In Memoriam | ALBER ELBAZ – Vizionarul parizian al secolului XXI

Cea mai mare pierdere a modei internationale a fost dispariţia – victimă a acestei macabre pandemii de Covid-19, la sfârşitul lui aprilie – la nici 60 de ani, a marelui designer ALBER ELBAZ.

El a reprezentat cea mai importantă figură a primului deceniu al secolului XXI, influenţând decisiv moda şi lifestyle-ul lumii. Alber Elbaz - prin maximalismul său elevat, feminitatea şi modernitatea creaţiilor, nefinisajele couture, accesoriile imense, complexitatea propunerilor, omogenitatea mesajului şi viziunea sa de ansamblu asupra modei şi evoluţiei ei - a dus la perfecţiune limbajul de vizionar cu har. De un parizianism emblematic şi o dragoste unică dăruită tuturor femeilor, în cei aproape 15 ani petrecuţi la cârma renumitei case LANVIN, a reuşit să o readucă în prim-planul fashion-ului internaţional de top. El a influenţat cel mai mult cursul şi cele mai importante trenduri ale unui întreg deceniu creativ mondial.

Născut în Casablanca (Maroc), fascinantul Alber Elbaz şi-a făcut ucenicia la cunoscutul brand american GEOFFREY BEENE. După venirea din New York la Paris, a resuscitat întâi “frumoasa adormită” - casa GUY LAROCHE. După doar 2 colecţii a fost ales de partenerul marelui YVES SAINT LAURENT să fie directorul creativ al acestei renumite embleme a modei. După vânzarea casei şi instalarea lui Tom Ford la cârma YSL, Alber Elbaz a avut câţiva ani de căutări. Apoi, între cele mai mari 2 extincţii ale omenirii, anunţate dar inexistente, din 2000 şi 2012, a creat marile sale capodopere pentru LANVIN. Mariajul cu această casă a durat până la finele lui 2015 când, fără motiv şi iscând o revoltă a tuturor - de la angajaţi la clienţi şi presă -, patroana coreeană a decis demiterea lui Alber Elbaz chiar în noaptea unui nou mare succes.

Au urmat alţi 4 ani de pribegie, axaţi pe “reîndrăgostirea designerului de modă”, cu multe conferinţe, seminarii şi căutări creative. Apoi totul reintrase în normal, pentru întâia oară, prin crearea primul brand centrat pe numele său, cu ajutorul colosului financiar Richmond – “AZ FACTORY” – de la prima şi ultima literă din numele lui, cu o nouă identitate şi direcţie tehnologizată, axată pe comoditatea şi modernitea noilor creaţii, între 2019 şi 2021. Tocmai atunci a survenit îmbolnăvirea şi în final dispariţia sa bruscă în aprilie 2021.

Am avut şansa să particip la toate show-urile sale create în cei aproape 15 ani pentru casa Lanvin. Erau magie pură. Am avut şi onoarea să stau de vorbă cu el de 2 ori. Era fascinant. Repetiţiile, show-urile şi colecţiile lui erau lecţii de creaţie autentică. După dispariţia marelui ALEXANDER McQUEEN în 2010, această mare pierdere a unui fascinant designer a fost pentru mine, şi pentru întregul sistem, cutremurătoare. Alber Elbaz era cea mai generoasă, caldă, simpatică, deschisă, onestă, talentată şi plină de har persoană cunoscută în întreaga istorie a modei. Niciodată nu a fost o aşa unanimitate în a aprecia şi iubi un designer de către toată lumea ca în cazul marelui ALBER ELBAZ.

Noi o să îi dedicăm ediţia următoare, a 26-a, a SOIREES.

  • Text de ALIN GĂLĂŢESCU, Senior Editor

Alin Gălățescu, Senior editor Zile și Nopți

Alin este analist de Modă și LifeStyle / Creator de Evenimente: SOIREES DE LA MODE, GALA AVANPREMIERE, FASHION MOMENTS, SPRING - SUM­MER - EVENING GALA, BEST NEW COMMERS/ Consilier de Imagine și de Brand / Creator de Proiecte Speciale de Film și Fotografie Arty.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter