Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/05/2021
Artă & Cultură / Art Expo Lifestyle / Sport

C.S.A. Clublul Sportiv al Artelor. Sportul în arta românească de la 1900 până azi

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii C.S.A. Clublul Sportiv al Artelor. Sportul în arta românească de la 1900 până azi Share C.S.A. Clublul Sportiv al Artelor. Sportul în arta românească de la 1900 până azi


Din 12 mai, la MARe/Muzeul de Artă Recentă se deschide cea mai ambițioasă expoziție de artă românească din ultimii ani. C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor: Sportul în arta românească de la 1900 până azi cartografiază peisajul extrem de divers al interesului artistic pentru sport și educație fizică în cultura vizuală a țării noastre.

Expoziția va fi deschisă pentru public până pe data de 19 septembrie 2021. Prezintă 53 de lucrări de artă (pictură, desen, sculpură, fotografie, video, instalație), realizate de 48 de artiști români, din colecțiile a 12 muzee din țară (inclusiv MARe), a 9 colecții private și a 4 galerii de artă. Expoziția va fi însoțită de catalogul bilingv (Ro/En), C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor, publicat la editura Vellant.

C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor este o premieră în istoria artei, fiind singura expoziție muzeală dedicată vreodată reprezentării sportului în arta țării noastre. Ea va parcurge sistematic întregul traseu istoric prin care sportul și arta au modelat și modernizat societatea timp de peste 100 de ani.

Expoziția va scoate în evidență predilecția pentru înot și canotaj a Școlii de la Balcic, obsesia pentru box și aviație a avangardei și va prezenta în detaliu viziunea preponderant atletică asupra sportului, pe care realismul socialist și arta oficială comunistă au cultivat-o timp de 40 de ani. Arta contemporană, cu accentul ei reflexiv și adesea critic pentru sport ca element iconic al culturii de masă și pentru sublimarea sportului în virtual pe de-o parte (televiziune, internet, jocuri electronice) și în modelarea aspectului fizic potrivit presiunii exercitate în imaginarul colectiv de diverse idealuri de perfecțiune și de sănătate (sportul ca fitness), ocupă un loc important în expoziție.

Realizată în colaborare cu unsprezece muzee prestigioase din țară (MNAR, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul Brăilei „Carol I”, MAV Galați, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Național Secuiesc Sfântu-Gheorghe, Muzeul de Artă din Târgu-Mureș, Muzeul Secuiesc Miercurea Ciuc, Muzeul Municipiului București), cu patru galerii de artă și cu peste zece colecții private, C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor va reuni 53 de opere reprezentative, unele dintre ele bunuri de patrimoniu sau chiar de tezaur, de la 48 de artiști români (George ANGHELESCU, Iosif BERMAN, Ion BÂRLĂDEANU, Istvan BETUKER, Ion BITZAN, Emanuel BORCESCU, Codruța CERNEA, Andrei CHINTILĂ, Alexandru CIUCURENCU, Florin CIULACHE, Ștefan CONSTANTINESCU, Nuni DONA, Micaela ELEUTHERIADE, Szilard GASPAR, Paul GHERASIM, Teodor GRAUR, Ion GRIGORESCU, Marcel GROSU, Carol HÜBNER, Ambrus IMRE, Adelina IVAN, Ion JALEA, Gyárfás JENŐ, Szervátiusz JENŐ, Hortensia Mi KAFCHIN, Lucian LICIU, M.H. MAXY, Cornel MEDREA, Grupul MONOTREMU, Ion PACEA, Ciprian PALEOLOGU, Alina PENȚAC, Adrian PREDA, Rea Silvia RADU, Lea RASOVSZKY, Magdalena RĂDULESCU, SADDO, Șerban SAVU, Ion STENDL, Mircea SUCIU, Dorian SZASZ, Hans Mattis TEUTSCH, Roman TOLICI, Alexandru ȚIPOIA, Ion ȚUCULESCU, Ștefan UNGUREANU, Ioana URSA, Mihai ZGONDOIU). Artiști care vor puncta relieful vizual și mental extrem de divers pe care l-a generat interacțiunea fructuoasă a artei și sportului în peste 100 de ani. 

C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor este mai mult decât o expoziție. Echipa curatorială a alcătuit un portofoliu cuprinzător de reprezentări ale celor mai diverse sporturi, de la cele mai populare (fotbal, atletism, gimnastică, tenis, handbal, rugby, schi, șah etc.) la cele mai specializate, care cer echipamente și tehnici aparte (motociclism, echitație, golf, aviație etc.). MARe va colabora cu COSR și cu federațiile sportive naționale și va implica în programele dezvoltate pe parcursul expoziței unii dintre cei mai faimoși sportivi români care, împreună cu artiști, se vor reuni într-o serie de mese rotunde bilunare, prin care publicul va fi atras să participe și să reflecteze asupra dinamicii reprezentărilor corpului educat fizic în vizualul și mentalul colectiv național pe întreg parcursul istoriei moderne a României. 

C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor este mai mult decât o expoziție de artă, este un demers antropologic, reflexiv și educativ. Alături de mesele rotunde, departamentul educațional MARe va oferi săptămânal cursuri pentru copii în care raporturile dintre artă și sport vor fi mereu în centrul atenției, ca un mijloc de conștientizare a nevoii de mișcare și de educație fizică a contemporanietății urbane, concomitentă cu abordarea reflexiv-estetică a sportului.

De asemenea, în lunile mai și iunie vor fi prezentate publicului 12 filme realizate între 1968 și 2018, de 11 regizori români (Andrei Blaier, Elisabeta Bostan, Ovidiu Bose Paștina, Luminița Cazacu, Mihai Constantinescu, Alexandru Mavrodineanu, Aurel Miheleș, Sergiu Nicolaescu, Dan Pița, Corneliu Porumboiu și Dinu Tănase).

Ansamblul C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor este un program inedit, amplu, memorabil, cu efecte pozitive de durată, pe care toți cei implicați contează ca fiind cheia unui demers cultural viu, util societății.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută