De ce iubim înghețata

Există lucruri care par a fi printre de noi din aceeași perioadă cu „a fost odata ca niciodată”. Cafeaua, zahărul, berea, pâinea sau ceaiul sunt produse fără de care pare că nu am putea trăi și cu care ne-am obișnuit. Sunt zile în care aceste lucruri luate în parte reprezintă un element salutar. Printre ele se încadrează perfect și înghețata.

Mai țineți minte momentele din copilărie când înghețata era un trofeu? Dacă făceai un lucru bun, de plidă, o notă mare la școală sau dacă mâncai tot din farfurie urma sintagma: „Hai să-ți dau o înghețată”. Era momentul de aur al zilei, nu mai conta nimic pe lume în afară de înghețata aceea. Fie că era la cornet, la pahar sau din cutie. Evident, trebuia să există o limită, pe care dacă o depășeai apărea celebrul „roșu în gât”. Anii au trecut, iar înghețata a devenit un liant social, care-și păstrează aceeași efervescență și savoare din primii ani de viață. Iubim acest produs pentru că ne răcorește verile toride, pentru că ne întregește ideea de relaxare perfectă, deși întregul proces de savurare este unul contratimp. A devenit un atu în arta amorului și o descătușare în zilele reci și mohorâte de iarnă. Dar după cum spuneam mai sus, înghețata nu a existat dintotdeauna.

Scurt istoric

Originea acestui desert este însă neclară. Unele surse susțin că înghețata a apărut în Persia în jurul anului 550 î.HR. Altele spun că împăratul Nero a primit gheață din Munți Apenini, în ideea de a realiza primul sorbet amestescat cu miere și vin. O altă sursă afirmă că pentru înghețată trebuie să-i mulțumim Imperiului Mongol care a răspândit acest produs în timpul expansiunii sale din China. Această ultimă ipoteză pare totuși cea mai nepotrivită, pentru că vine la peste 1500 de ani de la „atestarea” persană. Răspândirea sa în toată Europa este uneori atribuită comercianților arabi, dar mai ales lui Marco Polo . Deși nu este menționat în niciuna dintre scrierile sale, lui Polo i se atribuie adesea introducerea de deserturi în stil sorbet în Italia, după ce a aflat despre ele în timpul călătoriilor sale în Asia.

 

Ascultă și podcastul De ce iubim înghețata? 

 

 

  • Text de Vlad T. Copilu

Claudia Aldea

  • foto cover: pexels-megan-markham

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter