PREMIERĂ | Să aflăm cine este de fapt Cruella de Vil

De la Albă-ca-Zăpada, Bambi sau Pinocchio până la Frumoasa și bestia, Cartea junglei ori Aladdin, poveștile animate Disney ne-au bucurat copilăria și au rămas referințe pentru nostalgia și copilul prezent în fiecare dintre noi. Pentru că, așa cum însuși Walt Disney a spus, Adulții sunt doar niște copii care au crescut mari, iar o nouă ecranizare ce ne aminteşte de acestea nu poate decât ne bucure și să ne trezească curiozitatea.

Astfel își face apariția Cruella, o adaptare live-action având la bază populara poveste 101 Dalmațieni, cu focusul pus de acestă dată, așa cum indică și titlul, pe viața celebrei răufăcătoare. Cea care aduce personajul Cruella de Vil la viață este nimeni alta decât actrița câștigătoare de Oscar Emma Stone (La La Land), care întrupează o versiune mai tânără, mai fermecătoare, mai sărită de pe fix și suspectă de piromanie.

Plasată într-o vibrantă eră proto-punk a Londrei anilor ’70, pelicula ne-o prezintă pe tânăra nonconformistă, plină de energie și înzestrată cu un talent aparte, pe numele ei real Estella, ce trece printr-o mulțime de transformări în urma cărora își va arăta latura întunecată, devenind sofisticata antagonistă Cruella de Vil. „De la bun început mi-am dat seama că văd lumea diferit față de restul. Asta nu le-a picat prea bine unora. Dar eu nu eram pentru oricine. Cred că mereu i-am speriat, că aș fi o... psihopată”, spune Emma Stone.

Pentru că, înainte să devină o ucigașă de căței, Cruella era doar o tânără punkistă ce visa să devină designer de modă şi, până când lucrurile scapă de sub control, avem parte de costumații extravagante și o arie ‚Fashion’ foarte pregnant scoasă în evidență în film. Până la urmă, avem de-a face cu două femei puternice, alături de celebra răufăcătoare, un alt personaj important al filmului fiind Baroneasa Von Hellman, o renumită legendă a modei, jucată de Emma Thompson (Sense and Sensibility).

Când o întâlnim pentru prima dată pe Estella este o fată care a crescut în Londra anilor 1970”, a declarat pentru Vogue stilista Nadia Stacey. „Apoi, pe măsură ce povestea progresează, ea se transformă radical.”. Stacey, alături de designerul de costume Jenny Beavan (câștigătoare a Oscarului pentru cele mai bune costume în Mad Max și nominalizată pentru alte numeroase pelicule), a trebuit să arate că schimbarea s-a produs prin 47 de ţinute tot mai nebunești. Cu alte cuvinte, putem spune că filmul este un fel de Diavolul se îmbracă de la Prada sub semnătura Disney.

Prin tratamentul ludic şi exuberanţă vizuală, Cruella (premiera: 4 iunie) ar putea fi cea una dintre cele mai spectaculoase surprize ale verii și cu siguranță este un must see - o poveste amuzantă, plină de imaginație, care aduce o perspectivă complet nouă asupra unui personaj de carte făcut celebru de către Disney.

Text de CARLA SIMINEA