FitBucurEști | SERGIU SAFTA, antrenor fitness: „Observ un interes din ce în ce mai mare al bucureștenilor pentru sport”

Sergiu Safta a început să se antreneze în 2009, iar odată cu antrenamentele a venit și o documentare constantă despre acest domeniu. Chiar dacă între timp a obţinut o licenţă în jurnalism, el a continuat să se specializeze ca antrenor, urmând mai multe cursuri, iar acum face ce-i place for a living. A obținut certificări de  Tehnician Nutriționist (Academia de Nutriţie „Sănătate, te iubesc”), Aerobic and Group Fitness Instructor (MOVE ON Fitness Education), Instructor Fitness-Aerobic (ABC Fitness), Personal Trainer (ABC Fitness).

De ce ai ales acest domeniu și prin ce alte job-uri ai trecut până să ajungi personal trainer?

Consider că meseria de antrenor este o vocație. Am ales-o pentru că iubesc sportul și-mi doresc să schimb în bine cât mai multe vieți cu ajutorul lui!

Știu că te antrenezi în mai multe feluri, spune-ne care este tipul de antrenament pe care-l preferi și de ce?

Într-adevăr combin mai multe tipuri de antrenament pentru a păstra un echilibru al calităților motrice (viteză, îndemânare, rezistență, forță, mobilitate). Dacă ar fi să aleg antrenamentul preferat, acesta ar fi antrenamentul cu greutăți datorită numeroaselor beneficii pe care le aduce.

Spune-ne un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre job-ul de personal trainer.

Meseria de personal trainer este una complexă. Consider că un antrenor trebuie să devină un model de urmat înainte ca acesta să își înceapă cariera. Asta presupune să aibă un stil de viață echilibrat, sănătos, lipsit de vicii. Cum ar putea da sfaturi clientului său dacă acesta nu trăiește ceea ce îi recomandă? Un antrenor personal trebuie să aibă răbdare cu cei cu care lucrează, să aibă aptitudini de comunicare, să fie un bun ascultător, să se adapteze ușor și, nu în ultimul rând, să fie pasionat!

Care este cea mai importantă calitate pe care un personal trainer trebuie să o aibă?

Profesionalismul! Să nu întârzie, să nu butoneze telefonul în timpul antrenamentului, să se îmbrace corespunzător, să fie un exemplu nu numai din punct de vedere estetic, cât și al stilului de viață.

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când vorbim despre sport / mișcare?

Cea mai mare greșeală este să nu facă mișcare. Mișcarea înseamnă stare de bine, sănătate, viață! Când termină lucrul la job, să nu se afunde în canapea până seara la culcare, să încerce diferite sporturi/activități și să descopere măcar două pe care să le facă în mod regulat, cu plăcere.

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job?

Cea mai mare satisfacție este că fac ceea ce-mi place și îmi place ceea ce fac! De asemenea,  rezultatele pe care le au clienții mei sunt de neprețuit, fie că i-am ajutat să nu mai aibă dureri articulare, de spate, fie că au slăbit sau au acumulat masă musculară, fie că și-au schimbat stilul de viață, rezultatele lor îmi aduc împlinire și bucurie.

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care-și dorește să se facă personal trainer?

Urmărește-ți visul! Dacă vrei să devii antrenor personal, pregătește-te să înveți și să te dezvolți continuu.

Cum te-a afectat pandemia și cum te-ai adaptat în această perioadă, pentru a putea să-ți practici în continuare meseria?

Pandemia nu m-a afectat în mod negativ, ci dimpotrivă! M-a ajutat să îmi externalizez serviciile, lucrând cu persoane la distanță, și să îmi eficientizez programul, găsind echilibrul între job și timp liber.

Când vine vorba de sport, ce-i caracterizează cel mai mult pe bucureșteni, din experiența ta?

Observ un interes din ce în ce mai mare al bucureștenilor pentru sport și asta nu poate decât să mă bucure! Tot mai mulți oameni conștientizează necesitatea mișcării mai ales în aceasta perioadă. Multe persoane au ajuns să lucreze de acasă – fapt ce a crescut semnificativ sedentarismul. Consider că mișcarea poate fi cheia în această perioadă, pentru că ea ne ajută să combatem stresul, anxietatea, depresia și să fim mai fericiți!

  • Interviu de Gruia Dragomir.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter