Preparatele vegetariene – marea provocare a restaurantelor din România.

Să-ți asumi un stil de alimentație vegetarian în România poate fi o provocare, mai ales dacă-ți place să ieși în oraș și să servești masa la restaurant. Riscul de a vedea din nou că trebuie să mănânci mix de legume mexicane, cașcaval pane sau legume la grătar e mare și poate fi un argument serios să stai mai bine acasă. Provocarea e în egală măsură mare pentru bucătari, care până nu demult au văzut legumele drept accesorii ale cărnii. Dar trendul vegetarian e în creștere și piața din România trebuie să se adapteze.

Mărturisesc că am urmat câțiva ani o dietă vegetariană, dar am făcut asta nu pentru că nu-mi place carnea ci pentru a mă provoca la nivel creativ și pentru a putea aprofunda mai mult ceea ce pare un univers neexploatat cu o imensitate de posibilități.

Spre surprinderea mea de la acea vreme, aveam să descopăr o complexitate incredibilă de plante și de combinații spectaculoase, ceea ce m-a făcut să încerc să definesc o serie de preparate complexe, fără carne, în toate meniurile pe care le-am creat.

Trebuie să vedem această tendință drept o mare oportunitate. Știm cu toții câtă risipă se face la nivel de industrie alimentară și cât de mare este impactul ecologic al zootehniei. Mai știm și că trăim într-o zonă foarte generoasă din punct de vedere natural și că atât la nivel de agricultură, cât și de floră spontană, avem numeroase posibilități. Așa că dacă vreți să fiți locuitori mai buni ai acestei planete, dar să și experimentați culinar, cereți restaurantelor să includă în meniurile lor preparate complexe pentru vegetarieni. Dacă în schimb sunteți bucătari și citiți aceste rânduri, profitați de ocazie pentru a vă deschide noi orizonturi, cercetați, explorați și jucați-vă. Puteți descoperi un univers de arome și texturi spectaculoase. E doar o chestiune de voință și optică.

Nu în ultimul rând, nu uitați că nu trebuie să fiți vegetarieni convinși, pentru a testa preparatele fără carne dintr-un restaurant. Explorați, încercați, testați și s-ar putea să fiți surprinși. Arpacașul, gulia, amaranth-ul, hrișca, leușteanul, ridichea, spanacul, năutul, loboda sau saschia și-au făcut loc în meniul Szikra și și-au cucerit definitiv degustătorii curajoși.

  • Text de Mădălina Sánta

Swit Rocs

Mădălina Sánta are 30 de ani, este Chef și de curând antreprenor. A absolvit o facultate de comunicare și a lucrat 7 ani în publicitate, apoi a decis să se dedice gastronomiei, specializându-se la Lyon, la Institutul Paul Bocuse. Își pune în valoare pasiunea la restaurantul „Szikra” deschis în Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

  •  Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter