Gala Premiilor GOPO 2021

Pe 28 iunie, în cadrul Galei Premiilor Gopo, vor fi anunțați câștigătorii trofeelor care recompensează cele mai valoroase filme româneşti de anul trecut, desemnaţi în baza votului dat de peste 650 de profesionişti activi din industria autohtonă de film. Într-o perioadă de criză în care viaţa a dobândit accente mai dramatice decât orice produs al imaginaţiei nu este o surpriză că majoritatea nominalizărilor au fost primite de către documentare ce au marcat istoria cinematografiei româneşti prin recepţia entuziastă la nivel global, alături de ficţiuni care însă, aproape fără excepţie, îşi au clădită povestea pe fapte sau experienţe reale.

16 lungmetraje românești lansate în cinematografe sau pe platforme VOD în 2020 au fost luate în considerare de juriu pentru desemnarea nominalizărilor la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Filmele cu cele mai multe nominalizări sunt: „Urma” (12 nominalizări), „Ivana cea groaznică” (12 nominalizări), „Tipografic majuscul” (10 nominalizări), „Acasă” (7 nominalizări) și „5 minute” (7 nominalizări).

Alături de „colectiv”, documentarul dublu nominalizat la Oscar, „Acasă”, „Ivana cea groaznică” și „Tipografic majuscul” sunt filmele care intră oficial şi în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj, iar Alexander Nanau („colectiv”), Ivana Mladenovic („Ivana cea groaznică”), Radu Ciorniciuc („Acasă”) și Radu Jude („Tipografic majuscul”) sunt nominalizații categoriei Cea mai bună regie.

La categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal concurează Diana Cavallioti („5 minute”), Ivana Mladenovic  („Ivana cea groaznică”) și Irina Rădulescu („Urma”), în timp ce Igor Babiac („Dragoste 2. America”), Mihai Călin („5 minute”), Șerban Lazarovici („Tipografic majuscul”) și Teodor Corban („Urma”) concurează la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger), „Superhombre” (r. Lucian Mircu, Mircea Gherase) și „Totul nu va fi bine” (r. Adrian Pîrvu, Helena Maksyom) sunt peliculele nominalizate pentru Cel mai bun film documentar. De asemenea, două documentare - „Acasă” și „Totul nu va fi bine” -  alături de lungmetrajul de ficțiune „Urma” (r. Dorian Boguță) sunt nominalizate pentru Cel mai bun film de debut. Premiera anului 2021 este prezența a trei categorii distincte dedicate scurtmetrajelor: 12 titluri au fost nominalizate pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, de animație și documentar.

Nu în ultimul rând, la categoria Cel mai bun film european, criticii de film din juriul de nominalizări au votat pentru următoarele patru titluri distribuite în cinematografele din România anul trecut: „Il Traditore”/„Trădătorul”, „It Must Be Heaven”/„Paradisul, probabil”, „Les Misérables”/„Mizerabilii” și „Sorry We Missed You”/„În absența dvs.”. Gala Gopo 2021 va fi transmisă online pe premiilegopo.ro.

  • Text de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter