Începe Euro 202(0)1

Turneul cel mai așteptat de fanii fotbalului are meciul de inaugurare în această seara la Roma. Partida va pune fața în față naționalele Turciei și Italiei. Până pe 11 iulie când are loc finala, mai multe țări din Europa vor găzdui cele 51 de partide.

Înainte de a vorbi despre ce vom avea la acest Campionat European, haideți să dăm un ochi peste istoria acestei întreceri dar și cum s-a ajuns la ideea unui turneu pan-european.

Istoria Campionatului European

UEFA a anunțat în decembrie 2012 că pentru turneul din 2020 nu va fi o singură țară gazdă, ci mai multe, pentru a marca aniversarea de 60 de ani de la prima ediție. Competiția de atunci s-a desfășurat în Franța și a fost câștigată de Uniunea Sovietică. Ca un fun fact, rușii s-au calificat datorită faptului că naționala Spaniei a refuzat să facă deplasarea la Moscova. Doar patru echipe participante a avut primul Euro. Pe lânga țara gazdă și câștigătoarea turneului au mai fost Iugoslavia și Cehoslovacia.

Din punct de vedere geografic, sistemul actual de desfășurare seamănă cu cel al ediției inaugurale, în sensul în care final four-ul și implicit turneul de atunci era organizat de o singură țara, iar meciurile preliminare aveau loc în țari diferite. Evident, fotbalul nu era atât de dezvoltat în acea perioadă astfel că doar 17 țări s-au luptat pentru cele patru locuri în semifinale, în vreme ce în prezent sunt 55 de echipe angrenate în calificări. Și România a participat atunci, câștigând 3-2 la general în optimi cu Turcia, dar a pierdut cu 0-5 dubla din sferturi cu Cehoslovacia. 

Sistemul de patru echipe calificate la Campionatul European s-a desfășurat până în 1980, când numărul participantelor s-a dublat, fiind împărțite în câte două grupe de câte patru. Primul Euro la care România s-a calificat a fost cel din 1984, organizat de Franța. Ai noștri nu au reușit decât un egal, 1-1, în primul meci cu Spania, pierzând apoi cu R.F.G. 1-2 și 0-1 cu Portugalia.

Următorul turneu la care tricolorii au fost prezenți este cel din 1996, organizat de Anglia și câștigat de nemți. Totodată, la Euro 96 s-a modificat din nou numărul echipelor calificate, 16. Euro 2000, cel mai bun al României, a fost primul turneu organizat de două țări, Belgia și Olanda. Pentru naționala noastră calificările au devenit un lux pe care ni l-am mai permis doar în 2008 și în 2016. Că tot vorbim de 2016, ediția precedentă a fost prima cu 24 de echipe, împărțite în câte șase grupe, din care se califică automat primele două, dar și cele mai bune patru ocupante ale locurilor trei din fiecare grupă. Până acum cele mai de succes naționale sunt cele ale Spaniei și Germaniei, fiecare cu câte trei trofee. Portugalia este cea care-și va apăra titulatura de campioană en-titre, după ce a învins țara gazdă, Franța, cu 1-0, în finala de la Paris.

Cum arată turneul actual

Euro 2020 a devenit Euro 2021 din cauza pandemiei. România nu s-a calificat, echipa noastră clasându-se pe locul patru la finalul preliminariilor, într-o grupă cu Spania, Suedia, Norvegia, Insulele Feroe și Malta. Chiar și așa, naționala noastră a mai primit o șansă prin barajul Nations League, dar nici acolo nu am avut sorți de izbândă. Islanda ne-a învins cu 2-1 în semifinala barajului.

Așa cum spuneam mai sus, meciurile se vor desfășura în mai multe locuri de pe bătrânul continent. 11 orașe din 11 țări vor găzdui cele 51 de partide, după cum urmează:

În grupa A, la Roma și la Baku se vor lupta Italia, Turcia, Țara Galilor și Elveția. Deși pare o grupă din care Italia ar trebui să se califice ușor, toate celelate trei echipe pot fi un candidat serios la calificare.

Să nu uităm faptul că Țara Galilor a fost în semifinalele de la Euro 2016.

În grupa B, la Copenhaga și Sankt Petersburg, Danemarca, Belgia, Rusia și Finlanda se duelează pentru accederea în optimi. Aici, Belgia este favorită certă, urmată de naționala daneză și cea a Rusiei.

 

Totuși, Finlanda nu trebuie subestimată, deși este printre cele mai slabe echipe calificate. Exemplele Islandei și mai ales al Greciei sunt încă vii în istoria acestui sport.

Grupa C este cea în se vor disputa meciuri și la București. Este vorba despre Macedonia de Nord-Austria, Ucraina-Macedonia de Nord și Ucraina-Austria. Celelate trei vor fi găzduite de Amsterdam Arena, acolo unde Olanda, favorita grupei, ar trebui să facă 9 puncte fără probleme.

Ucraina și Austria se luptă pentru calificarea direct, iar Macedonia pare victimă sigură.

A patra grupă, D, este una care se imparte între două echipe britanice, Anglia și Scoția și două slave, Croația și Cehia. Meciurile vor avea loc pe Wembley, respectiv Hampden Park din Glasgow. Dacă ar fi să luăm în calcul faptul că naționala croată este vice-camioană mondială, atunci putem spune că avem o favorită certă. Însă noua generație a Angliei, care va fi impinsă masiv de la spate de public, poate schimba soarta clasamentului final.

Scoția, condusă din teren de căpitanul Andy Robertson, afișează o poftă nebună de performanță, mai ales că pentru această echipă este primul turneu final dupa 23 de ani. Cehii nu mai au forma de altădată, iar acest lot, care are în componență foarte mulți jucători aflați în jurul vârstei de 30 de ani, nu pare să aibă prea multe de spus.

Stadionul Krestovsky din Sankt Petersburg este cel mai utilizat în faza grupelor, fiind gazdă și în grupa E, alături de La Cartuja din Sevilla. Cele patru participante de aici sunt: Spania, Slovacia, Suedia și Polonia. Aici, ibericii sunt favoriții cerți, însă vedeta grupei este capitanul Poloniei, Robert Lewandowski, care poate trage echipa după el pentru un traseu cât mai lung.

Suedia și Slovacia sunt echipele care pot furniza surprize uriașe.

În final, grupa F este formată din principalele trei favorite Portugalia, Franța și Germania, plus un outsider, Ungaria, care poate da calculele peste cap. Meciurile se joacă la Budapesta, pe Puskas Arena și Munchen pe celebra Allianz Arena.

E greu de spus ce echipă va fi pe primul loc la finalul celor șase partide. Probabil, toate cele trei favorite se vor califica direct în optimi.

În fazele superioare, partidele se vor desfășura tot în sistem pan-european, doar semifinalele și finala vor avea loc în Anglia, pe Wembley.

Fun facts

Euro 2021 se anunță o competiție acerbă cu jucători legendari, care, probabil, își vor lua adio de la participarea la turneele finale, dar și cu tinere talente care vor da totul pentru a impresiona și pentru a-și face un nume în istoria acestui sport.

Cei mai mulți fotbaliști provin de la cluburi din ligile engleze, 146, iar cei mai puțini, câte unul, au fost chemați la naționale din campionate precum cele din Serbia, Norvegia sau Bosnia, dar și din Japonia sau Canada. Chelsea și Manchester City sunt echipele cu cei mai mulți jucători prezenți la Euro, câte 15, urmate de Bayern Munchen, Juventus și Dinamo Kiev. Cel mai în vârstă jucător prezent în loturile celor 24 de echipe este portughezul Pepe, care are 38 de ani, în vreme ce macedoneanul Goran Pandev este cel mai bătrân căpitan, la 37 de ani și 320 de zile.

Cel mai tânăr component de la Euro este polonezul Kacper Kozlowski, care va împlini 18 ani pe 16 octombrie.

Live it. For real.

Azi începe Campionatul European. Magia verilor fotbalistice s-a întors după o pauză ceva mai lungă, dar a meritat așteptarea. Așa cum spune și motto-ul competiției “Live It. For real”.

  • Text de Vlad T. Copilu
  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter