De ce iubim berea craft?

pexels-nextvoyage

Prima bere craft am băut-o târziu, pe la 23 de ani, pe o terasă din Amsterdam. A fost dragoste la prima gură. Până atunci nu-mi imaginasem că berea poate să fie și așa, plină de savoare și arome subtile. Am simțit că până atunci am băut în minciună. Era anul 2007, iar pe piața din România nu exista nicio micro-berărie care să se ocupe cu așa ceva. Din fericire, între timp lucrurile s-au schimbat, iar astăzi avem zeci de branduri de beri craft autohtone, unul mai interesant ca altul.

Ideea e următoare, odată ce guști o bere craft îți dai imediat seama că toate berile industriale sunt băuturi care doar încearcă să copieze berea adevărată, berea craft. Iar motivele pentru care berile craft își fac consumatorii să se îndrăgostească iremediabil de ele sunt multiple și diverse.

În primul rând pentru berea craft se folosesc doar ingrediente de calitate, iar berarii se dau peste cap să facă rost de tot felul de soiuri deosebite de hamei și drojdii speciale, responsabile pentru arome și gusturi surprinzătoare. Ceea ce ne aduce și la latura creativă și experimentală a fenomenului craft beer. Fiecare micro-berărie își propune să producă băuturi ieșite din comun, experimentează constant, adaugă noi ingrediente, așa că berile craft nu devin niciodată plictisitoare. În plus, procesul de producție este unul cât se poate de transparent, spre deosebire de cel secretos al producătorilor industriali de bere. Berile craft sunt sănătoase și chiar benefice pentru organism, deoarece conțin mai mulți antioxidanți, minerale, vitamine și substanțe nutritive. Tot printre berile craft vei găsi și unele dintre sortimentele de bere cu cea mai mare cantitate de alcool, unele pot ajunge chiar până la 20%, adică mai tari decât un vin.

Nu în ultimul rând, berile craft înseamnă și o revoluție culturală, pentru că dezvoltă în jurul lor adevărate fenomene: festivaluri, taprooms, localuri care pun accentul pe micii producători sau colaborări cu alte comunități creative, trupe, artiști vizuali sau chiar micro-berări din alte țări.

 

Ascultă și Podcastul Totul despre berea cfaft

 

Soundcloud / Episodul 1

Soundcloud / Episodul 2

 

  • Text de Gruia Dragomir.

  • foto articol: pexels-nextvoyage
  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter