EVENIMENT | NOAPTEA MUZEELOR ține porțile culturii si artelor frumoase larg deschise

Noaptea Muzeelor, cea mai cunoscută marcă a Rețelei Naționale a Muzeelor din România, care mobilizează anual peste un milion de vizitatori, va avea loc pe 12 iunie 2021. Și anul acesta, muzeele și galeriile din întreaga țară sunt pregătite să își primească vizitatorii, adaptându-și programul de funcționare și proiectele culturale la condițiile actuale impuse de pandemie, astfel încât să fie respectate măsurile de prevenție. Noaptea Muzeelor în România face parte dintr-un amplu demers cultural european, Noaptea Europeană a Muzeelor, inițiat de Ministerul Culturii din Franța în urmă cu șaptesprezece ani. „Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene”, transmitea anul trecut Ministrul Culturii și Comunicării din Franța, Audrey Azoulay. Cea de-a XVII-a ediție a Nopții Muzeelor propune o serie de activități culturale dedicată publicului iubitor de artă care dorește să intre în contact cu lumea muzeală și artistică românească. Majoritatea evenimentelor pregătite se vor axa pe interacțiunea cu publicul, atât în muzee, cât și în spațiile expoziționale sau artistice alternative, dar vor exista și activități care se vor desfășura în mediul digital.

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud

Moara de hârtie din Comana (Giurgiu)

Muzeul Chihlimbarului (satul Colţi, Buzău)

Muzeul Civilizaţiei Urbane (Braşov)

În România, Noaptea Muzeelor, poate în momentul de față cea mai amplă manifestare culturală cu public, vine în sprijinul noilor generații de artiști, susținând căutările artistice, experimentele creative de toate tipurile și reușește să pună în legătură directă artiștii, curatorii și publicul interesat, dezvoltând în acest fel o rețea națională prin care galeriile și spațiile expoziționale interacționează. Astfel, la această ediție, și-au anunțat participarea peste 30 de entități culturale din București, precum și 60 din țară, provenind din 34 de județe: muzee, case memoriale, galerii de artă, happening-uri, saloane şi studiouri creative sau activări artistice dedicate acestui eveniment anual unic. Printre acestea sunt Muzeul Chihlimbarului din satul Colți (Buzău) sau Muzeul Civilizației Urbane din Brașov, dar și alte muzee sau intervenții artistice, inclusiv din Salonta (Bihor), Ștefănești (de Argeș și de Botoșani), Brad (Hunedoara), Codlea (Brașov), Roșiorii de Vede (Teleorman), Potlogi (Dâmbovița), Snagov (Ilfov), Florești (Prahova), Feldioara (Brașov), Bran, Ruginoasa (Iași), Rupea (Brașov), Todirești (Iași), Mogoșoaia (Ilfov), Câmpulung Muscel (Argeș) și Câmpulung Moldovenesc (Suceava) sau din Tecuci (Galați).

Expoziţia Identităţi Fragile (Bucureşti)

Unul dintre evenimentele notabile din București este noua expoziție „Identități Fragile - Muzeul Pandemiei”, deschisă recent la Rezidența BRD Scena9, un proiect cultural dezvoltat tot de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și curatoriat de Andreea Lupu. „Identități Fragile - Muzeul Pandemiei” este prima expoziție colectivă participativă dedicată trăirilor și poveștilor din pandemie. În perioada 15 martie – 15 aprilie 2021 au fost colecționate obiectele personale generatoare de povești și sentimente care au însoțit publicul în ultimul an. Aceste obiecte au fost donate de oricine și-a dorit sa ofere o voce emoțiilor conturate de pandemie sub forma unor obiecte-memorie încărcate de amprentele afective ale fiecărui contribuitor. Expoziția a fost concepută ca un experiment muzeal unic în țară care și-a propus să vorbească într-un mod autentic, lipsit de clișee și, în același timp, foarte intim, despre pandemie și registrul amplu de emoții și sentimente pe care le-am resimțit atât individual, cât și colectiv, în urma schimbărilor provocate izolare și lipsa manifestărilor sociale.

Un alt eveniment mult așteptat ce trebuie adăugat în primele rânduri ale listei cu locațiile care merită explorate este „Noaptea Designerilor/ Noaptea Muzeelor”, organizată de Asociația Anonymo Muza. La cea de-a doua ediție a evenimentului, care va avea loc pe 12 iunie în București, la Maison 13, ne vom bucura de o expoziție remarcabilă ce reunește diverse lucrări de sculptură, design vestimentar și bijuterie contemporană, dar și fotografie. Într-o singură noapte, designerii de top din întreaga țară pregătesc cele mai interesante exponate pentru întâlnirea cu publicul. Ediția din acest an va fi un sincretism al artelor, prezentat sub o temă absolut necesară în contextul actual în care trăim, echilibrul.

Informațiile referitoare la program, locații și expozițiile care pot fi vizitate în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2021 pot fi găsite pe site-ul oficial al evenimentului sau pe pagina de Facebook Noaptea Muzeelor.

  • Text de Delia Mitrache.

Delia Mitrache

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter