3 ani – gratis). După scanarea biletului, am intrat în magazinul cu suveniruri care era decorat în conformitate cu tematica parcului: statuete înfățișând schelete ale unor dinozauri, picturi pe pereți, dinozauri de jucărie, etc. Apoi, am intrat în parcul propriu-zis și pot spune că nu am fost dezamăgită. M-am simțit ca într-o lume a dinozaurilor. Primul lucru pe care l-am observat a fost un „lac în care trăiau dinozauri” care oferea și o animație. De asemenea, am putut observa și faptul că locurile de joacă pentru copii respectau tematica indiferent de ce era vorba: bănci în forma de ou de dinozaur, o corabie a dinozaurilor, etc. Apoi, am pornit în aventură: am urmat traseul impresionant cu 100 de dinozauri în mărime naturală care scoteau sunete specifice, detaliu care i-a făcut și mai atractivi pentru mine. În plus, lângă fiecare dinozaur se afla o planșetă pe care erau notate diferite date (numele, cu ce se hrănea, când a trăit, ș.a.m.d.) menite să le confere o identitate. Un aspect care m-a făcut să mă bucur este faptul că nu am văzut doar dinozauri, ci și alte vietăți: urși, broaște țestoase, mamuți. Mai mult decât atât, am experimentat și o zonă interactivă, mai exact felul în care se simțea eruperea unui vulcan. Pot spune că mi-a plăcut. A fost o experiență atipică, de vizitare a unui parc cu animale „neînsuflețite”, dar care a reușit să mă transpună în timp, cu milioane de ani în urmă.

foto © facebook.com/orasrasnov

Am decis să vizitez și cetatea Râșnovului, fiind la 10 minute distanță, de mers pe jos. Aceasta este unul dintre cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania, care a rezistat cu succes asediilor la care a fost supusă. La intrare, lângă poarta cetății, se afla un loc în care cei care doresc să își exerseze priceperea și precizia pot trage cu arcul, arma, etc. Mi se pare că este potrivit în contextul unei cetăți care a trecut prin bătălii. Din păcate, am putut vizita doar exteriorul cetății, numit și „curtea din fața cetății” sau „ grădina cetății”, unde obișnuiau să fie adăpostite vitele. Zidurile de piatră ale acesteia sunt dovada clară a felului în care a rezistat timpului și am apreciat faptul că nu au fost restaurate. Și de această dată m-am simțit adusă în istorie, într-o capsulă a timpului, cu sute de ani în urmă. Din cauza renovărilor în curs, nu am putut vizita interiorul, însă, în urma documentării de pe Internet, odată ajunsă acasă, am aflat faptul că acolo se află Muzeul de Artă Feudal, în care sunt expuse atât arme, unelte, galerii, mobilier de epocă, armuri, porturi specifice secolului, diverse fotocopii ale documentelor din acea vreme, cât și câteva obiecte neobișnuite secolului nostru: o mască de tortură și un jug folosit la transportarea  prizonierilor. În căsuțele locuitorilor, care obișnuiau să servească drept adăpost și cămară în timpul asediilor au fost amenajate buticuri din care se pot achiziționa suveniruri. Aceste elemente au trezit în mine curiozitate, astfel încât, atunci când se va ivi ocazia, voi reveni pentru a vizita și interiorul.

foto © facebook.com/cetatearasnov

Chiar dacă a trebuit să mă rezum la a vizita doar exteriorul cetății Râșnovului, nu a fost o problemă deoarece vederea panoramică a orașului Râșnov, pe care o oferă, a fost splendidă. Pentru o iubitoare de fotografii ca mine, acesta a fost suficient.

  • Text de Andreea Micu:
  •  Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter