Avem parte de (o) lună plină

În fine putem începe să ne dezmorţim simţurile, să ne spălăm ochii şi să ne clătim urechile într-un oraş până nu de mult golit de viaţă, în care păream blestemaţi să bântuim ca stafiile în căutarea unor locşoare în care să se întâmple ceva mai acătării, ceva mai... pe viu. Avem acum parte de o lună plină de evenimente care incită la going out şi care ne pot face să uităm măcar momentan de ţepii virusului, lungimea buclelor lui Nicuşor, vivacitatea ţânţarilor dâmboviţeni sau sporul de antenă plătit unor adepişti neiradiaţi. În iunie avem nu doar unde să ieşim dar avem şi... de ce!

Încurajate de ridicarea restricţiilor şi de vremea bună, cluburile şi terasele deja consacrate pentru live-uri îşi înteţesc activitatea, aşa că avem de unde alege. Hard Rock Cafe, The Pub, Quantic, Comics Club, Expirat, The Hub, Clubul Ţăranului, The Fool, ş.a.m.d., alături de mai noile Grădina Urbană sau La ingineri Bistro, ne promit cântări şi performance-uri interesante, fie ele “înseriate”, ca Backyard Season 2021 de la Expirat, ori evenimente singulare precum lansările de la Quantic sau Joia Păcătoşilor cu Alina Manole şi Raul Kuşak de la G.U. La toate astea se adaugă şi oferta Teatrului de Vară Mihai Eminescu, cu teatru, stand-up şi concerte, de la Mălăele, The Mono Jacks sau Alexandra Uşurelu, până la Dan Badea, Baniciu şi byron.

De teatre nu mai vorbim fiindcă programul abundă în spectacole rămase inedite datorită pandemiei (vezi, de exemplu, Duşmănie la Teatrelli sau Jungla Tévé la TDR) şi a unei infuzii de montări noi, acoperind o vastă arie de preferinţe, de la teatrul de revistă (Acces direct la... muzică, premiera de la Contantin Tănase) la cel ultrasobru (Adio, domule Haffman de la TNB, Henric al IV-lea de la Odeon, Lecţia de la Nottara etc). Cât despre filme, la fel, doar timp să avem, căci nu prea avem cum să nu găsim ceva care să convină stării de spirit şi gusturilor noastre cu aproape 20 de premiere anunţate în cinematografe - animaţii, actionere, comedii, horror-uri, drame şi fantasy-uri -, de la oscarizatele Nomadland şi Another Round la blockbusterele Fast & Furious 9 şi Cruella. Plus festivalurile Classy Film Festival (10-13 iunie) de la Happy Cinema, unde accesul e gratuit, şi OWR/One World România (11-20 iunie) care se va desfăşura în vreo 6 locaţii.

Luna iunie este ‘împlinită’ însă de cele două importante manifestări dedicate design-ului şi new media, Romanian Design Week/RDW (4-13 iunie) şi RADAR (10-13 iunie). Cea mai mare mișcare de design și comunități creative, Romanian Design Week programează o serie de expoziții, instalații și happening-uri la Combinatul Fondului Plastic şi sub acoperișul RDW Design House. RADAR, primul Muzeu Temporar de New Media Art din România, va lua în 2021 la Romaero forma unui artshow imersiv de video-mapping şi instalaţii artistice. Că veni vorba de artă, nu uitaţi nici de Noaptea Muzeelor, e pe 12. Iunie este deci o lună plină în întregul ei şi nu trebuie să aşteptaţi după Luna Plină de pe cer ca să vă simţiţi din nou bine în Bucureşti.

  • Text de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter