BucurEȘTI aLIVE - Săptămâna 7 - 13 iunie

Recomandări din săptămâna 7 - 13 iunie

Maria Răducanu | Cîntece din lume - Green Hours // The Mono Jacks - Teatrul de Vară Mihai Eminescu // Samson și Dalila – Opera Națională București // Henric al IV-lea - Teatrul Odeon

Maria Răducanu | Cîntece din lume

Green Hours

Marți, 8 iunie, de la ora 19:00, suntem invitați la Green Hours Jazz Cafe pentru a petrece o seară în care merită să ne lăsăm învăluiți de magia muzicii bune a Mariei Răducanu. Bilete: https://www.bilet.ro/eveniment/maria-raducanu-cintice-din-lume-8653-26669.

Vocea de soprană a Mariei Răducanu și notele de chitară se împletesc armonios, inseparabil. Maria Răducanu oferă o vastă deschidere interpretativă, reușind să îmbine într-o manieră interesantă muzica populară românească cu jazzul, etno-jazzul, muzica veche europeană și fado. Reprezentantă cheie printre artiștii care susțin noul val românesc de jazz, are o afinitate pentru repertoriul Mariei Tănase, interpretă cu care a fost adesea comparată. Sper să avem ocazia să ascultăm melodii extraordinare precum Cântec de cunună, Am ibovnic la Mizil, Trei lumini, Până când nu te iubeam, Pe deal pe la Cornățel, Trei măsline, de pe albumul Ziori sau alte piese de excepție de pe albumul Troika, înregistrat alături de Maxim Belciug.

The Mono Jacks

Teatrul de Vară Mihai Eminescu

Miercuri, pe 9 iunie, de la ora 19:30, trupa The Mono Jacks va susține un concert live pe scena Teatrului de Vară Mihai Eminescu. Bilete: https://m.iabilet.ro/bilete-concert-the-mono-jacks-63047/.

Trupa fondată de Doru Trăscău (ex-ab4) în 2008, The Mono Jacks, își prezintă piesele ca pe o colecție de gânduri și sentimente izvorâte din propriile trăiri, care au luat o formă muzicală cu influențe de post-punk și elemente de rock alternativ. Numele trupei a fost pe lista a numeroase festivaluri europene cunoscute de muzică, precum Sziget, Exit Festival, Eurosonic Noorderslag, ARTMania și Electric Castle. În deschidere va cânta trupa Alex & The Fat Penguins.

Samson și Dalila

Opera Națională București

Joi, 10 iunie, de la 18:30, la Opera Naționala București, se pune în scenă spectacolul Samson și Dalila. Bilete: https://tickets.operanb.ro/event.php?id=26519.

Opera în trei acte a lui Camille Saint-Saëns, compusă pe libretul scris de F. Lemaire, o putem vedea montată pe scena Operei Naționale în regia lui Giandomenico Vaccari. Premiera spectacolului a avut loc pe data de 2 decembrie 1877 la Weimar, în Germania și a adus cu sine unul dintre cele mai ofertante roluri care a servit drept rampă de lansare în cariera multor voci celebre, căci personajul Dalilei este considerat unul dintre cele mai complexe roluri de mezzo-soprană. Suntem transpuși în Palestina anului 1115 î.Hr., unde filistenii, un popor care se închinau zeilor, subjugau evreii din orașul Gaza. Ca răspuns la rugăciunile lui Samson și ale bătrânilor evrei, Dumnezeu îl înzestrează pe bărbat cu puteri supraomenești, care să îl ajute în lupta pentru eliberarea poporului său, doar ca farmecul și frumusețea Dalilei îl fac pe Samson să se îndrăgostească de ea și să iubească o femeie din tabăra inamică, materializând primul păcat al personajului în interpretările biblice.

Henric al IV-lea

Teatrul Odeon

Vineri, 11 iunie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon se joacă Henric al IV-lea. Bilete: http://bilete.teatrul-odeon.ro/alege-spectacol/1207.

Henric al IV-lea, scris de Luigi Pirandello și montat la Odeon în regia lui Vlad Cristache, este un spectacol al iluziilor, în care lumea de la începutul mileniului trecut se combină, la nivelul elementelor textuale, sonore și vizuale, cu confortul și minimalismul contemporaneității. Asemenea lui Hamlet, Henric al IV-lea, interpretat de Marius Stănescu, trăiește o dramă interioară amplificată de o poveste a unei iubiri neîmplinite și întreținută de iluzia care l-a absorbit complet. Zidurile false ale minciunii cad rând pe rând, într-un joc ambiguu, ale cărui reguli nu le știm, fiind aproape imposibil să te alături vreunei tabere, fără a înțelege cine minte și cine este de fapt păcălit de măștile ridicate. Muzica live, interpretată de Cezar Antal, este un plus, paleta sonoră diversă creează o atmosferă de delir, încărcată de mister, iar decorul surprinzător păstrează dualitatea lumii în care se desfășoară acțiunea, asemenea unor piese amestecate de puzzle pe care trebuie să le îmbini pentru a avea acces la imaginea de ansamblu.

 

  • Text de Delia Mitrache.

Delia Mitrache

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter