ARTĂ & DESIGN: 7 motive ca să fii la LONDRA în iunie

După un lockdown prelung, Londra renaşte cultural iar începutul de vară se anunţă plin de minunăţii chiar şi în absenţa spectacolelor din West End şi Soho care, majoritatea, vor fi accesibile din nou publicului abia din iulie-august. Acum este vremea galeriilor şi muzeelor, care se întrec în a satisface cele mai variate apetituri de consum artistic ale localnicilor şi turiştilor deopotrivă. Există cel puţin 7 motive temeinice pentru care merită să te afli la Londra în luna iunie, toate născute în spaţii notorii pentru calitatea produselor culturale pe care aleg să le expună. 

SOMERSET HOUSE găzduieşte a III-a editie a London Design Biennale (01-27 iunie), a cărei temă este Resonance, efectul conceptelor novatoare din design asupra modului nostru de viaţă şi a alegerilor pe care le facem. Cu premiata artistă şi stage designer Es Devlin ca director artistic (“tot ce concepem şi tot ce producem rezonează”) şi entităţi participante din peste 50 de ţări, Bienala se anunţă extrem de insightful în privinţa redefinirii raportului om-mediu, indiferent că e vorba de ecosistemele Pop-up create de AirLab şi MuDD Architects, Grădina tăcută (Ruup & Form) formată din coloane suspendate din lemn, design al artistului interdisciplinar Naomi McIntosh, sau instalaţia Forest for Change a lui Devlin prin care 400 de arbori din 23 de specii “înghit” vasta curte pietruită a complexului arhitectural georgian.

London Design Biennale - Quiet Garden 

TATE MODERN. Yayoi Kusama: Infinity Mirror Rooms este sold-out până la data de închidere a expoziţiei (12 iunie), deci ratăm din păcate instalaţiile celebrei artiste contemporane nipone, dar consolarea vine de la cele peste 200 de lucrări -  în mare parte expuse în premieră în afara Franţei – ce reflectă în diversele lor etape de materializare viziunea creatorului care, prin expresivitate, a revoluţionat limbajul sculpturii: Auguste Rodin. The Making of Rodin rămâne deschisă la Tate Modern până în noiembrie.

KENSINGTON GARDENS. Unul dintre cele 8 parcuri regale din Londra devine “pictural” până în septembrie datorită expoziţiei high-tech Van Gogh Alive, ce permite imersarea în opera marelui pictor prin intermediul a peste 3,000 de imagini proiectate pe o suprafaţă de circa 2,500 mp într-un spaţiu conceput special pentru eveniment, acompaniate de o coloană sonoră în digital surround şi de... mirosuri care transportă privitorul chiar în Provence.

Van Gogh Alive. FOTO: Rebecca McMillan

NATURAL HISTORY MUSEUM. Arta fotografică nu putea lipsi din această selecţie iar Londra ne oferă până pe 1 august în South Kensington splendidul omnibus vizual Wildlife Photographer of the Year, alcătuit din 56 de imagini definitorii pentru diversitatea habitatelor naturale, realizate în 2020 de către finaliştii competiţiei organizate anual de Muzeul de Istorie Naturală.

Guillermo Estevez - Close Encounter (WPOTY)

BARBICAN ART GALLERY. Prima retrospectivă majoră din ultimii 50 de ani dedicată în UK iconoclastului pictor şi sculptor low art francez Jean Dubuffet, Brutal Beauty, informează, surprinde şi provoacă în egală măsură, amintindu-ne inclusiv de preocuparea sa pentru lucrările pacienţilor din azilele psihiatrice (desene a 18 dintre ei, din colecţia personală a lui Dubuffet, sunt incluse în expoziţie). Oferind o perspectivă exhaustivă asupra creaţiei artistului, de la asamblajele cu fluturi la reproducerea statică a unei secţiuni din Coucou Bazar, “pictura vie” pusă în scenă la Guggenheim în 1971, Brutal Beauty este un must-see pentru a înţelege de ce i-a influenţat atât de mult francezul pe Basquiat şi pe Keith Haring.

Jean Dubuffet (Coucou Bazar)

ROYAL ACADEMY. Un intermezzo luminos şi seren ne oferă David Hockney: The Arrival of Spring, Normandy, 2020, expoziţie ce reuneşte 116 lucrări ‘pictate’ în pandemie pe iPad şi apoi tipărite în cadrul unui proces supervizat cu atenţie chiar de către cel mai influent artist plastic britanic din Pop Art din anii ’60 încoace, David Hockney. Şi tot la Royal Academy, ca eventual new entry în preferinţele personale, poate fi descoperit un tânăr pictor de origine kenyană extrem de talentat, a cărui manieră de a lucra trimite la Gauguin, prin expoziţia sa cu puternic subtext social Michael Armitage: Paradise Extinct.

David Hockney (The Arrival of Spring, Normandy, 2020)

V&A MUSEUM. Am lăsat pentru final cele două expoziţii cu totul aparte de la “the world’s leading museum of art, design and performance”, ambele deschise până la finele acestui an, pentru că sunt şi cele mai aproape de mainstream-ul Pop culture.

Printr-o amplă trecere în revistă, de la Despatch Box-ul lui Churchill la Hermès Birkin, Bags: Inside Out detaliază evoluţia genţilor de la statutul de obiect utilitar la cel de artefact cultural, de statement cu o complexă încărcătură simbolică. A doua expoziţie-eveniment se adresează tuturor celor cu o imaginaţie luxuriantă, Alice: Curiouser and Curiouser, explorand Ţara Minunilor a lui Alice cu plecare de la origini pe parcursul a celor 157 de ani de reinventare a sa în artă şi Pop culture, de la portretul lui Alice realizat de Max Ernst în 1941 la ‘nude happening’-urile lui Yayoi Kusama, filmele lui Tim Burton sau melodia White Rabbit a trupei Jefferson Airplane.

Alice - Curiouser and Curiouser (V&A) 

  • Text de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter