FASHION | SOIREES DE LA MODE - “Un secol de PIERRE CARDIN”

Cronica unei aniversări anunţate

SOIREES DE LA MODE este show-ul de Fashion cel mai longeviv din România. A ajuns, iată, la a 25-a aniversare – el având loc, în medie, de două ori pe an. Particularitatea lui este dată de tema aleasă şi propusă designerilor români selectaţi, care crează câte o mini-colecţie de 4 piese, special pentru eveniment. Le Diplomat de la Athenee Palace Hilton a fost gazda acestei ediţii şi a majorităţii celorlalte.

De-a lungul timpului au fost alese teme iconice de genul: Brâncuşi / Regina Maria / Maria Tănase – dintre personalităţile româneşti… sau Audrey Hepburn / Marilyn Monroe / Jackie O – iconuri internaţionale… Maximalism vs Minimalism / Futurismul în modă – ca trenduri… Agnes Toma / Wilhelmina Arz / Lucian Broscăţean – designeri români speciali… sau Karl Lagerfeld / Alexander McQueen / Pierre Cardin – dintre personalităţile lumii modei omagiate astfel. Cea mai specială dintre ediţii a fost cea dedicată – în premieră absolută – in memoriam, unui designer român, Răzvan Ciobanu, la câteva luni de la tragica dispariţie a inspiratului creator. Atunci au fost 20 de designeri şi tot atâtea momente unice.

Personalitatea aleasă ca temă pentru această ediţie de final de primăvară şi început de vară a fost marele creator francez dispărut dintre noi la finele lui 2020, la 98 de ani, PIERRE CARDIN.

PIERRE CARDIN este cea mai longevivă personalitate a lumii modei. Acesta a sărbătorit în vara lui 2020, într-o ceremonie specială, la Opera Garnier din Paris, aniversarea a 70 de ani de activitate, designerul francez aflându-se în atelier şi lucrând la viitoarea colecţie şi la 98 de ani. El este, în mare, creatorul actualului sistem internaţional al modei prin inventarea retail-ului – aducând creaţiile de couture în magazine – motiv pentru care a şi fost exclus, aberant, din rândul couturierilor. Tot el a inventat sistemul de licenţe – alt fundament al comerţului actual, el ajungând să aibă licenţe pe numele lui pentru fashion, parfumuri, mobile... şi până la avioane de lux.

Mai mult, Pierre Cardin a fost cel care a creat moda ca un bun şi o pasiune universală. El a dus creaţiile vestimentare în premieră absolută la Moscova - dincolo de Cortina de Fier -, în Iran şi India… creând practic premizele actualului sistem al modei ce acoperă creativ întreaga planetă. Tot el este şi cel mai premiat designer din toate timpurile, fiind posesorul a nu mai puţin de 3 “Degetare de Aur” – cea mai mare distincţie din lumea modei. Pierre Cardin era şi apropiat de România, la un moment dat având chiar două fabrici aici. A venit des în România şi o iubea foarte mult – asta am aflat într-o discuţie privată cu maestrul, după marele său show de la Palatul Les Bulles de lângă Nice, la care am participat.

SOIREES DE LA MODE 25 – “Un Secol de PIERRE CARDIN” – un superb omagiu al creatorilor români pentru o imensă personalitate a istoriei modei. Povestea continuă…

  • Text de ALIN GĂLĂŢESCU, Senior Editor

Alin Gălățescu, Senior editor Zile și Nopți

Alin este analist de Modă și LifeStyle / Creator de Evenimente: SOIREES DE LA MODE, GALA AVANPREMIERE, FASHION MOMENTS, SPRING - SUM­MER - EVENING GALA, BEST NEW COMMERS/ Consilier de Imagine și de Brand / Creator de Proiecte Speciale de Film și Fotografie Arty.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter