PREMIERĂ | Lună plină la Teatrul ODEON... de premiere

Luna iunie se anunţă foarte bogată în evenimente la Teatrul Odeon şi unul dintre cele mai aşteptate îl reprezintă premiera spectacolului HENRIC AL IV-LEA de Luigi Pirandello în regia lui Vlad Cristache, cu Marius Stănescu, Elvira Deatcu, Dan Bădărău, Ionel Mihăilescu, Ioana Bugarin, Eduard Trifa, Gabriel Pintilei, Ionuț Kivu, Relu Poalelungi, Ioan Batinaș, Cezar Antal. În timpul unei partide de călărie, un tânăr costumat în Henric al IV-lea suferă un accident în urma căruia rămâne cu ideea fixă că el este realmente Henric al IV-lea, împăratul german din Evul Mediu. Timp de 20 de ani, cei din anturajul lui îi întrețin această iluzie. Dar o întâlnire neașteptată îi dezvăluie acestuia o revelație. Va reuși să-și smulgă masca de nebun sau va rămâne pentru tot restul zilelor falsul Henric al IV-lea? Descoperiți răspunsul într-un spectacol care oscilează între iluzie și realitate, între joc și adevăr, între nebunie și luciditate, între mască și anti-mască.

Scrisă în 1921 de către prozatorul, teoreticianul şi dramaturgul ce a exercitat o influență covârșitoare asupra teatrului contemporan, piesa a avut premiera în România în 1926, în regia lui Victor Ion Popa, la Teatrul Național din Cernăuți. A mai fost montată de Lucian Giurchescu (cu George Constantin), Dominic Dembinski (cu Adrian Pintea), Liviu Ciulei (cu Marcel Iureș), Victor Ioan Frunză (cu  Attila Balasz). Acum, pentru Marius Stănescu, rolul lui Henric al IV-lea sau „eroul tragediei vieții care n-a putut fi trăită” după cum îl caracteriza Adriano Tilgher, înseamnă a patra colaborare a acestuia cu regizorul Vlad Cristache și a patra întâlnire cu un text de Luigi Pirandello.

Alte două spectacole ce vor fi prezentate în premieră la Teatrul Odeon luna aceasta sunt Julieta fără Romeo de Bogdan Theodor Olteanu și Alex Mircioi, regia Bogdan Theodor Olteanu, cu Ioana Bugarin, Elvira Deatcu si Ruxandra Maniu (5 şi 6 iunie, Sala Studio), şi, respectiv Puseu de iubire, un spectacol de şi cu Simona Popescu (12 şi 13 iunie, Sala Studio). Mai mult, pentru că instituţia îşi propune să marcheze Noaptea de Sânziene, o sărbătoare a iubirii și a fertilității, Răzvan Mazilu va oferi publicului Tango de Amoro seară de tango, muzică și poezie la care vor participa Clubul TangoTangent, actorii Teatrului Odeon - Alina Berzunțeanu, Ioana Mărcoiu, Simona Popescu, Meda Victor, Vlad Bîrzanu, Mihai Smarandache, Andi Vasluianu, Silvian Vâlcu -, cu participarea extraordinară a acordeonistului Emy Drăgoi, acompaniat de Alessia și Bianca Drăgoi.

  • Text de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter