O introducere în lumea lui Leonardo da Vinci

După jumătate de mileniu de la moartea sa, Leonardo da Vinci este recunoscut în mod unanim drept un geniu. Picturi iconice, design-uri pentru mașini zburătoare și studii inovatoare despre optică și perspectivă - pictor, sculptor, arhitect, muzician, inventator, anatomist, geolog, dar și inginer, omul interesat de toate a contribuit în mod esenţial la nașterea artei moderne. Este amintit mai ales pentru cel mai celebru zâmbet, cel al Mona Lisei, și pentru simbolistica dramatică din Cina cea de Taină. Cu toate acestea, Leonardo da Vinci rămâne în egală măsură important ca un vizionar cu interese care includeau nenumărate ramuri ale științei și tehnologiei. Frecvent a dorit să transforme teoria în practică, aducând la viață numeroase dispozitive mecanice, printre care și un prototip timpuriu al avionului sau cea mai îndepărtată versiunea a tancului.

În Milano, Italia, pe străzile din Piazza della Scala, găsim Leonardo3, un muzeu inovator și un centru de cercetare a cărui misiune este studierea și interpretarea patrimoniului cultural și punerea acestuia la dispoziția publicului prin utilizarea metodelor și tehnologiei dezvoltate intern, de avangardă. Aici este locul unde se desfășoară Lumea lui Leonardo, expoziție care prezintă lucrările lui Da Vinci printr-o experiență multisenzorială. Prin reconstrucțiile digitalizate ale picturilor expuse în galerie în timp ce peste 200 de modele 3D ale invențiilor sale, precum Submarinul, Mașina timpului și Libelula mecanică animă sălile muzeului, cu mașini pe deplin funcționale realizate prin studierea manuscriselor de către Leonardo și ghiduri audio care împărtășesc secretele celui mai mare artist renascentist, geniul lui Da Vinci prinde viață într-un mod nemaivăzut și este absolut imposibil să nu te scufunzi într-o istorie de o relevanță extraordinară.

Însuși artistul considera că „arta nu se termină niciodată, ci este doar abandonată”, muzeul păstrând vie moștenirea unuia dintre cei mai de seamă genii din întreaga istorie a omenirii. Expoziția Il mondo di Leonardo, cu premiere mondiale, noi descoperiri și stații interactive multimedia, dedicată lui Leonardo da Vinci, este deținătoare a Premiului de excelență, primit din partea Președintelui Republicii Italiene.

  • Text de Teodora Bratu.

Teodora Bratu

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter