Grătarul între sport național și artă

Photo by Askar Abayev from Pexels

E vară, deci e vremea grătarelor. Ce-i drept, mirosul specific și-a făcut prezența încă din luna martie, dar abia pe timp de vară grătarul devine cu adevărat un sport național.

Nu este deloc un mister de ce se întâmplă acest lucru odată cu venirea căldurii: vrem să petrecem mai mult timp în aer liber, la iarbă verde sau în curte. În plus, grătarul este și un motiv de socializare, pentru că nu te apuci să faci grătarul doar pentru tine, ci doar atunci când ai strâns în jurul tău mai mulți oameni, unii care eventual pot prelua și anumite sarcini: unul taie lemnele, unul pregătește carnea, iar altul are grijă ca totul să se prăjească cum trebuie. De aceea, totul are un aer de competiție sportivă - există o echipă care muncește și „spectatorii” care aplaudă și îi încurajează de pe margine, bucurându-se la final împreună de rezultate.

La o primă vedere poate să pară extrem de simplu să faci un grătar, dar lucrurile nu stau în totalitate așa. Fiecare grătăragiu are secretele lui și există enorm de multe feluri în care poți să faci un grătar, nu degeaba este cel mai vechi și popular fel de mâncare din lume. La fel, există nenumărate feluri în care poți să prepari carnea înainte de a o pune pe grătar. Ba chiar poți să faci un grătar vegan doar cu legume și fructe. De aceea, grătarul poate fi și ceva simplu de făcut, atunci când se urmărește rapiditatea și eficiența, dar și ceva complex și care ține de domeniul artei culinare, atunci când vrei să surprinzi.

Atenție! Următoarele articole conțin idei folositoare pentru toți cei care iubesc grătarul sau plănuiesc unul. Deci, citiți cu încredere!

Cărbunii: Contează la ce dăm foc? 

Ce carne pui pe grătar

  • Text de Gruia Dragomir.

  • Cover foto - istock
  • Foto articol Photo by Askar Abayev from Pexels
     
  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter