INDIE STAR | JAPANESE BREAKFAST

Un disc, o carte... o altă viaţă

Pe 4 iunie se lansează în sfârşit Jubilee, cel de-al treilea LP semnat Japanese Breakfast, proiectul solo al tinerei cantautoare americane de origine coreeană Michelle Zauner (fosta vocalistă şi chitaristă a trupei emo Little Big League), un follow-up îndelung aşteptat după o sincopă de aproape patru ani de la ieşitele sale din comun Psychopomp (2016) şi Soft Sounds From Another Planet (2017).

Videoclipul single-ului Be Sweet lansat ca promo sugerează prin tonalitatea ludică - inclusiv referinţele parodice la X-Files - că Zauner a depăşit etapa revenirii pe melagurile natale datorită diagnosticării mamei sale cu o formă incurabilă de cancer şi tristeţea profundă cauzată de moartea ei, care a dus la acea vreme la naşterea melancolicului tandem digital low-fi Psychopomp/Soft Sounds, însă îşi conservă sound-ul retro al predecesoarelor, redefinind-o emoţional pe artista Japanese Breakfast  printr-o tonalitate aproape... dansantă dar, surprinzător, fără să îi nege rădăcinile. Pe care Michelle Zauner (n. 1989) le analizează cu luciditate în memoriile ei, publicate cu doar câteva săptămâni în urmă, Crying in H Mart.

De ce nu a continuat artista să se exprime exclusiv muzical iar Jubilee se anunţă a fi radical diferit de Soft Sounds în esenţa lui? “I wrote two albums that were largely about grief and then had to go and write an entire book about it, so with this new record, I finally felt ready to tackle something a little bit distanced from that.” spune Michelle, autoare ca Japanese Breakfast a unor hit-uri Indie Pop îndrăgite de public precum Diving Woman sau Everyone Wants to Love You. Probabil că în cazul ei scrisul la carte a funcţionat ca un soi de exorcizare astfel încât îşi permite acum să viseze din nou... frumos: “Be sweet to me, baby / I want to believe in you, I want to believe in something”. Artista pare să fi ajuns la fundul gropii cu tristeţe şi a redescoperit acolo deopotrivă sentimentul bucuriei şi nevoia de celebrare a vieţii pe care le credea pierdute definitiv.

Jubilee vorbeşte în fond cu simplitate şi onestitate despre capacitatea de a ne elibera, de a evada din noi înşine în căutarea fericirii iar tonul ales, nu atât de minimalist şi de “visător” ca în vremea debutului, ne arată o artistă polivalentă perfect capabilă să acordeze sonorităţile şi vibe-urile muzicii ei cu bătăile şi impulsurile propriei inimi. Puteţi încerca să o citiţi pe Michelle Zauner în timp ce gustaţi sonor un Japanese Breakfast. Poate chiar Jubilee.

  • Text de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter