VIDEODOME | “A MOST VIOLENT YEAR” (2014, r: J.C. Chandor)

Realitate: 1981 a fost un an în care New York-ul, metropola aflată în plin declin industrial, stagnare economică şi depopulare (pierduse în mai puţin de un deceniu un milion de locuitori dintr-un total de opt!) a înregistrat una dintre cele mai mari rate ale criminalităţii din istorie (violenţă domestică şi stradală, proliferarea fenomenală a prostituţiei şi distribuţiei drogurilor de sinteză, ş.a.m.d.). Anul ce dă titlul filmului este cel în care au fost comise aproape 2000 de crime (de trei ori mai mult decât numărul din 2014 şi cu 40% mai mare ca la mijlocul anilor ‘70), totalul dependenţilor de heroină se apropia de 200,000, iar pagubele înregistrate de către primărie în urma jafurilor, devalizării sau incendierilor ajunsese la un total de aproape 300 de milioane de dolari! În aceste condiţii, din raţiuni bugetare, efectivele poliţiei se reduseseră cu mai bine de 35%, iar paranoia cetăţenilor generată de incapacitatea autorităţilor de a menţine ordinea se apropia de paroxism. 

Am inventariat aceste informaţii doar pentru a vă readuce în atenţie contextul, căci filmul lui J.C. Chandor (autorul excelentei pelicule dedicată crizei "Margin Call" dar şi al îndoielnicului exerciţiu marin cu Robert Redford, "All Is Lost”), nu îşi propune să fie o frescă epică a unui oraş devenit un soi de Gotham City putrefact (dar fără Batman), nu vorbeşte despre violenţă ca o componentă a vieţii cotidiene urbane (singurul act serios de violenţă fizică este cel al atacului şoferului camionului) ci despre cauzele acesteia, încercând să definească punctul zero al naşterii sale (lipsa de scrupule, amoralitatea şi imoralitatea aproape generalizată) şi să propună o simulare menită a releva într-un mod eficace şi inteligibil fondul problemei, corupţia, fie ea domestică, socială, politică sau economică, şi modul în care aceasta poate ajunge să pervertească până la un stadiu benign orice tip de comunitate.

Premisa: un om de afaceri provenit dintr-o familie de emigranţi, Abel Morales (Oscar Isaac – "Inside Llewyn Davis", "Dune", “Star Wars”), un Anti-Scarface, se încăpăţânează să creadă că poate deveni mai bogat fiind… cinstit şi respectând legile şi regulile. Evident, avem de-a face cu o dramă şi nu cu o comedie întrucât subiectul ne este familiar în aceşti ani tuturor celor care am mai rămas în România şi nu ne mai vine de mult timp să râdem. Cum să fii "bogat şi cinstit", fără să ajungi la o vreo înţelegere de subsol sau să te ‘împaci’ cu unul sau cu altul? Cum să îţi creşti afacerea fără trafic de influenţă politică, într-un mediu economic ce funcţionează primitiv şi… violent, fără să dai şpăgi sau să faci denunţuri? La un moment dat, personajul principal, siderat de modul de desfăşurare a unui dialog de business, întreabă: "La asta s-a ajuns, să ne plimbăm pe-afară şi să vorbim ca nişte gangsteri?", iar concluzia ce i se aruncă în faţă este una crâncenă: "I am and it is"… filmul ar trebui să îşi ocupe locul într-o enciclopedie a cinematografiei contemporane, fie şi doar pentru acest schimb de replici. 

Morales (Oscar Isaac, ce a fost distribuit inspirat în locul lui Javier Bardem, opţiunea iniţială a producătorilor) este proprietarul unei companii care furnizează combustibil; simultan cu finalizarea negocierilor cu un grup de evrei Hasid pentru achiziţionarea unui terminal în port (pentru care trebuie să achite într-o lună 1.5 milioane de dolari) se confruntă cu o serie de jafuri asupra cisternelor sale ce îi aduc pierderi financiare serioase care pun în pericol contractul. Refuză sfatul soţiei şi contabilei sale (Jessica Chastain – "Zero Dark Thirty", "The Help", cea care a înlocuit-o la rândul ei în rol pe... Charlize Theron) de a răspunde violenţei cu violenţă şi îşi continuă idealist munca de convingere pe lângă politicieni, sindicaliştii din Teamsters-ul condus odată de Jimmy Hoffa, mafioţi şi competitori, în încercarea de a face rost de bani şi de a-şi proteja afacerea. Reacţiile sunt previzibile: ipocrizie şi făţărnicie, dublate de ameninţări mai mult sau mai puţin voalate la adresa familiei sale. 

Singurii aliaţi pe care poate conta în această luptă dusă cu morile de vânt sunt vechiul prieten şi colaborator, avocatul interpretat de Albert Brooks ("Drive", "Broadcast News") şi omul ‘DNA/Parchetului’ american, adjunctul Procurorului General (David Oyelowo – "Selma", "Jack Reacher") însă trebuie să vedeţi filmul pentru concluzii căci nu este nici atât de simplu şi nici atât de previzibil pe cât ar putea să sugereze rândurile de mai sus. O inteligentă dramă adultă de foarte bună calitate ce va lăsa pe mulţi dintre spectatorii români pe gânduri datorită actualităţii subiectului, în ciuda faptului că acesta este localizat temporal cu mai bine de trei decenii în urmă... în alt spaţiu geografic. Ar fi trebuit să se numească "A Most Complicated Year"

  • Recomandare de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter