50 de ani de blues-rock… de la A la Zz Top!

Izolat în lumea mainstream-ului, dar ridicat la rang de semizeu al chitării blues, Billy Gibbons, liderul ZZ Top, întâmpină 2021 lansând Hardware, material discografic unde îl găsim acompaniat de chitaristul Austin Hanks și de toboșarul Matt Sorum, fost membru al Guns N’ Roses și The Cult.

Ciudată alăturare, am putea spune, având în vedere trecutul nu foarte hard & heavy al lui Gibbons… deși prim single-ul West Coast Junkie oferă totuși o porție de retro surf-rock autentic, cântat cu groove și simț de răspundere, evocând un soundtrack ce s-ar potrivi de minune într-o peliculă cinematografică semnată de Quentin Tarantino. De fapt, această formulă a trio-ului l-a însoțit pe chitarist încă de la debutul alături de ZZ Top acum jumătate de secol, moment în care întreaga lume a asistat la nașterea trupei ce avea să popularizeze Southern Rock-ul pe întreg mapamondul.

În 1971, înconjurați de lansările conceptuale ale mult mai faimoșilor The Who sau Elton John, blues-rockerii texani lansau ZZ Top’s First Album, un material discografic ce se remarcă în primul rând prin sinceritatea abordării, înotând împotriva curentului ce trata albumul ca pe o operă de artă de sine stătătoare, pretențioasă și cu elemente împrumutate din estetica muzicii culte. Crud și fără prea multe “artificii” de producție, LP-ul de debut al lui Gibbons, Beard și Hill îmbină cu rezultate neașteptate boogie-ul, blues-ul și rock-ul sudist, elementele ce aduc aminte de cultura Statelor Unite regăsindu-se atât în muzică cât și în vers. Semnătura stilistică a celor trei texani îi va însoți astfel întreaga carieră, inclusiv în momentele în care, influențați de new-wave și synthpop, vor îmbrățișa sintetizatorul ca și instrument de bază al compoziției, lansându-se cu succes în stratosfera faimei odată cu obsesiva difuzare a clipurilor pe MTV. Mai mult de-atât, bărbile lui Gibbons și Hill (cele pe care Gillette încercau cu disperare să le “elimine” în anii ’80) vor constitui reale declarații de fashion, într-o lume în care imaginea artiștilor se schimbă cu repeziciune.

Cât despre noul material discografic al liderului ZZ Top, ne așteptăm ca influența deșertului californian în care acesta a fost imprimat să își facă simțită prezența, piesele lansate până acum “respirând” rock și blues. Astfel, deși rămâne în zona de confort ce îl caracterizează încă de la debut, Gibbons își menține poziția de “tătic” al chitarei, de real mesager al culturii americane, și de sincer și “crud” mânuitor al blues rock-ului.

  • Text de Alex Mușat

Alex Musat

  •  Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter