„Adio, domnule Haffmann”, o dramă cu accente comice și suspans

„Adio, domnule Haffmann”, o dramă cu accente comice și suspans

Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti anunţă, în premieră națională, la Sala Pictura, spectacolul Adio, domnule Haffmann.

Regizorul Felix Alexa și scenografa Andrada Chiriac revin pe scena TNB cu o piesă scrisă de francezul Jean-Philippe Daguerre. Jucată cu mare succes pe scenele pariziene, Adio, domnule Haffmann, care a obținut în 2018 patru premii Molière, spune o poveste din Parisul aflat sub ocupație nazistă, unde un evreu și un catolic francez fac un pact moral care le va schimba destinele. Amestec de ficțiune și realitate, spectacolul prezintă o relatare de mici istorii intime, derulate pe fundalul celui de-Al Doilea Război Mondial, care încep în 1942 și se termină în zilele noastre, având în centrul lor dispariția tabloului Femeie șezând, de Henri Matisse, confiscat de naziști și reîntors acasă după mai bine de 70 de ani.

Despre Adio, domnule Haffmann, în interpretarea actorilor Alexandru Potocean, Richard Bovnoczki, Alexandra Sălceanu, Emilia Popescu și Andrei Finți, regizorul Felix Alexa spune: „Cu o structură filmică și un ritm foarte bine dozat al scenelor, piesa mi s-a părut ocazia perfectă pentru un exercițiu de stil și rigoare teatrală. Am realizat împreună cu o echipă minunată de actori un spectacol în care mi-am propus să descopăr infinite nuanțe umane exprimate cu intensitate maximă și finețe, observând, totodată, cât de paradoxală poate deveni uneori viața, mai ales atunci când ne-o complicăm singuri. Spectacolul nostru este despre ființe fragile aruncate în vâltoarea istoriei, o fragilitate ce nu exclude însă forța și curajul.

O altă calitate a spectacolului ține de onestitatea sa intelectuală. Aici nimeni nu e bun sau rău. Sunt numai ființe umane care încearcă să nu se degradeze prea mult într-un context istoric dificil, unde foarte puțini sunt eroi cu adevărat (Le Figaro). Autorul Jean Philippe-Daguerre, care a compus în piesă o poveste surprinzătoare de viață, ne spune despre inspirația din spatele materialului: „Antisemitismul m-a tulburat de la o vârstă fragedă, încă din școală, iar vizita pe care am făcut-o la Auschwitz, la 14 ani, m-a bulversat. Curajul străbunicilor mei, care au ascuns evrei în pivnița casei lor în timpul Ocupației, a fost un alt motiv pentru care am scris această poveste. E important să le amintim oamenilor despre istorie. Acest lucru le va permite să nu repete greșelile care dau naștere ororii.”

Premiera oficială este programată pentru zilele de 2 și 3 iunie 2021, la Sala Pictura a TNB. Detalii despre programarea acestor reprezentaţii şi despre bilete puteţi găsi pe site-ul teatrului.

  • Text de Claudia Aldea.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter